Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Βικέλας είναι γνωστός στους πολλούς ως ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και σε λιγότερους, ατυχώς, ότι σε αυτόν τον μεγάλο Ελληνα της Ευρώπης του 19ου αιώνα, με ένα τεράστιο σε θεματικό εύρος έργο, οφείλεται κατ’ αποκλειστικότητα η διεξαγωγή στην Αθήνα των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Σύμφωνα με τον κανονισμό της νεοσύστατης Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 1894 στην παρισινή Σορβόννη και στο συνέδριο που είχε διοργανώσει ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν η προεδρία της ΔΟΕ θα περιήρχετο κάθε τέσσερα χρόνια σε εκπρόσωπο της διοργανώτριας χώρας. Ετσι, αμέσως μετά τη λήξη των Αγώνων του 1896 ο Βικέλας παρέδωσε την προεδρική σκυτάλη στον Κουμπερτέν και επιπροσθέτως και τη θέση του ως μέλους της ΔΟΕ και εκπροσώπου της Ελλάδας στον Αλέξανδρο Μερκάτη με σκοπό την ανανέωση. Βέβαια ο πρωταρχικός κανονισμός περί προεδρίας της ΔΟΕ άλλαξε στη συνέχεια, με συνέπεια ο Κουμπερτέν να παραμείνει επί περίπου τριάντα χρόνια – μέχρι το 1925 – στον προεδρικό θώκο της ΔΟΕ.
ΣΤΗ ΔΩΔΕΚΑΕΤΙΑ που ακολούθησε μέχρι τον θάνατό του το 1908, στην Κηφισιά, ο Βικέλας συνέχισε, ακάματος και δημιουργικός παρά την κλονισμένη υγεία του, έργο πολύπλευρο και πολύτιμο για τη μικρή πατρίδα του. Κορυφαίο πνευματικό τέκνο του (1892) η ίδρυση με μια ομάδα λαμπρών διανοουμένων της εποχής του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων (τίτλος διαυγής και ευθύβολος), ο οποίος δρα ευφήμως μέχρι σήμερα. Μάλιστα σε ειδική «εσπερίδα» διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην όλη εκδοτική πορεία του ΣΔΩΒ κατά θεματικούς τομείς. Ο Βικέλας είχε ένθεο πάθος με την παιδαγωγική, ιδίως, έννοια του βιβλίου. Μνημειώδης – η τεκμηρίωση ιδεών και στόχων – η διάλεξή του στον ιστορικό «Παρνασσό» με τίτλο «Περί βιβλίων και περί έξεως του αναγνώσκειν» (1887).
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ σειρά «Τα κόκκινα βιβλία», με την οποία ο ΣΔΩΒ άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα, έχουν θέση και δύο αθλητικού περιεχομένου βιβλία, «Η Γυμναστική» του 30χρονου, τότε, Ιωάννη Χρυσάφη, του κατοπινού ταγού της αθλητικής παιδείας (και γυμναστικής), και «Οι Αγώνες» (της αρχαίας Ελλάδας) του σοφού καθηγητή Αντ. Κεραμόπουλου. Ως επίμετρον να θυμηθούμε ότι την Πρωτοχρονιά του 1899 ο Δημήτριος Βικέλας ανέπτυξε, με εκτενή επιστολή του στο πρώτο ελληνικό έντυπο με αποκλειστικά αθλητική ύλη, την «Ποδηλατική και Αθλητική Επιθεώρηση της Ανατολής», τις προτάσεις του – δίκην φιλοσοφικής προσέγγισης – για τη σύζευξη της Παιδείας με την άθληση.