• Αναζήτηση
 • Βιογραφίες: Επιστολές από τις φυλακές του απαρτχάιντ

  Διακόσιες πενήντα επιστολές του Νέλσον Μαντέλα προς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συναγωνιστές και οικείους του στα είκοσι επτά χρόνια της φυλάκισής του καταγράφουν με αμεσότητα την αναλγησία του καθεστώτος του απαρτχάιντ και αποκαλύπτουν το συγκινητικό πρόσωπο του Μαντέλα ως συζύγου και πατέρα

  ΤοΒΗΜΑ Team

   

  Νέλσον Μαντέλα

  Γράμματα από τη φυλακή

  Επιμέλεια Sahm Venter

  Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός

  Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2018

  σελ. 720, τιμή 19,50 ευρώ

  «Η σοδειά από δυστυχίες που έχουμε μαζέψει από τις σπαρακτικές ματαιώσεις των τελευταίων 15 μηνών δεν θα ξεθωριάσει εύκολα από τον νου. Αισθάνομαι λες και έχει μουλιάσει στη χολή κάθε μου κομμάτι, η σάρκα μου, το αίμα μου, τα οστά και η ψυχή μου, τόσο πικραμένος είμαι που δεν έχω καμιά δυνατότητα να σε βοηθήσω τώρα που περνάς τέτοιες σκληρές και άγριες δοκιμασίες». 1η Αυγούστου 1970. Ο Νέλσον Μαντέλα βρίσκεται ήδη οκτώ χρόνια στη φυλακή από το καθεστώς του απαρτχάιντ. Τον προηγούμενο χρόνο είχε σκοτωθεί σε τροχαίο ο πρωτότοκος γιος του, αλλά η διοίκηση των φυλακών δεν του επέτρεψε να πάει στην κηδεία. Η Γουίνι Μαντέλα, η δεύτερη σύζυγός του, κρατείται επίσης. Ο Μαντέλα θα παραμείνει στη φυλακή είκοσι επτά χρόνια. Οι επιστολές του που δημοσιεύονται τώρα, με τον πυκνογραμμένο γραφικό του χαρακτήρα, ανέκδοτες μέχρι στιγμής οι περισσότερες, με αποδέκτες διοικητές των φυλακών, κυβερνητικούς αξιωματούχους, συναδέλφους ακτιβιστές, φίλους και βεβαίως τη Γουίνι και τα πέντε παιδιά του, αποκαλύπτουν την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου που συνδέθηκε με την κατάλυση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Ενασχόληση με πρακτικά ζητήματα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης μέσα στις φυλακές, η σχολαστική αποστολή καρτών σε όλους σε γενέθλια και γιορτές, η μελέτη για το πτυχίο της Νομικής τον κρατούν σε μια σωτήρια απόσταση από τη βαρβαρότητα του καθεστώτος. Θα χρειαστεί να στείλει αλλεπάλληλες επιστολές προκειμένου να του αντικαταστήσουν τα σπασμένα γυαλιά για να μπορεί να διαβάζει. Είναι εντυπωσιακό ωστόσο ότι κρατά ακέραιη την ελπίδα του: «Εχω την πεποίθηση ότι αυτό το συναίσθημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Είμαι πεπεισμένος ότι η πλημμύρα μιας προσωπικής καταστροφής δεν θα μπορέσει ποτέ να πνίξει έναν αποφασισμένο επαναστάτη. Για τον μαχητή της ελευθερίας η ελπίδα είναι ό,τι και το σωσίβιο για τον κολυμβητή – η εγγύηση ότι θα μείνει στην επιφάνεια και μακριά από κινδύνους».

   

  Απόστολος Δοξιάδης

  Ερασιτέχνης επαναστάτης Προσωπική μυθιστορία

  Εκδόσεις Ικαρος, 2018

  σελ. 1.064, τιμή 27,70 ευρώ

  Τι είναι γι’ αυτόν η πολιτική και πώς την αντιλαμβανόταν ως τα 21 του στην αστική οικογένειά του, στην κοινωνία της χούντας και ως νέος ενταγμένος στην Αριστερά διερευνά στο πολυσέλιδο προσωπικό του αφήγημα ο Απόστολος Δοξιάδης. Απολαυστικό, προσφέρει την έξαψη της εσωτερικής μαρτυρίας για το πρόσφατο παρελθόν και πρόσωπα ενεργά στον δημόσιο βίο.

   

  Walter Isaacson

  Albert Einstein Η βιογραφία μιας ιδιοφυΐας

  Μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής.

  Εκδόσεις Ψυχογιός, 2018

  σελ. 616, τιμή 22,20 ευρώ

  Παραδοσιακή στην (χρονολογική) οργάνωσή της, αυτή η εξαντλητική βιογραφία του κορυφαίου φυσικού του 20ού αιώνα ακολουθεί κάθε του βήμα σε απόσταση αναπνοής: το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, οι έρωτες, η θεωρία της σχετικότητας, η φήμη, η μετακίνηση στην Αμερική. Ο Αϊζακσον ακολουθεί ακόμη και τα υπολείμματα του εγκεφάλου του Αϊνστάιν, περιπλανώμενο κειμήλιο μετά τον θάνατό του.

   

  Σταύρος Ζουμπουλάκης

  Στ’ αμπέλια

  Εκδόσεις Πόλις, 2018

  σελ. 96, τιμή 8 ευρώ

  Τρύγος τον Σεπτέμβρη. Πάτημα των σταφυλιών στον ληνό. Τίναγμα των σύκων με το καλάμι. Ευλαβείς προσκυνήτριες και λαϊκή θρησκευτικότητα. Αλλά και φτώχεια, χαρτοπαιξία, καταλαλιά, φθόνος, υψηλή παιδική θνησιμότητα. Δεν νοσταλγεί ο Σταύρος Ζουμπουλάκης τον κόσμο των παιδικών του χρόνων. Αλλά τον θυμάται με συγκίνηση, επειδή χάθηκε διά παντός – και επειδή αγάπησε τους ανθρώπους του.

   

  Πωλ Βεν

  Και στην αιωνιότητα δεν θα πλήττω Αναμνήσεις

  Μετάφραση Γιώργος Καράμπελας

  Εκδόσεις Εστία, 2018

  σελ. 304, τιμή 19 ευρώ

  Ο γάλλος ιστορικός της αρχαιότητας αφηγείται την πορεία του από ένα ταπεινό σπίτι ως την έδρα Ρωμαϊκής Ιστορίας στο περίφημο Collège de France. Στοχασμοί, ανέκδοτα και στίχοι του Ρενέ Σαρ μπλέκονται με τις αναμνήσεις του που μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της μεταπολεμικής Γαλλίας των κοινωνικών αγώνων όταν ο διανοούμενος κρατά ακόμη το status μυθικής φιγούρας.

   

  Κώστας Γαβράς

  Αυτοβιογραφία: Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας

  Μετάφραση Ωρίων Αρκομάνης

  Εκδόσεις Gutenberg – Γ. & Κ. Δαρδανός, 2018

  σελ. 507, τιμή 23 ευρώ

  Δεν υπάρχει σινεφίλ που να μην έχει δει το οσκαρικό «Ζ» του Γαβρά. Στην αυτοβιογραφία του, την αναζήτηση τύχης στο Παρίσι το 1955, την καταβρόχθιση ταινιών στη Σινεματέκ, τις μέρες του ως βοηθού σε μεγάλες γαλλικές παραγωγές και την πορεία προς τη διεθνή αναγνώριση διανθίζουν αποκαλύψεις για μέντορες, σταρ και τον «Νονό» που δεν γύρισε.

   

  Μichelle Οbama

  Becoming: Η δική μου ιστορία

  Μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, Τάκης Δρεπανιώτης

  Επιμέλεια Χρύσα Φραγκιαδάκη

  Εκδόσεις Athens Bookstore Publications, 2018

  σελ. 520, τιμή 19,90 ευρώ

  Μια γυναίκα που αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες αφηγείται με αμεσότητα τη διαδρομή της από τις γειτονιές του νότιου Σικάγου ως τον Λευκό Οίκο. Η Αμερική των άκρων που γνώρισε ως πρώτη κυρία, η ανελέητη έκθεση στον δημόσιο βίο, οι πρωτοβουλίες, οι προσωπικές αξίες και η αναζήτηση ισορροπιών στην οικογένεια και στην ιδιωτική ζωή.

  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk