«Ανάσα» στις επιχειρήσεις από τις μειώσεις φόρων και εισφορών

«Καταλύτες» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεωνστη μετά κορωνοϊό εποχή

«Ανάσα» στις επιχειρήσεις από τις μειώσεις φόρων και εισφορών | tovima.gr

Δύο μέτρα που αναμένεται να δώσουν ανάσα στα ταμεία των επιχειρήσεων είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ σημαντική διευκόλυνση αποτελεί και η μείωση της προκαταβολής φόρου. Το υπουργείο Οικονομικών τα χαρακτηρίζει «καταλύτες» για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη μετά κορωνοϊό εποχή σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μετά τη δοκιμασία της πανδημίας και να τονωθεί η ρευστότητά τους. Τα καθαρά κέρδη των νομικών προσώπων που θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους και θα δηλωθούν στην Εφορία το 2022 θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%, ενώ ο φόρος επί των μερισμάτων παραμένει στο 5%, όπως ισχύει από πέρυσι.

Σημαντικές αλλαγές έγιναν πέρυσι και εφέτος στην προκαταβολή φόρου, που μειώθηκε δραστικά, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθεί στο 80% του φόρου.

Η προκαταβολή

Για τα εισοδήματα του 2019 που δηλώθηκαν πέρυσι η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων μειώθηκε στο 70% από το 100% που ίσχυε, ενώ μηδενίστηκε στην περίπτωση που κάποιος είχε πτώση τζίρου άνω του 35%.

Για τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα 2020) μειώθηκε η προκαταβολή φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα στο 70% ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, ενώ από το 2022 και μετά η προκαταβολή φόρου θα είναι στο 80% του φόρου επί των κερδών, πάλι χωρίς να εξετάζει η Εφορία αν υπάρχει μείωση του τζίρου.

Η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών ακολουθεί την κλίμακα φορολογίας των φυσικών προσώπων και κατά συνέπεια για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ έχει μειωθεί ο συντελεστής από 22% σε 9%. Από την άλλη, η προκαταβολή φόρου για τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις μειώθηκε σε 55% από 100%, ενώ το μειωμένο αυτό ποσοστό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και τα επόμενα χρόνια.

Η νέα ρύθμιση

Οσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022, με όφελος τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

Για παράδειγμα, επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021 θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22%*80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ. Το όφελος για τη συγκεκριμένη επιχείρηση ανέρχεται σε 840 ευρώ.

Κίνητρα

Εξάλλου, ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη – επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων. Μέσω των διατάξεων του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου επιδιώκεται η παροχή φορολογικών κινήτρων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση της «νηπιακής θνησιμότητάς» τους, την αύξηση της παραγωγικότητας και του μεγέθους τους, την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας και, κατ’ επέκταση, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, καθώς και τον περιορισμό του υψηλού «κενού» ΦΠΑ (VAT GΑP) που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των εσόδων που κανονικά θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο και αυτών που τελικά εισρέουν στα ταμεία του κράτους λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Μετασχηματισμοί

Η νέα ρύθμιση αφορά άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και, συγκεκριμένα, για την περίπτωση των μετασχηματισμών, τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους με ετήσιο τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. Για περιπτώσεις συνεργασιών αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους και ετήσιο τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης παρέχεται στη νέα εταιρεία το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 30%, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η εν λόγω απαλλαγή εφαρμόζεται για τρία φορολογικά έτη, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού οποιασδήποτε μορφής ή της ημερομηνίας έναρξης της οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας, ενώ στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης και μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ σε διάστημα έως τρία έτη από την ημερομηνία εφαρμογής της απαλλαγής από τον φόρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk