Αγώνας για να σπάσει το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»
Να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση σε Βουλή και σε κοινωνία, το σχέδιο Τσίπρα – Θετικά αποτιμούν στην Κουμουνδούρου την κοινή πρωτοβουλία με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για το Πολυτεχνείο – Στοίχημα η προσέλκυση των μετριοπαθών και αναποφάσιστων πολιτών
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Να σπάσει το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που είναι πανίσχυρο τα τελευταία χρόνια θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι ήδη δημιουργούνται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες αλλά και ρωγμές σε αυτό το μέτωπο. Το ερώτημα που τίθεται στο στενό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού είναι εάν θα καταφέρουν να το σπάσουν, με ποιον τρόπο και πότε θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Το κρίσιμο για τον κ. Τσίπρα είναι ότι αρχίζουν και γίνονται σημαντικά βήματα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινή πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΜέΡΑ25 για την καταδίκη της απαγόρευσης των συναθροίσεων το τριήμερο των εορτασμών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το γεγονός ότι συνυπέγραψαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ίδιο κείμενο από μόνο του ήταν ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που πρόσκαιρα ενθουσίασε πολλούς στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα είναι αρκετά προσγειωμένοι.
Ουδείς στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας έχει την ψευδαίσθηση ότι το ρολόι του χρόνου μπορεί να γυρίσει πίσω και να υπάρξει ευρύτερη συμμαχία με το ΚΚΕ ή μια πιο σταθερή συγκρότηση. «Δεν είναι τόσο εύκολο να δημιουργηθεί ένα πιο σταθερό πολιτικό μέτωπο. Οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές είναι υπαρκτές, υπάρχουν, είναι μεγάλες» είναι η άποψη του κ. Τσίπρα που θεωρεί – και το λέει συνέχεια – απαραίτητο να υπάρξει ένα μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων. Για τον πρώην πρωθυπουργό όμως αυτό που έγινε ήταν η πρώτη συνάντηση και σύγκλιση πάνω στο αυτονόητο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και, ως μια τέτοια κίνηση, αποτελεί, κατά τον ίδιο, μια θετική παρακαταθήκη για το μέλλον. Πέραν τούτου ουδέν, και το ζήτημα πλέον για τον κ. Τσίπρα είναι να αυξηθεί η πίεση στη Βουλή και σε κοινωνικό πεδίο προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Σε αυτά τα δύο πεδία θεωρεί ότι αρχίζει και διαμορφώνεται ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει πολιτική ταύτιση ή συμμαχίες ή συνεργασίες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Μάλιστα, εμμένουν στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να λένε ότι η περίοδος αρχίζει και θυμίζει το 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε απέναντί του σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Το μέτωπο εξ αριστερών και η μετριοπάθεια
Για τον κ. Τσίπρα αυτό που συνέβη ήταν μια ελπιδοφόρα κίνηση, καθώς, όπως είπε προ ημερών, από το 1990 και μετά ο ευρύτερος προοδευτικός δημοκρατικός χώρος, ο χώρος της Αριστεράς ιδιαίτερα, διέρχεται μια διαδικασία πολύ μεγάλης έντασης και σύγκρουσης. «Δεν υπήρξε σύμπνοια ούτε στα αυτονόητα, σε αυτονόητες στιγμές την περίοδο των μνημονίων ιδιαίτερα» είναι η χαρακτηριστική του φράση και ύστερα από πάρα πολλά χρόνια καταγράφηκε κοινή έκκληση απέναντι σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Το μόνο αρνητικό γεγονός – και αυτό συζητείται έντονα στην Κουμουνδούρου – ήταν η άρνηση του ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει σε αυτό το μέτωπο, αλλά και η απόρριψη της πρότασης του κ. Τσίπρα από τη Φώφη Γεννηματά για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα στέκονται ιδιαίτερα στην πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια που υπάρχει τόσο μεγάλη ένταση μεταξύ του Περισσού και της ΝΔ. Η εκτίμηση είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ και προσωπικά ο πρόεδρός της και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελαν να ενισχυθεί το ΚΚΕ, ώστε να κερδίσει ψηφοφόρους από τα αριστερά και να μειωθεί όσο αυτό είναι εφικτό η όποια επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένο ακροατήριο. «Αυτό είναι μια κοντόφθαλμη λογική εάν το πιστεύουν» λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την πρωτοκαθεδρία όταν τεθεί το ζήτημα της διακυβέρνησης σε προεκλογικό πλαίσιο, χωρίς αυτό όμως, όπως διευκρινίζουν, να ακυρώνει ή να μειώνει την επιρροή του ΚΚΕ. Το στοίχημα για τον κ. Τσίπρα όμως είναι να πείσει ένα πιο μετριοπαθές ακροατήριο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και να καταφέρει να ακουστεί πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση από έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων που κινούνται στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.
Τα φάουλ με
τα σχόλια στελεχών
Η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει διακυμάνσεις και αρκετές φορές με τη στάση αρκετών στελεχών εκπέμπεται λάθος μήνυμα. Αυτό ενοχλεί μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που θέλουν πιο ήπιους τόνους, χωρίς βέβαια να ακυρώνεται και ο αντιπολιτευτικός ρόλος του κόμματος. Και δεν είναι μόνο οι συχνές εμφανίσεις του Παύλου Πολάκη που ενοχλούν αρκετούς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σημειώνονται και άλλα «φάλτσα» και αρνητικές κινήσεις που θολώνουν πολλές φορές το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο κ. Τσίπρας και ακυρώνουν και την εικόνα της μετριοπάθειας που θέλει να περάσει η Κουμουνδούρου. Ενδεικτική ήταν η προχθεσινή εμφάνιση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους νεκρούς από κορωνοϊό. Μάλιστα, σχολιάζοντας το μακάβριο tweet της «Αυγής», ανέφερε ότι «η «Αυγή» δεν φταίει για τους θανάτους. Για τους θανάτους φταίει η κυβέρνηση, όσο δεν προσλαμβάνει γιατρούς». Είχε προηγηθεί το tweet της «Αυγής» με φωτογραφία από ανοιγμένους τάφους, με τον τίτλο: «Ανοιξαν 35 νέους τάφους στις Σέρρες και ίσως χρειαστούν και άλλοι». Μετά τις αντιδράσεις και την ενόχληση πολλών στην ηγετική ομάδα, η εφημερίδα τελικά ζήτησε συγγνώμη που λόγω κεκτημένης ταχύτητας ανέβηκε και δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.Με φόντο αυτά τα περιστατικά, τις επόμενες ώρες θα υπάρξει σαφές μήνυμα από αρμόδιους κοινοβουλευτικούς και κομματικούς παράγοντες, τόσο σε βουλευτές όσο σε και κεντρικά στελέχη που εμφανίζονται σε ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη δίνουν αφορμές.
Βλέπουν περιστολή των ελευθεριών εις το διηνεκές
Ζήτημα περιστολής των ατομικών ελευθεριών θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και συγκεκριμένα ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (φωτογραφία) που θεωρεί ότι αυτό γίνεται με πρόσχημα την πανδημία και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πολύμηνου κρεσέντο αυταρχικών νομοθετημάτων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όσα έγιναν με φόντο τον εορτασμό για το Πολυτεχνείο δεν είναι καθόλου απομονωμένα αλλά έρχονται από το μέλλον. Μάλιστα θέτει ζήτημα – και αυτό υποστηρίζεται από πολλές πλευρές εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – να εμποδιστεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής που καθοδηγείται απολύτως συνειδητά από τον Πρωθυπουργό. «Ολο αυτό το πλέγμα των κατασταλτικών, αυταρχικών, αντιδικαιωματικών και ανελεύθερων διατάξεων μέσα σε συνθήκες κορωνοϊού και πανδημίας συμβαίνει για να μπορέσουν να περάσουν εργαλεία ελέγχου, επιτήρησης και αποστέρησης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων εις το διηνεκές» είναι η άποψη του κ. Βούτση.
Τα δύο μέτρα στήριξης των νοικοκυριών
Στην προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι δεν γίνεται μόνο κριτική, αλλά κατατίθενται και προτάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε δύο τροπολογίες για δύο μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών και των εργαζομένων, με στόχο να τονωθεί η κατανάλωση στην αγορά μετά την άρση τουlockdown. Η μία αφορά την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων των πληττόμενων εργαζομένων από το κράτος και η άλλη σχετίζεται με το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά. Με αυτόν τον τρόπο, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο που δικαιούνται και, επίσης, δεν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο, ενώ το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί.
Σύμφωνα με την τομεάρχη Οικονομίας Εφη Αχτσιόγλου, τα δύο αυτά μέτρα που θα προβάλει ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας από την κυβέρνηση να τα υιοθετήσει, «κοστίζουν, ως πακέτο, περίπου 2,3 δισ. ευρώ» και άρα υπάρχει δημοσιονομικά η δυνατότητα να το πράξει. Σε αυτό το σκηνικό, στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν προφανώς εκλογές, αλλά δεν θα τους εκπλήξει, όπως λένε στις συσκέψεις, εάν ο Πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Αυτό θα επιβεβαιώσει την αποτυχία των χειρισμών του μέχρι σήμερα και θα αναδείξει το αποκορύφωμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται η κυβέρνηση και δυστυχώς η χώρα» λένε στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Ειδικότερα για την οικονομία σημειώνουν ότι μετά τη λήξη του lockdown έρχεται τσουνάμι. Παρά το γεγονός ότι ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κερδίζει δημοσκοπικούς πόντους και υπάρχει δυσπιστία για την αντιπολίτευση που ασκεί, στοιχείο που προβληματίζει πολλούς στην ΚΟ, εντούτοις στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι πλέον έχει αρχίσει να καταγράφεται σημαντική φθορά της κυβέρνησης.
Σκληρή κριτική για Υγεία, Παιδεία, οικονομία, αλλά όχι ακρότητες
«Σκληρή, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη κριτική με προτάσεις ναι, αλλά όχι ακρότητες» θα είναι το σήμα από την Κουμονδούρου, αρκεί αυτό να γίνει κατανοητό ώστε να υπάρξει επικέντρωση στα όσα λέει επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η κεντρική γραμμή είναι, όπως θα φανεί και τις επόμενες ημέρες με βάση την τελευταία σύσκεψη του κ. Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες, η εξής: «Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως σε πανδημία, Παιδεία και οικονομία, κάθε μέρα βουλιάζει και περισσότερο στις αντιφάσεις και στην ανεπάρκειά της, συμπαρασύροντας μαζί τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».
Παράλληλα θα υπάρχει σαφής αναφορά στην ασφυξία του ΕΣΥ, η οποία, όπως λένε, επιβεβαιώνεται σε όλες τις περιοδείες του κ. Τσίπρα και στελεχών του κόμματος, όπου κεντρικό ρόλο έχει ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη γραμμή ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την άρνησή του στην πρότασή τους φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί τους επόμενους μήνες, επιμένει να μην κάνει τίποτα για το σήμερα (ενίσχυση ΕΣΥ, ΜΕΘ, συνταγογράφηση τεστ) και αρκείται σε «εμπόριο ελπίδας» για το αύριο με το εμβόλιο, το οποίο όμως περιμένει όλη η υφήλιος, αφού ακόμη δεν υπάρχει. Στο αντιπολιτευτικό πλαίσιο τίθεται και το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης για τα δημοτικά σχολεία, όπου μιλάνε για το απόλυτο φιάσκο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ενώ για την οικονομία θα κυριαρχεί η θεωρία ότι η συνταγή του Μαρτίου οδήγησε στην έκρηξη της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και της υποαπασχόλησης για όσους δεν απολύονται.

