Αλυτος γρίφος η ηγεσία της Κομισιόν
Η υποψηφιότητα Βέμπερ κάηκε, αλλά το αδιέξοδο παραμένει. Νέα Σύνοδος Κορυφήςστις 30 Ιουνίου για αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Η επίλυση του γρίφου του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων κοινοτικών αξιωμάτων αρχίζει να μοιάζει ελαφρώς με την εκλογή ενός νέου Πάπα: ο «λευκός καπνός» αργεί να βγει και κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία. Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης ουδέν απέδωσε και όλα δείχνουν ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση – για την ακρίβεια ένα δείπνο εργασίας το βράδυ της 30ής Ιουνίου και πάλι στις Βρυξέλλες – ώστε να βρεθεί μία λύση πριν από τη σύγκληση της πρώτης Ολομέλειας του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου. Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στην… Ιαπωνία. Εκεί – και συγκεκριμένα στην Οσάκα – εκτιμάται ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, όπου θα βρεθούν τόσο η ηγεσία της ΕΕ (οι κ.κ. Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) όσο και πολιτικοί-κλειδιά από τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο), θα μπορέσει να γίνει μία συζήτηση εις βάθος και να λυθεί «ο κύβος του Ρούμπικ».
Για ακόμη μία φορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε επί του θέματος υπό απόλυτη σιγή ασυρμάτου, με τους ηγέτες να μην μπορούν καν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτή είναι η αυστηρή εντολή που έχει δώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο, «η κακή μέρα είχε φανεί από το πρωί», καθώς οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) αλλά και των Φιλελευθέρων (υπό το νέο τους όνομα «Renew Europe» μετά την προσθήκη της ευρωομάδας του Εμανουέλ Μακρόν) διεμήνυσαν στον επικεφαλής υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) Μάνφρεντ Βέμπερ ότι δεν θα τον στηρίξουν για την προεδρία της Κομισιόν. Σε ανάλογο κλίμα φαίνεται ότι κινούνται και οι Πράσινοι. Με τις τρεις αυτές ομάδες να κινούνται σε τέτοια γραμμή, ο κ. Βέμπερ δεν μπορεί να διασφαλίσει τις 376 έδρες που απαιτούνται για να εκλεγεί στην ηγεσία της Επιτροπής.
Η στάση της Μέρκελ
Η κίνηση αυτή προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση του ΕΡΡ. Υπήρξε συσπείρωση γύρω από τον κ. Βέμπερ, ο οποίος επίσης μίλησε για συνέχιση της μάχης. Κατά τις συνομιλίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όμως, οι οποίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες, επικράτησε μάλλον απογοήτευση, καθώς σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο υπήρξε διάχυτη μία έλλειψη προσανατολισμού, η οποία επιτείνεται και από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν στέλνει, από τη δική του πλευρά, καθαρά σήματα για το τι επιθυμεί. Με βάση ορισμένες πληροφορίες, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε μεν υποστηρικτική για τον κ. Βέμπερ, καθώς δεν μπορεί να είναι αντίθετη σε έναν υποψήφιο του ΕΡΡ και δη Γερμανό, αλλά και πιο ευέλικτη σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση της 28ης Μαΐου! Υπήρξε δε, όπως προκύπτει από μία γραμμή πληροφόρησης, και μία αντιπαράθεσή της με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε (στους κοινοτικούς διαδρόμους κυκλοφορεί ότι έχει επιλέξει έναν πόλεμο φθοράς κατά πάντων, προωθώντας τον εαυτό του), με την κυρία Μέρκελ να τονίζει ότι εφόσον εγκαταλειφθεί η υποψηφιότητα Βέμπερ θα πρέπει να εγκαταλειφθούν και αυτές των «επικεφαλής υποψηφίων» του S&D (Φρανς Τίμερμανς) και της ομάδας «Renew Europe» (Μαργκρέτε Βεστάγερ).
Αν και ο κ. Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τους Σοσιαλιστές και ιδιαίτερα με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, εμφανίστηκε αυτή τη φορά πιο ήπιος στις επιθέσεις του εναντίον του κ. Βέμπερ. Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημείωναν την Παρασκευή ότι η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να συνειδητοποιεί ότι η διαδικασία του Spitzenkandidaten είναι πλέον ημιθανής και η πρόκληση για το ΕΡΡ θα είναι να βρει τρόπους να μην απολέσει την προεδρία της Κομισιόν. Αρα, δεν πρέπει να υπάρχει εμμονή σε πρόσωπα, αλλά να βρεθεί τρόπος συμβιβασμού με την Ευρωβουλή.
Στο παρασκήνιο, ονόματα πέφτουν στο τραπέζι από κάθε πλευρά, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ποια από αυτά έχουν πιθανότητες και πόσες. Ο Μισέλ Μπαρνιέ παραμένει ένα όνομα που συζητείται για την Κομισιόν, αλλά όχι τόσο πολύ πλέον, καθώς το Βερολίνο εμφανίζεται μάλλον αρνητικό. Το όνομα του κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς, που είναι εκ των συντονιστών του ΕΡΡ στις επαφές με την Ευρωβουλή, έχει επίσης κυκλοφορήσει, ενώ στην εξίσωση παραμένει αυτό της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ).