• Αναζήτηση
 • ΤτΕ : Αγώνας δρόμου για τα σχέδια μείωσης των NPEs

  Στιγμιότυπο από την συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.Αντικείμενο της συνάντησης τα κόκκινα δάνεια, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) (File: EPAN2543.JPG )
  Πίεση προς πάσα αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, προς εξασφάλιση έγκρισης του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των προβληματικών δανείων, θα ασκήσει ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας τις επόμενες εβδομάδες.
  Η πρόταση της κεντρικής τράπεζας, που παρουσιάστηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα μέσω έκθεσης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προβλέπει τη μεταφορά σε ένα όχημα ειδικού σκοπού έως και 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αναβαλλόμενης φορολογίας έως 7,5 δισ. ευρώ ως εγγύησης.
  Στη συνέχεια θα εκδοθούν διάφορες σειρές ομολόγων, μέρος των οποίων θα διατεθεί σε επενδυτές, σε τιμές ενισχυμένες λόγω της μερικής εξασφάλισης που θα παρέχει ο αναβαλλόμενος φόρος. Τη διαχείρισή των ανοιγμάτων θα αναλάβουν ανεξάρτητες εταιρείες.
  Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες θα επιταχύνουν σε σημαντικό βαθμό την αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων, φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε 2-3 χρόνια, θα βελτιώσουν κρίσιμους δείκτες για την επανασύνδεσή τους με τις αγορές και θα επικεντρωθούν στην παραγωγή νέων δανείων.
  Παράλληλα, με το παραπάνω σχέδιο προωθείται από τις ελληνικές αρχές και η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για παροχή κρατικών εγγυήσεων 6-7 δισ. ευρώ προς τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων 20 δισ. ευρώ. Και τα δύο σχήματα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν συμπληρωματικά, προϋποθέτουν την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς εγείρονται ζητήματα κρατικής ενίσχυσης.
  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk