500 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις
Με υπερκάλυψη σχεδόν 4 φορές και με επιτόκιο στο 2,25% έκλεισε η επιτυχημένη έκδοση του «green bond» της Mytilineos – Ψήφος εμπιστοσύνης από την επενδυτική κοινότητα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
«Πράσινη» χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από μεγάλους διεθνείς και έλληνες επενδυτές έλαβε η Mytilineos μέσα από την επιτυχημένη έκδοση του «green bond», του ομολόγου που την ενισχύει στη μετάβαση του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
Η εισηγμένη μέσα από την ειδική δανειακή έκδοση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα «πράσινα» έργα της, που προσδιορίζονται σύμφωνα με τις διεθνείς «Αρχές των Πράσινων Ομολόγων» και όπως αυτές έχουν δημοσιευτεί από τον οργανισμό International Capital Market Association (ICMA).
Πιο συγκεκριμένα, θα ενισχύσει την παρουσία της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την περαιτέρω υλοποίηση σημαντικού χαρτοφυλακίου άνω των 2,5 GW (Γιγαβάτ) έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα επενδύσει στην αύξηση της παραγόμενης ποσότητας δευτερόχυτου αλουμινίου, καθώς και στην εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής και στην αξιοποίηση ψηφιακών βιομηχανικών διεργασιών σε στάδια της παραγωγής, του πρωτόχυτου αλουμινίου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Χρηματοδότηση project
Και για την ακρίβεια, τα κεφάλαια που άντλησε η Mytilineos θα τα διαθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανάπτυξη των 20 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο που απέκτησε πρόσφατα από την Egnatia Group και, όπως αναφέρουν πηγές, το μεγαλύτερο μέρος θα το αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου project.
Κεφάλαια από τα 500 εκατ. ευρώ, κατά τις ίδιες πηγές, η εισηγμένη θα τα διαθέσει για επενδύσεις για την παραγωγή αλουμινίου από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την εκπομπή αέριων ρύπων. Ουσιαστικά επενδύει στην κυκλική οικονομία και πιο συγκεκριμένα μέσα από την πρόσφατη εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ επεκτείνει τη δυνατότητα παραγωγής αλουμινίου στους 250.000 τόνους, εκ των οποίων το 26% θα προέρχεται από προϊόντα που έχουν ανακυκλωθεί.
Τα χαρακτηριστικά
Στα επόμενα χρόνια η Mytilineos, σύμφωνα και με τις παρουσιάσεις που έκανε στους διεθνείς επενδυτές πριν την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου θα συνεχίσει να αναπτύσσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, με επίκεντρο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση. Ετσι, στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια, να ανταποκριθεί σε αυτές τις φιλόδοξες δεσμεύσεις και να χρηματοδοτήσει έργα που θα συμβάλουν στην εφαρμογή της στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προχώρησε στη δημιουργία του «MYTILINEOS Green Bond Framework», βάσει του οποίου θα μπορεί να προβεί σε μία ή και περισσότερες εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων.
Το «MYTILINEOS Green Bond Framework» είχε τη θετική γνωμοδότηση της ISS ESG, ενός από τους μεγαλύτερους Second Party Opinion Providers διεθνώς, με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία στην κλίμακα του ISS-ESG, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται τόσο η συνολική ποιότητα του συγκεκριμένου ομολόγου όσο και η σημαντική συμβολή της εταιρείας σε συγκεκριμένους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον, προκειμένου οι επενδυτές και οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι να παρακολουθούν την εξέλιξη της έκδοσης Πράσινων Ομολόγων της Mytilineos και να ενημερώνονται για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα έσοδα από τα «πράσινα» ομόλογα, η εταιρεία θα δημοσιοποιεί ειδική έκθεση «Green Bond Allocation & Impact Report», ως τμήμα της Εκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης την οποία δημοσιεύει σε ετήσια βάση.
Το ρεκόρ
Το «πράσινο» ομόλογο της Mytilineos κατέρριψε ρεκόρ κατά την έκδοσή του. Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε σε λιγότερες από 24 ώρες. Και κέρδισε μάλιστα την επενδυτική εμπιστοσύνη καθώς στην εισηγμένη της προσφέρθηκαν 1,8 δισ. ευρώ και ενώ τα κεφάλαια που αναζητούσε ήταν 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η ζήτηση υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά τέσσερις φορές, γεγονός που, όπως ερμηνεύουν αναλυτές, καταδεικνύει τις προοπτικές που βλέπουν τα διεθνή και ελληνικά funds στην ελληνική εταιρεία. Και ιδιαίτερα μάλιστα στην έκδοση ενός ομολόγου που έχει τα χαρακτηριστικά της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης.
Το επιτόκιο έκλεισε στο 2,25% και σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μία από τις καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν αποσπάσει τον ίδιο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P και Fitch. Κατά τις ίδιες πηγές στην έκδοση του «πράσινου» ομολόγου συμμετείχαν σχεδόν ισομερώς και διεθνείς και έλληνες επενδυτές. Αξιο επισήμανσης ως προς τη θετική έκβαση που ανέμεναν όλοι ήταν και το ότι το βιβλίο των προσφορών άνοιξε δύο μέρες μετά τη διοργάνωση του roadshow, της παρουσίασης δηλαδή του ομολόγου.
Οι στόχοι της εταιρείας
Η Mytilineos συνεχίζει την πορεία της στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα με βάση και τους στόχους που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος για τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος κατά 30% έως το 2030 και την πλήρη εξάλειψή του έως το 2050.
Πιο αναλυτικά και για κάθε Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας είναι:
– Να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών στους Τομείς Εργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Εργων Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, έως το 2030.
– Να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την Πράσινη Μεταλλουργία μέσα από τη δέσμευσή της να μειώσει τις συνολικές εκπομπές ρύπων του Τομέα Μεταλλουργίας κατά 65% και αντίστοιχα τις ειδικές εκπομπές ρύπων, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75% μέχρι το 2030
– Να αποτελέσει τον καταλύτη για μία ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, με μείωση των ειδικών εκπομπών ρύπων ανά παραγόμενη MWh έως 50% έως το 2030.
Στη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας έχουν υιοθετηθεί και οι τρεις προτεραιότητες (ESG), περιβάλλον, κοινωνική ευαισθησία και εταιρική διακυβέρνηση, που αποτελούν πια και τα σύγχρονα κριτήρια των funds για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε εταιρείες.

