Πέπλο μυστηρίου επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη σχετικά με τη διαχείριση της δικογραφίας για την υπόθεση του C4I. Η στοχοποίηση του Κ. Σημίτη και η σκανδαλολογία που καλλιεργήθηκε κατέπεσαν μετά τη δημοσιοποίηση της επίμαχης κατάθεσης του «σκοτεινού μάρτυρα» πάνω στην οποία βασίστηκε ένα όργιο φημών.

Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας (22.000 σελίδων) στη Βουλή και τη γνωστοποίηση της κατάθεσης, οι τόνοι έπεσαν κατακόρυφα. Οπως έλεγε κυβερνητικός παράγων, «δεν σπουδαιολογούμε τη συγκεκριμένη δικογραφία». Αυτό καταδεικνύει ότι για κάποιους τουλάχιστον η στοχοποίηση Σημίτη και οι εν γένει επικοινωνιακοί χειρισμοί στην υπόθεση αυτή δεν συνιστούν ενδεδειγμένη στάση εκ μέρους της κυβέρνησης. Ισως στη βάση αυτή να εδράζεται και η αμφισημία που υπάρχει στο εσωκομματικό πεδίο όσον αφορά τη διαχείριση της δικογραφίας. Δύο σκέψεις υπάρχουν. Η μία αφορά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία που έφθασε στη Βουλή στρέφεται κατά του ήδη προφυλακισθέντος Γιάννου Παπαντωνίου για «παθητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση στρεφόμενη κατά του Δημοσίου».

Για τα «μάτια του κόσμου»

Η Βουλή θα πρέπει να πάρει θέση επί του εισαγγελικού αιτήματος, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Στην περίπτωση αυτή, η προανακριτική θα κληθεί να τοποθετηθεί για το αν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα και άρα θα είναι παραγεγραμμένο λόγω των αποσβεστικών προθεσμιών που προβλέπονται. Πρόκειται δηλαδή για το σκεπτικό της υπόθεσης Novartis, το οποίο θα ακολουθηθεί και σε αυτή την περίπτωση, και άρα ο φάκελος θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, καθώς η προανακριτική θα δηλώσει αναρμόδια να διερευνήσει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Αν λοιπόν αποφασιστεί συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, θα γίνει μόνο για τα «μάτια του κόσμου», και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές ώστε να επιστρέψει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής, το οποίο έχει θέσει ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης αναφέροντας (στην ΕΡΤ) ότι εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, θα γίνει εξεταστική επιτροπή έστω και αν αρκετά από τα φερόμενα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Η εξεταστική επιτροπή θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι η προανακριτική-εξπρές και στην αντιπολίτευση προδικάζουν ότι στην περίπτωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συντηρήσει το κλίμα σκανδαλολογίας με βαθύτερο στόχο «να κρατά το ΚΙΝΑΛ όμηρο μέχρι τις εκλογές».