«Αγονη» Κρήτη: 10+1 εναλλακτικές παραλίες
Ο Αγριος Νότος, αλλά και το βόρειο τμήμα της «μεγαλονήσου» κρύβουν απίστευτης ομορφιάς δυσπρόσιτες ακτές που αξίζουν τον κόπο και τον χρόνο του επισκέπτη.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η Κρήτη δεν είναι άλλο ένα νησί. Λόγω και της μεγάλης έκτασής της είναι ένας κόσμος ολόκληρος, ένας κόσμος πλούσιος και γενναιόδωρος που έχει πάντα κάτι καινούργιο να προσφέρει στον επισκέπτη της, όσες φορές και αν την προτιμήσει για τις διακοπές του. Είναι φασαριόζικη, κοσμική αλλά και ήσυχη, είναι τραχιά και τρυφερή, είναι μεσογειακή και εξωτική, είναι παραδοσιακή και σύγχρονη… Ολα τα συνδυάζει, όλα μας τα προσφέρει ανοιχτόκαρδα, γιατί είναι και φιλόξενη. Οπως μπορεί να είναι και εναλλακτική. Από αυτή, την εναλλακτική Κρήτη κάνουμε σήμερα ένα πέρασμα, σταματώντας σε μερικές από τις πιο όμορφες αλλά και πιο δυσπρόσιτες και ήσυχες παραλίες της. Στο χέρι σας είναι, αν θα επιλέξετε τη «μεγαλόνησο» και για αυτό το καλοκαίρι, να ανακαλύψετε και άλλες ακτές, ακολουθώντας με το αυτοκίνητό σας μαγευτικές διαδρομές, ταξιδεύοντας με σκάφος ή με βάρκα, αλλά και περπατώντας στα μονοπάτια του νησιού. Γιατί οι διακοπές στην Κρήτη μπορεί να είναι και περιπετειώδεις!
Κεδρόδασος
Περί τα 76 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων και ένα μόλις χιλιόμετρο από το δημοφιλές Ελαφονήσι, το Κεδρόδασος πήρε το όνομά του από – τι άλλο; – τους σπάνιους κέδρους που το στολίζουν. Η παραλία του έχει λευκή άμμο και λεία βράχια, είναι μεγάλη και ιδανική για εκείνους που αποφεύγουν τις οργανωμένες πλαζ. Εννοείται πως θα πάρετε μαζί σας νερό και φαγητό αν σκοπεύετε να μείνετε όλη την ημέρα. Εννοείται και πως όταν φύγετε δεν θα ξεχάσετε πίσω σας τα σκουπίδια σας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και άλλες όμορφες (και πιο απομονωμένες) παραλίες, όπως η Παχιά Αμμούτσα και το μικρό Κόκκινο Αμμουτσάκι. Θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο για να τις απολαύσετε, οπότε μην παραλείψετε καπέλο και αντηλιακό.
Δώματα
Οι τολμηροί θα φθάσετε ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 στο τμήμα που ενώνει τη Σούγια με την Αγία Ρουμέλη. Η διαδρομή όμως είναι αρκετά απαιτητική και επικίνδυνη, οπότε όσοι δεν είστε εξοικειωμένοι με τέτοια «σπορ» καλύτερα να προτιμήσετε τον από θαλάσσης δρόμο και να πάτε με σκάφος. Θα βρεθείτε σε μια θαυμάσια παραλία με καθαρά γαλανά νερά και με πεύκα, εκεί που καταλήγει το άγριο φαράγγι του Κλάδου.
Σεϊτάν Λιμάνια (Του Στεφάνου)
Περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Χανίων η παραλία του Στεφάνου (διάσημη ως Σεϊτάν Λιμάνια) βρίσκεται καλά προστατευμένη στο βάθος ενός κόλπου. Εχει άμμο και χαλίκι και νερά γαλαζοπράσινα και βαθιά. Θα φτάσετε εκεί με σκάφος ή κατεβαίνοντας ένα μικρό μονοπάτι.
Τριόπετρα
Στους πρόποδες του όρους Σιδέρωτα, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου, η Τριόπετρα είναι στην πραγματικότητα δύο παραλίες σχεδόν κολλημένες που τις χωρίζει μια μικρή χερσόνησος. Οφείλει το όνομά της σε κάτι βράχους που βρίσκονται στην άκρη της χερσονήσου. Δίπλα της εκβάλλει ο Ακουμιανός ποταμός που ομορφαίνει με την παρουσία του το τοπίο. Θα βρείτε μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνούλες για φαγητό. Θα βρείτε και άφθονη ηρεμία.
Λουτρό Σφακίων
Ως και η Τζένιφερ Λόπεζ ανακάλυψε το Λουτρό, φθάνοντας, όπως γράφτηκε, έως εκεί με το πολυτελές γιοτ που τη φιλοξενούσε. Εξάλλου η πρόσβαση στο μικρό απομονωμένο χωριό με τη γαλαζοπράσινη θάλασσα γίνεται μόνο διά θαλάσσης ή με πεζοπορία περίπου μιάμισης ώρας σε μονοπάτια που ξεκινούν από τη Χώρα Σφακίων ή από την Ανώπολη. Αυτό σημαίνει πως ο προορισμός ενδείκνυται για εκείνους που θέλουν να απομονωθούν και να περάσουν μερικές ημέρες χαλάρωσης μακριά από τις ορδές των τουριστών, αν και χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο γνωστός και δημοφιλής. Γύρω από το παραθαλάσσιο χωριό θα βρείτε μικρές παραλίες με βότσαλα, ενώ με το καραβάκι θα φθάσετε έως τα υπέροχα Μάρμαρα. Στα οποία Μάρμαρα, παρά την απομόνωση, θα βρείτε και ταβέρνα με νόστιμο φαγητό! Με βάρκα (ή περπατώντας) θα προσεγγίσετε και τα βοτσαλωτά Γλυκά Νερά που πήραν το όνομά τους από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν μέσα και έξω από τη θάλασσα. Στα must της εξόρμησης και μια βουτιά στην παραλία Αγιος Παύλος με τον ομώνυμο βυζαντινό ναό.
Αγιοφάραγγο
Η τοποθεσία είναι θαυμάσια, τον έχει όμως τον κόπο της. Για να φθάσετε έως τη θάλασσα και να απολαύσετε τη δροσιά της, θα πρέπει να διασχίσετε το επιβλητικό (και αρκετά ζεστό τους καλοκαιρινούς μήνες) Αγιοφάραγγο. Η πεζοπορία διαρκεί μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα δείτε τις σπηλιές όπου παλαιότερα ζούσαν ερημίτες, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Θυμηθείτε να φορέσετε κλειστά παπούτσια. Μπορείτε όμως να πάτε και με καραβάκι από τους Καλούς Λιμένες, τα Μάταλα και την Αγία Γαλήνη. Η παραλία έχει ψιλό βότσαλο και τα νερά της είναι πεντακάθαρα!
Καμάρα – Λατζιμάς
Στα δυτικά της παραλίας του Γεροπόταμου (η οποία βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου), πίσω από μια φυσική καμάρα από βράχια, βρίσκεται μια μικρή παραλία όπου μπορείς να φθάσεις μόνο κολυμπώντας. Εχει άμμο και βότσαλα, τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και καλό είναι να την προτιμήσετε όταν δεν φυσάει βοριάς. Το τοπίο είναι απλά υπέροχο!
Λέντας
Η πρόσβαση είναι εύκολη, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους δύο ασφαλτοστρωμένους δρόμους που οδηγούν προς τον παραθαλάσσιο οικισμό του Λέντα. Εκτός από την ομώνυμη παραλία με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες της, μπορείτε να πάτε στον γειτονικό Δυσκό (και πάλι με το αυτοκίνητο, από χωματόδρομο), τον οποίο προτιμούν και όσοι κάνουν γυμνισμό. Η κατάσταση είναι αρκετά οργανωμένη, οπότε θα βρείτε νερό, φαγητό, ομπρέλες και ησυχία! Η περιοχή έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί λειτούργησε Ασκληπιείο. Οι ζωομορφικοί σχηματισμοί του εδάφους (κάτι σαν λιοντάρι, κάτι σαν κροκόδειλος και κάτι σαν ελέφαντας) «εξηγούνται» από τον μύθο μιας βασίλισσας από την Αφρική που έφθασε στην Κρήτη με τα τρία αγαπημένα της ζώα και που όταν γύρισε στην πατρίδα της τα άφησε πίσω να περιμένουν υπομονετικά την επιστροφή της. Και να φυλάσσουν το νησί.
Κουφονήσι (Ή Λεύκη) Σητείας
Τα χνάρια των ανθρώπων που ζούσαν εκεί από τους Πρωτομινωικούς ήδη χρόνους τα βλέπεις παντού πάνω στο μικρό αυτό νησάκι του Νότιου Κρητικού Πελάγους. Οπως βλέπεις και υπέροχες παραλίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι με λεπτή άμμο. Θα φθάσετε εκεί με καραβάκι από τον Μακρύ Γιαλό ή από τον Γούδουρα. Να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε νερό. Μερικές από τις πιο ωραίες ανάμεσα στις 36 (!) παραλίες του είναι ο Ανω Παπαλούκας και ο Κάτω Παπαλούκας, οι οποίες παίρνουν το όνομά τους από ένα φυτό που ευδοκιμεί στην περιοχή, ο Ακρίταμος, που παίρνει επίσης το όνομά του από ένα (βρώσιμο) φυτό, το κρίταμο, το Πλευρό, η Ανεμερτία, οι παραλίες Γρέου, η Χιλιαδερφιά και η θαυμάσια Προσφορά, με θέα προς Αφρική μεριά.
Ασπες
Σκούρα, χοντρή άμμος και γύρω-γύρω πολύ ψηλά βράχια με σπηλιές. Η παραλία είναι στενή, το τοπίο άνυδρο και τραχύ. Διαβάζουμε πως άσπες σημαίνει κατολισθήσεις, και ναι, το όνομα έρχεται να κάνει ακόμα πιο άγρια την εικόνα. Αγρια και όμορφη την ίδια στιγμή. Οι Ασπες βρίσκονται περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου και θα φτάσετε εκεί μόνο με βάρκα ή σκάφος. Προνοήστε για φαγητό αν δεν θέλετε να κάνετε νηστεία. Γιατί, ως γνωστόν, η θάλασσα ανοίγει την όρεξη.
Καρούμες
Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο χωριό Χοχλακιές (περίπου 26 χιλιόμετρα από τη Σητεία) και θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από εκεί για μια υπέροχη διαδρομή διάρκειας μιάμισης ώρας (υπολογίστε πως άλλο τόσο θα χρειαστεί για την επιστροφή) στο φαράγγι των Χοχλακίων. Στο τέρμα της θα βρείτε την παραλία των Καρουμών με το ψιλό βοτσαλάκι, τα βούρλα και τα σκιερά δέντρα της. Εκεί κοντά (λίγο περπάτημα ακόμα) βρίσκεται και το ακόμα πιο απομονωμένο Αυλάκι. Στις Καρούμες μπορείτε να φθάσετε και ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 από τη Ζάκρο, περνώντας από το εντυπωσιακό Σπήλαιο Πελεκητών και από το λατομείο όπου έγινε η εξόρυξη του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Μινωικού Ανακτόρου στην Κάτω Ζάκρο.

