Εταιρεία-«γκουρού» (όπως αποκαλείται) από το… Νέο Δελχί θα αναλάβει το νέο κεντρικό σύστημα ανάλυσης πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. που αφορά το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Μια απόφαση που προκαλεί ωστόσο προβληματισμό και ερωτήματα σε αξιωματικούς της Αστυνομίας.
Με αναφορές ότι «το σύστημα από την Ινδία που θα προσδιορίζει τη δομή των συμμοριών ή των ενόπλων οργανώσεων στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά παγκοσμίως, δεν έχει οποιαδήποτε συμβατότητα με εκείνα που χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες ελληνικές υπηρεσίες αλλά και η Europol και η Ιντερπόλ που κατευθύνουν τις διεθνείς έρευνες. Και έτσι ίσως η χώρα εκτεθεί διεθνώς και αποκοπεί από τα συστήματα διεθνούς ανάλυσης και ανταλλαγής πληροφοριών, με οδυνηρές συνέπειες σε θέματα εγχώριας ασφαλείας».
Μάλιστα αξιωματικοί σημειώνουν ότι και το εξειδικευμένο λογισμικό για τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων (από δικαστικές πηγές, βάσεις αποτυπωμάτων, διαβατηρίων, οικονομικές υπηρεσίες κ.λπ.) που αναμένεται να προμηθευθεί η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού έχει χρησιμοποιηθεί μόνο από αλυσίδες σουπερμάρκετ και ρούχων και παραμένει άγνωστη η εφαρμογή του σε ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας όπως η Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για μια «ορθή επιλογή».
Ο διαγωνισμός που έχει προκαλέσει απορίες στις τάξεις της Αστυνομίας προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2017 με θέμα «Σύσταση και Λειτουργία Κέντρου Επιχειρήσεων – Προμήθεια Εξειδικευμένου Λογισμικού Διασύνδεσης Βάσεων Δεδομένων και Ανάλυσης Πληροφοριών που αφορούν το οργανωμένο Εγκλημα και την Τρομοκρατία», συνολικού κόστους περίπου 800.000 ευρώ, και χρηματοδοτείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το προηγμένο αυτό σύστημα θα διαχειρίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών – ΔΙΔΑΠ (με έδρα στο Περιστέρι), η οποία διαθέτει σύστημα υποκλοπών και έχει αναλάβει την τεχνική ανάλυση όλων σχεδόν των εγκληματικών ενεργειών στην Ελλάδα (απαγωγή Λεμπιδάκη, συμμορίες Γεωργιανών, δράσεις του οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ.). Οπως σημειώνεται στα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού, «θα υπάρχει συστοιχία οθονών προβολής μεγάλου μεγέθους, στις οποίες θα προβάλλονται γεωχωρικά δεδομένα, εισερχόμενα προϊόντα πληροφοριών (από βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., των υπουργείων Μεταφορών και Δικαιοσύνης, ακόμα και από το Facebook, το Instagram κ.λπ.), διαγράμματα διασυνδέσεων ώστε το σύνολο του προσωπικού και ο εκάστοτε επικεφαλής να έχουν ενιαία και πλήρη εικόνα των διαχειριζόμενων περιστατικών και ερευνών».
Το σύστημα αυτό θα διασυνδέεται με 14 παραρτήματα – υπηρεσίες ανάλυσης πληροφοριών σε όλη την Ελλάδα αλλά και με τις διεθνείς διωκτικές αρχές. Πρόκειται για σύστημα που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο στις γρήγορες αναλύσεις εγκληματικών ενεργειών και ένοπλων επιθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν δύο εταιρείες. Η πρώτη εξ αυτών εκπροσωπούσε βρετανικό σύστημα ανάλυσης πληροφοριών που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν στο «Βήμα»: «Η πρόταση της συγκεκριμένης εταιρείας φαίνεται να απορρίφθηκε για τυπικούς αλλά απόλυτα δικαιολογημένους λόγους. Ομως απορίες προκαλούνται για την αποδοχή της πρότασης της άλλης εταιρείας που φέρεται να εκπροσωπεί το ινδικό σύστημα ανάλυσης πληροφοριών που δεν εντοπίζεται πουθενά στο Διαδίκτυο και για το οποίο ήδη υπάρχει ενημέρωση, από τον περασμένο Ιούνιο, από ξένες εταιρείες, ότι δεν είναι συμβατό με κανένα από αυτά που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού. Επίσης προβληματικό είναι το γεγονός ότι τη συντήρηση του συστήματος θα αναλάβουν ένας-δύο μηχανικοί που θα διαμένουν στην Ταϊβάν. Ετσι παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί σε περίπτωση βλάβης, μέχρις ότου φθάσουν στη χώρα μας οι τεχνικοί από την Απω Ανατολή και την ινδική πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε παρεμφερής πρόταση για απόκτηση του συγκεκριμένου συστήματος από το Νέο Δελχί και σε άλλη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο έγινε άλλη εκτίμηση των δεδομένων, κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε και ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος».
 Αλλοι όμως αξιωματικοί σημειώνουν ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν σχετικές επιφυλάξεις – όλα έχουν κριθεί σωστά».