Ανάσες με δόσεις σε νοικοκυριά – επαγγελματίες
Ρύθμιση οφειλών από φόρους και εισφορές με δυνατότητα εξόφλησης σε 120 μήνες – Παράταση έως και 2 μήνες στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Τρόπους διευκόλυνσης πληρωμής φόρων, εισφορών και τελών κυκλοφορίας αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βλέποντας ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει θεριέψει για τα καλά και τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει έντονη αδυναμία να εκπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών μελετά να δώσει παράταση έως και 2 μήνες στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, και μάλιστα αυτή να αφορά και την καταληκτική προθεσμία για κατάθεση πινακίδων από όσους επιθυμούν να μην επιβαρυνθούν με τα εν λόγω τέλη το 2021 προχωρώντας σε δήλωση ακινησίας του οχήματός τους.
Δίμηνο μπόνους
Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά όποιος έχει στην κατοχή του κάποιο όχημα μπορεί να το κυκλοφορήσει το πρώτο δίμηνο του έτους με την κάλυψη των τελών κυκλοφορίας που έχει ήδη καταβάλει για το 2020. Ομως αν επιθυμεί να συνεχίσει να κινεί το όχημά του και μέσα στο 2021 τότε θα πληρώσει ακριβώς τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με αυτά του τρέχοντος έτους.
Η δίμηνη παράταση που εξετάζει να δώσει το υπ. Οικονομικών βοηθάει όσους προχώρησαν τους τελευταίους μήνες σε άρση ακινησίας και σκοπεύουν το 2021 να προχωρήσουν και πάλι σε κατάθεση πινακίδων. Ουσιαστικά η Εφορία τούς δίνει ένα δωρεάν δίμηνο μπόνους κυκλοφορίας μέχρι να λήξει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2021.
Ομως, η παράταση αυτή δίνεται και για όλους εκείνους που δεν έχουν αυτή τη στιγμή την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους. Αν προχωρούσαν και αυτοί σε ακινησία των ΙΧ τους, τότε οι απώλειες για τον κρατικό προϋπολογισμό θα ήταν τεράστιες.
Ηλεκτρονικά η ακινησία
Ωστόσο, για πρώτη φορά οι πινακίδες δεν θα κατατίθενται στην Εφορία αλλά η δήλωση ακινησίας θα γίνεται ηλεκτρονικά και ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα έχει την υποχρέωση να τις φυλάει ο ίδιος για όσο διάστημα είναι το όχημα σε ακινησία.
Η δήλωση ακινησίας οχημάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.gov.gr ή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr). Για να προχωρήσει η δήλωση ακινησίας θα πρέπει ιδιοκτήτης να δηλώσει με ακρίβεια τη διεύθυνση όπου θα βρίσκεται ακινητοποιημένο το όχημά τους (πόλη, οδός, αριθμός) ενώ αυτή η διαδικασία αφορά μόνο επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης και όχι επαγγελματικά οχήματα.
Υψηλά πρόστιμα
Στην περίπτωση που κάποιος διαπιστωθεί ότι ενώ έχει δηλώσει ηλεκτρονικά ότι έχει καταθέσει τις πινακίδες συνεχίζει να κυκλοφορεί το όχημά του, τότε το πρόστιμο που θα του επιβληθεί σε περίπτωση που του πραγματοποιηθεί έλεγχος και διαπιστωθεί η παράβαση ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, ενώ θα πληρώσει διπλά τα τέλη κυκλοφορίας (το ποσό που αναλογεί για το ΙΧ και πρόστιμο το ισόποσο των τελών). Αν ο ιδιοκτήτης του ΙΧ διαπράξει την παράνομη κυκλοφορίας του οχήματος για δεύτερη φορά τότε το πρόστιμο θα ανέλθει σε 30.000 ευρώ και αυτόματα θα αφαιρείται το δίπλωμά του για 3 έτη.
Με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται και η άρση ακινησίας του οχήματος καθώς θα υποβάλλεται αίτηση ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αφορούν το έτος άρσης αυτών.
Τρίτη ευκαιρία
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει 3η ευκαιρία σε πολίτες που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους και εισφορές την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τα τέλη του τρέχοντος έτους εντάσσοντάς τους σε μια νέα ρύθμιση 100 έως 120 δόσεων. Στην περίπτωση οφειλετών που για κάποιον λόγο ενώ είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων την έχασαν, θα μπορέσουν να ενταχθούν και πάλι πληρώνοντας στα τέλη Δεκεμβρίου τη δόση που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο μήνα και όλες οι άλλες που έχουν μείνει απλήρωτες θα καταβληθούν σε μηνιαίες δόσεις μετά τη λήξη της ρύθμισης.
Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι η νέα ρύθμιση για να θεσπιστεί θα πρέπει να λάβει την έγκριση των θεσμών που αντιδρούν κάθε φορά που υπάρχει πρόθεση να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που χρωστούν σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών οι θεσμοί αντιδρούν έντονα κάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα ένα σχέδιο διευκόλυνσης των οφειλετών. Ομως η κατάσταση είναι τέτοια που αν δεν γίνει νέα γενναία ρύθμιση το μόνο που θα καταφέρει το κράτος είναι να χάσει έσοδα αφού τα χρέη θα συσσωρευθούν και θα μείνουν στο τέλος απλήρωτα.
Κατασχέσεις
Με βάση τα ισχύοντα, η αποπληρωμή των οφειλών που έχουν προκύψει την περίοδο της πανδημίας έχει μεταφερθεί τον Μάιο και τα χρέη μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις. Ομως φαίνεται ότι ούτε αυτή η ρύθμιση θα είναι αρκετή για να ανακόψει το κύμα απλήρωτων φόρων και οφειλών.
Ηδη τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη αυξάνονται διαρκώς και εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε νέα γενναία ρύθμιση αυτά θα διογκωθούν, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες αναγκαστικές κατασχέσεις λογαριασμών και φυσικά αύξηση των οφειλών περίπου κατά 5 δισ. ευρώ συνολικά.
Η ρύθμιση των 100-120 δόσεων θα αφορά χρέη εργαζομένων που έχουν υποστεί αναστολή σύμβασης εργασίας ή βρίσκονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί μείωση ενοικίων. Εκτός ρύθμισης αναμένεται να βρεθούν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.
Τα χρέη ξεπέρασαν τα 106 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε ύψος-ρεκόρ ανέρχονται οι οφειλές 3.867.892 φυσικών και νομικών προσώπων, με το συνολικό ύψος των χρεών να ανέρχεται σε 106,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Σεπτεμβρίου). Από αυτά, ανεπίδεκτα είσπραξης θεωρούνται τα 22,6 δισ. ευρώ και εισπράξιμα τα 83,5 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2020 τα νέα ληξιπρόθεσμα ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ ενώ κινδυνεύουν με κατασχέσεις 1.720.743 οφειλέτες.
Βάση δεδομένων για τα οχήματα
Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημιουργούν μια βάση δεδομένων η οποία θα είναι προσβάσιμη σε όλους και θα μπορεί ο καθένας αναγράφοντας τον αριθμό κυκλοφορίας ενός οχήματος να διαπιστώσει αν το όχημα βρίσκεται σε κατάσταση κίνησης ή ακινησίας, αν το όχημα είναι ασφαλισμένο ή όχι, ακόμη και αν έχει δηλωθεί απώλεια η κλοπή. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να ελέγξουν ανά πάσα στιγμή αν ένα όχημα κυκλοφορεί παράνομα ή όχι και να επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών παράνομο θα θεωρείται ακόμη και η μετακίνηση του οχήματος σε άλλο σημείο στάθμευσης από αυτό που αρχικά έχει δηλωθεί στην αίτηση.
38.000 θέσεις εργασίας από 7 προγράμματα
Αύξηση της απορροφητικότητας των θέσεων εργασίας που παρέχουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ παρατηρείται – εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Κατά τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 6.000 προσλήψεις και τον Νοέμβριο 4.350 νέες θέσεις εργασίας, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2019.
«Παρά το lockdown, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ συνεχίζει να κινείται σε αυξημένα επίπεδα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και η ζήτηση παραμένει μεγάλη» σημειώνει ο διοικητής του Οργανισμού κ. Σπ. Πρωτοψάλτης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ, που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, προσφέρουν 38.600 θέσεις με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Τα ποσοστά της επιδότησης της εργασίας είναι αυξημένα – φθάνοντας το 60% έως το 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.
Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 17.000 άνεργοι μέσω των νέων προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Τα επτά «ανοιχτά προγράμματα» του ΟΑΕΔ που τρέχουν είναι:
1Επιταγές επανένταξης στην αγορά εργασίας. 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830 ευρώ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 ευρώ μηνιαίως.
2Απασχόληση μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών. Νέες θέσεις εργασίας σε δημόσιο τομέα και επιχειρήσεις ΟΤΑ. Διάρκεια 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Επιδότηση στο 75% του μηνιαίου κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.
3Απασχόληση ανέργων 18-29 ετών. 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.
4Απασχόληση πτυχιούχων ανέργων έως 39 ετών. 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους κλάδους: ενέργεια, βιοεπιστήμες και υγεία, περιβάλλον – βιώσιμη ανάπτυξη – κλιματική αλλαγή, πολιτισμός, τουρισμός, επιστημονική έρευνα, μεταποίηση – βιομηχανία, τεχνολογίες πληροφορικής, υλικά – κατασκευές και μεταφορές (Logistics). Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαίως.
5Απασχόληση πτυχιούχων ανέργων 22-29 ετών. 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου κόστους έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.
6Απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων 18-30 ετών. 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας επτά μηνών. Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις εισφορές).
7Απασχόληση ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαίως.

