Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια 800 νέων λεωφορείων, εκ των οποίων τα 200 να είναι ηλεκτρικά, ετοιμάζεται να προκηρύξει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών: «Η κατάσταση με τις αστικές συγκοινωνίες είναι απελπιστική. Από τα 1.800 λεωφορεία που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο, μόνο τα 800 λειτουργούν, και τα περισσότερα από αυτά με προβλήματα» εξηγεί ο υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής. Η αξία των νέων λεωφορείων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Και στο ερώτημα πού θα βρεθεί το μισό δισ. ευρώ ο υπουργός απαντά: «Πρόκειται για έναν διαγωνισμό-μαμούθ με κονδύλια που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από εθνικούς πόρους». Και συμπληρώνει: «Πρόκειται για την αγορά του αιώνα στα λεωφορεία».
Οντως το πρόβλημα με τις αστικές συγκοινωνίες έχει οξυνθεί. Ωσάν οι κάτοικοι της Αττικής (αλλά και των άλλων πόλεων) τις έχουν απαξιώσει, ενώ κάθε φορά που γίνεται απεργία δημιουργείται χάος στους δρόμους. Και οι αριθμοί λένε την πραγματικότητα: Σύμφωνα με στοιχεία, το 2014 οι εισπράξεις από τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής ήταν 217 εκατ. ευρώ. Το 2018 περιορίστηκαν στα 150 εκατομμύρια, ενώ αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση στις αστικές συγκοινωνίες.
«Κανιβαλισμός» για ανταλλακτικά
Πολλά λεωφορεία «κανιβαλίζονται», ώστε να λειτουργήσουν με τα ανταλλακτικά τους τα υπόλοιπα. Αλλά και για τα ανταλλακτικά επικρατεί χάος. Οπως καταγγέλλουν στο υπουργείο Μεταφορών, όποιος πάει και ζητήσει μεταχειρισμένο ανταλλακτικό το παίρνει χωρίς πολλές διατυπώσεις. Ακόμα έχει διαπιστωθεί κλοπή πετρελαίου από τα λεωφορεία σε τέτοιον βαθμό που το υπουργείο αναγκάζεται να πάρει μέτρα εγκαθιστώντας ειδικά μηχανήματα αποφυγής της πετρελαιοκλοπής.
Τα περισσότερα λεωφορεία έχουν ήδη ηλικία 27 ετών. Η εικόνα των περισσότερων μέσων μαζικής μεταφοράς βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, με τα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης να έχουν επιβαρύνει τους οργανισμούς συγκοινωνιών σε τέτοιον βαθμό που ακόμα και η είσοδος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν μπόρεσε να αναβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών. Αλλά, όπως είδαμε παραπάνω, ούτε και τις εισπράξεις
Τριτοκοσμικές εικόνες
Ο χαρακτήρας των συγκοινωνιακών φορέων πάσχει από «διπολισμό» τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση του στόλου των αστικών λεωφορείων παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες, με τις στάσεις να πλημμυρίζουν από κόσμο που προσδοκά να βρει μια θέση μέσα σε ένα απαρχαιωμένο λεωφορείο, προκειμένου να μπορέσει να φτάσει στον τελικό προορισμό του, χωρίς κλιματισμό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και κρύο τις περισσότερες ημέρες του χειμώνα.
Το περίεργο στην υπόθεση που λέγεται «ξεχαρβαλωμένος στόλος» αστικών συγκοινωνιών είναι τα… τρόλεϊ. Στο υπουργείο Μεταφορών τα έχουν περί πολλού, λέγοντας πως αντέχουν πολύ περισσότερο και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τα λεωφορεία, καθότι ηλεκτρικά. Δεν αντιμετωπίζουν πολλά μηχανικά προβλήματα και δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής τους. Αλλά για τα λεωφορεία η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο. Εχουν γίνει μάλιστα και ερωτήσεις στη Βουλή για την επικινδυνότητά τους.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου Μεταφορών είναι έως το τέλος του 2021 να έχει ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός και να κυκλοφορήσουν τα πρώτα νέα λεωφορεία. Οσον αφορά όμως τα ηλεκτρικά, αυτά θα αργήσουν λίγο ακόμα. Υπολογίζεται ότι έως το 2022 θα τα έχει προμηθευθεί το Ελληνικό Δημόσιο, εάν τελικά όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου.