Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Εννέα κορυφαία επενδυτικά funds του εξωτερικού, με τοποθετήσεις κεφαλαίων κυρίως στους τομείς των ενεργειακών υποδομών και των δικτύων ανά τον πλανήτη, μπήκαν στην τελική ευθεία για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η λίστα που ενέκρινε το ΔΣ της ΔΕΗ την περασμένη Τρίτη δεν περιλαμβάνει εταιρείες διαχείρισης δικτύων, αφού οι δύο κινεζικές (η κοινοπραξία China South Power Grid και China Three Gorges και η Guangzhou Power) που ενδιαφέρθηκαν δεν πέρασαν από το φιλτράρισμα των συμβούλων ιδιωτικοποίησης, καθώς διαπιστώθηκε ασυμβατότητα με τους όρους του διαγωνισμού. Εν τούτοις, ενδιαφέρον εκδήλωσαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Ισχυρό δέλεαρ το εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο του Διαχειριστή και το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) στο 6,7% για την επόμενη τετραετία, καθώς και οι επενδυτικές προοπτικές για χρήση του δικτύου των 240.000 χιλιομέτρων για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.
Διεθνείς επενδυτικοί οίκοι
Ετσι, στα funds που τελικά μπαίνουν στην… κούρσα για τη διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνονται κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, όπως η Blackrock που διαχειρίζεται κεφάλαια περί τα 9 τρισ. δολάρια και το αυστραλιανό fund υποδομών Macquarie με κεφάλαια 420 δισ. δολαρίων, που συμμετείχε επίσης στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Τη λίστα συμπληρώνουν το καναδικό επενδυτικό British Columbia Investments, με «πορτοφόλι» 112 δισ. δολαρίων (επενδύει στις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ευρώπης, της Χιλής κ.λπ.), το γαλλικό fund Ardian με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων, που συμμετέχει σε επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη, το αμερικανικό KKR, που επενδύει επίσης σε δίκτυα (διεκδικεί το 30% της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και έχει ενδιαφερθεί για την ΔΕΠΑ Υποδομών) και διαχειρίζεται κεφάλαια 250 δισ. δολαρίων, καθώς και το First Sentier Investors (πρώην First State) με κεφάλαια 180 εκατ. δολαρίων, που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ
Στους επιλέξιμους επενδυτές είναι επίσης το αμερικανικό CVC, που πρόσφατα έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Vivartia και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 120 δισ. δολαρίων, το οποίο βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα καθώς κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Toshiba Corp.
Στον κατάλογο των εννέα που πέρασαν στη short list περιλαμβάνονται ακόμη το ιταλικό fund F2i που εξειδικεύεται σε έργα υποδομών, το οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον ιταλικό διαχειριστή δικτύων TERNA για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, και το αμερικανικό fund Oak Hill Advisors (50 δισ. δολάρια).
Η ΔΕΗ στοχεύει το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο να έχει τις δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών, προσδοκώντας έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εξέλιξη του διαγωνισμού θα κριθεί και από τα δικαιώματα που θα εκχωρήσει η ΔΕΗ στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ.