Αναζητεί οδό διαφυγής από τον ιστό της έντασης
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε σκληρούς και μετριοπαθείς – Θεσμική αντιπολίτευση αλλά μετωπική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ – Η Κουμουνδούρου καταγγέλλει το Μαξίμου ότι θέλει να της χρεώσει την έξαρση της βίας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η μετάβαση στη νέα εποχή είναι μια δύσκολη ισορροπία για τον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρείται κρίσιμο στοίχημα για τον ίδιο η εκπροσώπηση των μετριοπαθών, των πιο συστημικών και των κεντροαριστερών που δεν επιζητούν μόνιμα την όξυνση, την ένταση, τη σύγκρουση και την πόλωση. Αυτό αποτυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες με πολύ ξεκάθαρο τρόπο και πλέον είναι πασιφανές ότι ο ίδιος πρέπει άμεσα να διαλέξει και να χαράξει διαφορετική στρατηγική με γνώμονα πάντα την αναγκαία πολιτική διείσδυση σε κοινωνικά στρώματα που είναι πιο κοντά στο δόγμα «νόμος και τάξη», χωρίς όμως ταυτόχρονα να ασπάζονται και την αστυνομική αυθαιρεσία και την κρατική βία.
Μεταξύ μετριοπάθειας
και ριζοσπαστισμού
Η εξίσωση για τον κ. Τσίπρα είναι πολυπαραγοντική και έχει ως βασικό στοιχείο τον δυϊσμό του κόμματος. Από την μία πλευρά υπάρχει το πιο σύγχρονο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν επιθυμεί άγονες και μετωπικές συγκρούσεις και επενδύει στη μετριοπάθεια με δομική αντιπολίτευση και κατάθεση προτάσεων. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ένα σκληρό κομματικό δυναμικό που παραπέμπει στο 3% των μακρινών και… «πέτρινων» χρόνων, με αρκετούς πασοκογενείς που θεωρούν ότι αναβιώνει η περίοδος της σύγκρουσης με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990-1993.
Ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει πολιτικά πάνω σε μια λεπτή κλωστή που χωρίζει δύο κόσμους. Από τη μία πλευρά τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που έλαβε 35,46% τον Σεπτέμβριο του 2015, με σταθερό πλέον το 25% στις μετρήσεις και με τάσεις ανοδικές. Από την άλλη, το κόμμα των προηγούμενων ετών που θέτει ως προμετωπίδα τον πιο έντονο ριζοσπαστισμό. Ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», να μην κινηθεί στην οδό της όξυνσης, εκτός αν προκληθεί. «Δεν είναι επιλογή μας η πολεμική σύγκρουση» λένε ανώτεροι κομματικοί παράγοντες και σημειώνουν αυτό που και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους: «Ο Πρωθυπουργός επιλέγει συνειδητά την ένταση για να βγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής του». Και μάλιστα αναφέρουν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η κίνησή του να εμφανιστεί και να κάνει ανακοινώσεις για την οικονομία την περασμένη Πέμπτη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας και η κατάσταση στο οικονομικό πεδίο είναι τραγική.
Βλέπουν επιχείρηση
συκοφαντίας
Είχε όμως προηγηθεί κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η επιχείρηση συκοφαντίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ίδιου του κ. Τσίπρα με προσωπική σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη για τα επεισόδια το βράδυ της περασμένης Τρίτης με τον τραυματισμό του αστυνομικού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιεί τις πληροφορίες ότι οργανωμένοι χούλιγκαν από ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής ήταν τελικά αυτοί που ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να δημιουργήσουν επεισόδια στο περιθώριο της ειρηνικής διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών. Παράλληλα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛ.ΑΣ. είχε διαπιστώσει το σχετικό κάλεσμα χούλιγκαν μέσω social media, στο οποίο ανέφεραν «να δώσουμε ραντεβού και να συναντηθούμε για να χτυπήσουμε αστυνομικό».
«Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε από το μεσημέρι της Τρίτης για το ραντεβού βίας των χούλιγκαν, αντί να μεριμνήσει για την προστασία χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών, μεθόδευε τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» είναι το επιχείρημα της Κουμουνδούρου, που εγκαλεί ευθέως τον Πρωθυπουργό ότι με τη δήλωσή του το βράδυ της ίδιας ημέρας επιχείρησε να χρεώσει στον κ. Τσίπρα τη διαμαρτυρία των πολιτών της Νέας Σμύρνης. Ο τελευταίος πιστεύει ότι βασικό μέλημα του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν η αποτροπή των βίαιων επεισοδίων, αλλά η απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως φάνηκε και από το δημόσιο, διχαστικό κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, διάγγελμά του. Η φράση που θα κυριαρχεί για τον κ. Μητσοτάκη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από εδώ και πέρα είναι: «Πρόκειται για έναν επικίνδυνο πρωθυπουργό».
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΙΣΟΥΣ ΑΠΟ ΓΑΛΑΖΙΑΣΤΕΛΕΧΗ
Η αναφορά στη δεκαετία του 1950 από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έγινε τυχαία. Τότε υπήρξε στη χώρα, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ένα πογκρόμ διώξεων κατά των αριστερών. Και ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι το κλίμα μίσους κατά της Αριστεράς τροφοδοτείται από στελέχη, βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ, με πιο χαρακτηριστικές, όπως λένε κεντρικοί παράγοντες, τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, του Αδ. Γεωργιάδη, αλλά και βουλευτών, όπως των Κωνσταντίνου Μπογδάνου, Θάνου Πλεύρη, Κώστα Κυρανάκη.
«Η οικονομία δεν μπορεί να βγει από το τούνελ με ανεπαρκή μέτρα»
Η Εφη Αχτσιόγλου (φωτογραφία), βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον απόηχο των προχθεσινών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, θεωρεί ότι έχει πια παντοιοτρόπως αποδειχθεί πως με μικροβελτιώσεις και αποσπασματικές παρατάσεις στα ανεπαρκή μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο «η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να βγει από το υφεσιακό τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανασάνουν και να επανεκκινήσουν, ενώ οι εργαζόμενοι δεν προφυλάσσονται από τη φτωχοποίηση».
Η δεκαετία του ’50 και το «γάντι» του διχασμού
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και έχουν υπάρξει εισηγήσεις και φωνές για πιο μετωπική αντιπολίτευση, επιλέγει, όπως λέει, μια θεσμικού τύπου αντιπολίτευση, που θα στοχεύει όμως ευθέως τον Πρωθυπουργό. Σε αυτή τη λογική απηύθυνε προσωπικό κάλεσμα στον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να επενδύει στον διχασμό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρενέβη το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα του 2021 δεν θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1950 και ξεκαθάρισε, ρίχνοντας το γάντι στο Μέγαρο Μαξίμου: «Εχουμε την ευθύνη να μην το επιτρέψουμε. Εχουν την ευθύνη να μην το συνεχίσουν».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να δείξει ότι ο ίδιος κινείται ενωτικά, παρά το γεγονός πως στελέχη και βουλευτές του κόμματός του δεν λένε όχι στη μετωπική σύγκρουση και είναι υπέρμαχοι των κινητοποιήσεων, υποστήριξε ότι βαθιά πεποίθησή του είναι πως ο μόνος τρόπος για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες είναι η ενότητα και η κοινωνική ομοψυχία. Ωστόσο η επιλογή του κ. Τσίπρα πλέον είναι η μετωπική αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη και γι’ αυτό επέλεξε να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για τα τελευταία γεγονότα. Ο κ. Τσίπρας θα τονίζει από εδώ και πέρα σε όλους τους τόνους ότι ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας και στο να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία και για αυτόν τον λόγο επενδύει στον διχασμό.

