Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Αν ζούσε ο μεγάλος Πάμπλο Πικάσο, σίγουρα θα δημιουργούσε έναν πίνακα με τα δεινά της Μαριούπολης.
Ο μεγάλος Πάμπλο Πικάσο, συγκλονισμένος από τον βομβαρδισμό της μικρής βασκικής πόλης (στα βόρεια της Ισπανίας) στις 26 Απριλίου 1937, δημιούργησε την «Γκερνίκα». Εναν εμβληματικό πίνακα που πολλά-πολλά χρόνια μετά συνεχίζει να συγκινεί ολόκληρο τον πλανήτη. Στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου (1936-1939), οι Γερμανοί και οι Ιταλοί που στήριζαν το πραξικόπημα του στρατηγού Φράνκο, βομβάρδισαν με τα αεροπλάνα τους την όμορφη πόλη. Οι βομβαρδισμοί αυτοί ήταν οι πρώτοι εναντίον άμαχου πληθυσμού. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, η πόλη ισοπεδώθηκε. Εικόνες σοκαριστικές, εικόνες που κανείς δεν επιθυμούσε να ξαναδεί. Ο ισπανός ζωγράφος δημιούργησε το εκπληκτικό έργο «Guernica» (στα ισπανικά), που βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία. Ενα από τα διασημότερα έργα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η «Guernica», σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται το πιο σημαντικό έργο, κυριολεκτικά και συμβολικά, για το Μουσείο της Μαδρίτης. Ο πίνακας «στέκει» εκεί, υπέροχος, μοναδικός, για να θυμίζει στους λαούς ότι τέτοιου είδους αγριότητες δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται. Και όμως! Οι εικόνες που φθάνουν καθημερινά σε εμάς από την άλλοτε γραφική Μαριούπολη της Ουκρανίας, είναι αποκαρδιωτικές. Η πόλη της Ουκρανίας που φιλοξενούσε πάνω από 110.000 Ελληνες ισοπεδώθηκε από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των Ρώσων. Οι σκηνές μάς «παραπέμπουν» στην «Guernica» του Πικάσο. Αν ζούσε ο μεγάλος Πάμπλο σίγουρα θα δημιουργούσε έναν πίνακα με τα δεινά της Μαριούπολης, επιθυμώντας να «αφυπνίσει» τους λαούς. Εμείς δημιουργήσαμε μία σύνθεση με την «Guernica» του Πικάσο και την ισοπεδωμένη Μαριούπολη που πέρυσι τέτοια εποχή γιόρταζε την άνοιξη της αισιοδοξίας, των αρωμάτων και των εκτυφλωτικών χρωμάτων. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή ο αιματηρός αυτός πόλεμος θα τελειώσει. Οι εικαστικοί θα δημιουργήσουν και άλλα πολλά «αντιπολεμικά έργα». Κάποιοι όμως δεν θα ξεχάσουν ποτέ.
Στο BHMAgazino μπορείτε να διαβάσετε ακόμη αποκλειστικές συνεντεύξεις διεθνούς βεληνεκούς. Ο Νικόλας Τομπάζης, ο ισχυρός Eλληνας στη Διεθνή Ομοσπονδία Aυτοκινήτου, ο βραβευθείς με το «Oscar Αρχιτεκτονικής» Ντιεμπέντο Φράνσις Κέρε, η διάσημη ρωσίδα υψίφωνος Ιρίνα Λούνγκου και η δική μας Βασιλική Καραγιάννη, που ερμηνεύουν τη «Μαργαρίτα» στον «Φάουστ» της Λυρικής, είναι εδώ…
Και βέβαια, φιλοξενούμε ένα άρθρο γύρω από την αποκαλυπτική αυτοβιογραφία του Γουίλ Σμιθ, ο οποίος κέρδισε το Οσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η μέθοδος των Γουίλιαμς» και παράλληλα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος επειδή χαστούκισε τον παρουσιαστή Κρις Ροκ στη διάρκεια της τελετής.