Αλλάζουν όλα σε επιδόματα, κατάρτιση και μητρώο ανέργων

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
H αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας με τη θέσπιση της διακοπής του, αλλά και την καθιέρωση του επιδόματος εργασίας, όπως και η εκκαθάριση του μητρώου εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ αποτελούν τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση του Οργανισμού και την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.
Στις κεντρικές επιλογές του νομοσχεδίου με την ονομασία «Δουλειές Ξανά» – το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση – καταγράφεται ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης, όπως και η αλλαγή σελίδας στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο οποίος μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Η απασχόληση
«Το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε παγίδα μακροχρόνιας ανεργίας και σε μηχανισμό που δίνει χρήσιμα μεν, αλλά όχι αρκετά επιδόματα ανεργίας» σημείωσε ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο. «Στόχος μας» είπε «είναι η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε εργαλείο για αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης αντί επιδοματικής πολιτικής».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2021 στο μητρώο του ΟΑΕΔ ήταν εγγεγραμμένοι 1.100.099 άνεργοι από τους οποίος το 53% (579.400 άτομα) είναι εγγεγραμμένοι για περισσότερο από έναν χρόνο. Το 33% των μακροχρόνια ανέργων παραμένουν στο μητρώο για περισσότερα από πέντε συνεχόμενα χρόνια, ενώ περισσότεροι από 50.000 είναι εγγεγραμμένοι για περισσότερα από 10 συνεχόμενα χρόνια.
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί, με μακροχρόνια ανέργους που διαθέτουν υψηλά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. «Τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη» σημείωσε.
Οι αλλαγές
Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν τα εξής:
Επίδομα ανεργίας: Θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά θα διακόπτεται η χορήγησή του μετά από τρεις αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Οπως επίσης και μετά την άρνηση προγραμμάτων κατάρτισης. Η διακοπή θα συνοδεύεται με τη διαγραφή από τα μητρώα για δύο έτη.
Επίδομα εργασίας: Το 50% του επιδόματος ανεργίας θα συνεχίζει να χορηγείται ως επίδομα εργασίας για κάποιον που βρίσκει εργασία κατά το διάστημα της επιδότησης. Το επίδομα αυτό θα δίδεται για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της επιδότησης ανεργίας.
Κίνητρο μακροχρονίως ανέργων: Θα λαμβάνουν 300 ευρώ όσοι μακροχρόνια άνεργοι συντάσσουν – σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο – σχέδιο δράσης και δραστηριοποιούνται για την αναζήτηση εργασίας.
Μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων: Τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για την παραμονή στο μητρώο ανέργων αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Οι διαγραφέντες δεν θα δικαιούνται μια σειρά παροχών που προβλέπονται για τους ανέργους.
Επαγγελματική κατάρτιση: Ριζικές αλλαγές θα προβλέπει το σχέδιο νόμου και στην επαγγελματική κατάρτιση προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ποσό του ενός δισ. ευρώ που παρέχει στην κατάρτιση το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων.

