Αλμα τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης – «Παγωμένο» το επίδομα για τα νοικοκυριά

Μια αναφορά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ότι θα ενταχθεί στο κοινωνικό μέρισμα, έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για το τι τελικά θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, ημερομηνία έναρξης διανομής του εν λόγω καυσίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το κονδύλι που πρόκειται να διατεθεί στα νοικοκυριά ως επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα είναι το ίδιο με πέρυσι, με τη μόνη διαφορά ότι αυτό θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι αν τα έσοδα του κράτους δεν ξεπεράσουν κατά πολύ τις δαπάνες, τότε είναι πολύ πιθανόν να δοθεί ψαλιδισμένο.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν τίθεται το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως ζητούν παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να αυξηθούν οι πωλήσεις και να ζεσταθούν τα νοικοκυριά με φθηνό καύσιμο.
Σήμερα, με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να έχουν πάρει την ανηφόρα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται σε μία εβδομάδα από σήμερα στην τιμή 1,20 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή περίπου 25 λεπτά ακριβότερα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2017. Στην περιφέρεια και στα νησιά οι τιμές θα προσεγγίσουν το 1,25-1,30 ευρώ ανά λίτρο.

Αναμένονται τα κριτήρια

Πάντως, αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να εφαρμόσουν τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με την επιδότηση ανά λίτρο καυσίμου να ανέρχεται σε 12,5 λεπτά ανά λίτρο, ενώ παραμένουν οι διαφορές στο ύψος της συνολικής επιδότησης ανάλογα με τη ζώνη στην οποία βρίσκεται το ακίνητο (Α, Β, Γ και Δ ζώνη).
Η τελική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, κάτι που άλλωστε συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ με το νέο έτος θα καταβληθούν και τα όποια επιδόματα αναλογούν στους καταναλωτές.
Ομως, το γεγονός ότι οι δικαιούχοι δεν θα γνωρίζουν άμεσα τι επιδότηση θα λάβουν είναι πολύ πιθανόν να τους οδηγήσει σε αναστολή αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, με συνέπειες τόσο στους ίδιους όσο και στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk