Ακόμη ένα VARίδι στα γήπεδα…

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Περισσότερο και από λύσεις στο πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας το πολυδιαφημισμένο VAR έγινε αγαπημένο θέμα συζήτησης όλων σχεδόν των ποδοσφαιρόφιλων, αλλά όχι για καλό. Οπως είπε και ο προπονητής Μαρίνος Ουζουνίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, «αντί να λύσει τα προβλήματα της διαιτησίας, όπως περιμέναμε, πρόσθεσε απλά κάποια καινούργια».
Μια μεγάλη
υποψία
Η βασική υποψία που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στις τάξεις όσων ασχολούνται με την ελληνική διαιτησία είναι ότι όλη αυτή η ιστορία της έλευσης του VAR στην Ελλάδα «σκηνοθετήθηκε» με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μην αλλάξει καθόλου ο ρόλος του διαιτητή, να μη μειωθεί η ανασφάλειά του και απλώς να του δοθεί ένα είδος άλλοθι για τα όποια λάθη του.
Η ιστορία είχε ξεκινήσει εξ αρχής παράξενα. Για πρώτη φορά το πώς θα εμφανιστεί το VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα συζητήθηκε τον Μάιο του 2017 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Κάρντιφ και το συζήτησαν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης και ο νυν γενικός γραμματέας της UEFA κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης.
Μολονότι η UEFA είχε προτείνει να μπει η Ελλάδα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα (μαζί με άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες) και να υπάρξει και χρηματοδότηση αγοράς του συστήματος, δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία ούτε από το υφυπουργείο ούτε από την ΕΠΟ και ο σχετικός διαγωνισμός έγινε πάρα πολλούς μήνες αργότερα – και μάλιστα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Χαμηλά
στάνταρ
Oπως στην πορεία αποδείχθηκε, οι προδιαγραφές που μπήκαν ήταν μάλλον θολές, ώστε στον διαγωνισμό να μπορεί να πάρει μέρος ο καθένας και όχι απλώς οι εταιρείες που είχαν εγκαταστήσει το VAR σε συγκεκριμένα πρωταθλήματα. Ετσι προέκυψαν κοινοπραξίες που αποδείχθηκε μάλλον εύκολο να εξυπηρετήσουν τα στάνταρ – μόνο που αυτά ήταν πολύ χαμηλά.
Από τη στιγμή που το VAR το πλήρωσε το συνηθισμένο να πετάει τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων κράτος, δεν υπήρξε καμία σημαντική εποπτεία του διαγωνισμού. Ετσι, όπως φαίνεται, φέραμε ένα μηχάνημα που κάνει μισή δουλειά καθώς δεν έχει στοιχειώδη πράγματα, όπως goal-line technology και ψηφιακές γραμμές για την αξιολόγηση του οφσάιντ. Αυτό το δεύτερο μάλιστα δεν έγινε γνωστό από την αρχή και μας το είπε το μέλος της ΚΕΔ κ. Μιχάλης Κουκουλάκης όταν στο ματς ΠΑΟ – Ξάνθη οι άνθρωποι του VAR έκαναν κρίσεις απερίγραπτα λανθασμένες σε φάσεις στις οποίες έπρεπε να αξιολογηθούν θέσεις οφσάιντ.
Ο Κουκουλάκης είπε ότι χωρίς γραμμές οι κρίσεις είναι δύσκολες και το είπε για να δικαιολογήσει τα λάθη των φίλων του διαιτητών που ήταν μπροστά στο μόνιτορ, όμως αυτό που όλοι κατάλαβαν είναι ότι χωρίς γραμμές κάθε κρίση είναι απολύτως μεροληπτική. Λίγες μέρες πριν, στη διάρκεια του ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, είχαμε ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει και η περίφημη goal-line technology, δηλαδή η δυνατότητα ελέγχου τού αν ή όχι η μπάλα περνά τη γραμμή του τέρματος: ούτε αυτή η έλλειψη ήταν γνωστή.
Γιατί υπήρξαν αυτές οι ελλείψεις; Πιθανότατα για να συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα του διαιτητή να κρίνει χαρίζοντας σε όποιον θέλει το δικαίωμα της αμφιβολίας του. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτό το έκανε πριν στο γήπεδο, ενώ τώρα το κάνει μπροστά στο μόνιτορ.
Η παράξενη
πολιτική της FIFA
Παντού όπου το VAR εμφανίστηκε δημιουργήθηκαν και προβλήματα. Η FIFA ακολούθησε μια μάλλον ιδιαίτερη και παράξενη πρακτική. Εδωσε κάποιες γενικές αρχές (ξεκαθάρισε δηλαδή σε ποιες περιπτώσεις πρέπει το VAR να χρησιμοποιείται) και στη συνέχεια άφησε τις κατά τόπους ομοσπονδίες και τους αρχιδιαιτητές τους να δημιουργήσουν τις δικές τους νόρμες και να κάνουν στους διαιτητές σεμινάρια, εξειδικεύοντας τα πάντα. Αν μπει κανείς στον ιστότοπο της Πρέμιερ Λιγκ π.χ., μπορεί να δει όλη τη δουλειά που έχουν κάνει οι άγγλοι αρχιδιαιτητές, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν για παράδειγμα πώς πρέπει να κρίνεται αν ένα γκολ πρέπει να μετρήσει.
Και στην Αγγλία υπάρχουν παράπονα για τον τρόπο λειτουργίας του VAR. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διαμαρτυρήθηκαν για αυτό ο Τζέιμς Μίλνερ, ο παίκτης της Λίβερπουλ και ο δικός μας Σωκράτης Παπασταθόπουλος που θεωρεί ότι η ομάδα του, η Αρσεναλ, έχει πληρώσει λάθη σε βάρος της πολύ σοβαρά.
Απέναντι στα παράπονα αυτά, οι άγγλοι αρχιδιαιτητές τοποθετήθηκαν δίνοντας την υπόσχεση ότι σύντομα τα κριτήρια χρήσης του VAR θα γίνουν ακόμη περισσότερο συγκεκριμένα, έτσι ώστε να μην προκύπτουν φάσεις που κρίνονται διαφορετικά.
Για την ώρα το VAR χρησιμοποιείται με τρόπους που προκαλούν μόνο εντάσεις καθώς ίδιες φάσεις κρίνονται διαφορετικά, ενώ και η επικοινωνία όσων βρίσκονται στο VAR και όσων είναι στο γήπεδο μοιάζει τρομερά προβληματική, τουλάχιστον αν πιστέψουμε όλα όσα οι ίδιοι οι διαιτητές «κυκλοφορούν».
Το γεγονός μάλιστα ότι δεν δίνονται στη δημοσιότητα οι συνομιλίες τους, μολονότι καταγράφονται, δημιουργεί και φόβους ότι κάποια στιγμή αυτές θα κυκλοφορήσουν «σε CD που θα πωλείται στην Ομόνοια», όπως είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα κάποιος διαιτητής που ως διαιτητής VAR αντάλλαξε πρόσφατα κάποια γαλλικά με συνάδελφό του. Μόνο αυτό μας λείπει ν’ ακούσουμε…

