Αναίμακτη… θυσία 9.500 εργαζομένων από την Audi
Η γερμανική φίρμα θα περικόψει τις θέσεις εργασίας δίχως να κάνει απολύσεις, «χρυσώνοντας» όσους αποχωρούν οικειοθελώς
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Αν είναι η χώρα πλούσια και μεγαλώνυμος ο εργοδότης, τότε όλες οι δουλειές είναι «τράπεζες». Η Γερμανία είναι πλούσια χώρα, η Audi είναι φίρμα πολυτελείας του ομίλου Volkswagen, επόμενο είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της παραγωγής της και προσανατολισμού της στις νέες τεχνολογίες (εν προκειμένω στην ηλεκτροκίνηση) να προσομοιάζει με τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των τραπεζών – ακόμα και των επανειλημμένως ανακεφαλαιοποιημένων από πολίτες χρεοκοπημένων κρατών.
Η είδηση της περασμένης Τρίτης ότι η Audi σχεδιάζει να περικόψει 9.500 θέσεις εργασίας έως το 2025 – μιλάμε για έναν στους 10 εργαζομένους της – συνοδεύτηκε με ανακοίνωση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι, έπειτα από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων, εγγυάται ότι δεν προβεί σε καμιά απόλυση έως το έτος 2029! Τι πρόκειται να συμβεί; Απλούστατα, η θυγατρική της VW θα δώσει γενναία μπόνους προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς οι εργαζόμενοι που της… περισσεύουν στη διαδικασία μετατροπής της σε μια κατασκευάστρια αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου η Audi ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε 2.000 προσλήψεις εργαζομένων με εξειδικεύσεις στους τομείς που απαιτεί η ηλεκτροκίνηση.
Πρόγραμμα 6 δισ. ευρώ
Η εδρεύουσα στο Ινγκολσταντ της Βαυαρίας εταιρεία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής στις δύο μονάδες κατασκευής που λειτουργεί στη Γερμανία». Παρεμπιπτόντως, μια σημαντική λεπτομέρεια της όλης διαδικασίας είναι ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας και κυρίως οι εγγυήσεις της εργασιακής ασφάλειας αφορούν όσους απασχολούνται επί γερμανικού εδάφους. Δεν καλύπτουν όσους εργάζονται στις μονάδες παραγωγής μοντέλων της εταιρείας σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της αμερικανικής ηπείρου. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 6 δισ. ευρώ που θα διασφαλίσει τον στρατηγικό στόχο να επιτευχθούν περιθώρια κερδών από 9% έως 11% και να εφαρμοστούν τα μελλοντικά σχέδια της επωνυμίας, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση και η ψηφιοποίηση» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Audi. Η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη και δαπανηρή χρονική συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη από την Audi όσο το δυνατόν συντομότερα των κινητήρων εσωτερικής καύσεως και της απόκτησης ενός στόλου ηλεκτρικών οχημάτων. Οι επενδύσεις για τον σκοπό αυτόν και κυρίως για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των συσσωρευτών, αλλά και για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως είναι η ψηφιακή συνδεσιμότητα και η αυτόνομη οδήγηση, είναι μεγάλες.
Ταραγμένοι καιροί
«Πληγείσα από την πτώση των πωλήσεων οχημάτων, των εσόδων και των λειτουργικών της κερδών τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, η θυγατρική πολυτελών οχημάτων της VW καταβάλλει συγκριτικά με άλλους γερμανούς κατασκευαστές μεγαλύτερο τίμημα για την εφαρμογή της νέας Διεθνώς Εναρμονισμένης Διαδικασίας Ελέγχων Οχημάτων (WLTP), που αφορά τις εκπομπές ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση» σημειώνει το Reuters. Κι αυτό επειδή τα αυτοκίνητα της Audi εφοδιάζονται ως επί το πλείστον με κινητήρες μεγάλου κυβισμού.
«Οπως και οι άλλες επωνυμίες του ομίλου Volkswagen, η Audi ακόμα αγωνίζεται να γυρίσει σελίδα και να ξεπεράσει το σκάνδαλο dieselgate, της παραποίησης των μετρήσεων ρύπων από πετρελαιοκίνητα μοντέλα που αποκαλύφθηκε προ τετραετίας» προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Σε ταραγμένους καιρούς κάνουμε την Audi πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική. Η στρατηγική που εφαρμόζουμε θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εργοστασίων μας στη Γερμανία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Audi Αμπρααμ Σοτ.
Το πετρέλαιο απογειώνει στο 86% την ανάπτυξη στη Γουιάνα
Επιφυλακτικό εμφανίζεται το ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020. Οχι όμως και για τη Γουιάνα. Για τη μικρή πρώην βρετανική αποικία των 780.000 κατοίκων που συνορεύει με τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και το Σουρινάμ, προβλέπει ανάπτυξη… 86% για την επόμενη χρονιά. Και όχι μόνο. Το Ταμείο είναι πεπεισμένο ότι η Γουιάνα θα βιώσει μια αναπτυξιακή έκρηξη τα χρόνια που έρχονται, επειδή θα αρχίσει να εκμεταλλεύεται τα πλούσια υποθαλάσσια πετρελαϊκά κοιτάσματα που ανακάλυψε στα ανοικτά της πρωτεύουσας Τζόρτζταουν!
Θα γίνουν… Σαουδάραβες
Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η Exxon Mobil έχει ανακαλύψει ανοικτά των ακτών της φτωχής αυτής χώρας 13 κοιτάσματα που υπόσχονται να μετατρέψουν σύντομα τους κατοίκους της σε… Σαουδάραβες. Και ακόμα πλουσιότερους! Διότι, όπως αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, χάρη στα «χρυσοφόρα» υποθαλάσσια κοιτάσματά της η Γουιάνα θα γίνει η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ποσότητα πετρελαίου στον κόσμο. Ενώ η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, παράγει 1.900 βαρέλια αργού πετρελαίου κατά κεφαλήν ετησίως, η Γουιάνα θα παράγει 3.900 βαρέλια κατά κεφαλήν!
Το ολλανδικό σύνδρομο
«Οι αριθμοί αυτοί που ανακοινώνουμε είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν, διότι η παραγωγή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και εξάλλου οι γεωτρήσεις για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων συνεχίζονται», δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο ειδικός περί τα πετρελαϊκά αναλυτής Ντέιβις Ινταλγκό. Αυτά είναι ασφαλώς υπέροχα νέα, το ΔΝΤ όμως προειδοποιεί τη φτωχή αγγλόφωνη χώρα να προσέξει ώστε να αποφύγει το «ολλανδικό σύνδρομο». Να μην πάθει δηλαδή ό,τι η Ολλανδία τη δεκαετία του 1960, όταν η ανακάλυψη μεγάλων πετρελαϊκών κοιτασμάτων είχε ως αποτέλεσμα να εξασθενήσουν άλλοι τομείς της εγχώριας οικονομίας και βιομηχανίας της.
Εκρηξη των εξαγωγών
Σχηματικά αυτό σημαίνει ότι η έκρηξη των εξαγωγών πετρελαίου από τη Γουιάνα θα έχει ως αποτέλεσμα να ανατιμηθεί σημαντικό το νόμισμά της. Η ανατίμηση θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα άλλων προϊόντων της στις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ετσι το Ταμείο συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζόρτζταουν «να αυξήσει προοδευτικά τις δημόσιες δαπάνες για τη διενέργεια έργων υποδομών» και να «επενδύσει και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους», προκειμένου να αποφύγει την «κατάρα» που έπληξε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, όπως είναι η γειτονική Βενεζουέλα, αλλά και η Αλγερία και η Νιγηρία στην Αφρική, όπου το «σύνδρομο» έχει προσλάβει ενδημικές διαστάσεις – η ευρωπαϊκή Ολλανδία το ξεπέρασε γρήγορα.

