30 δισ. ευρώ περιμένουν επενδυτές
Οι προτεραιότητες και οι τομείς στους οποίους θα καταναμεθούν τα €20 δισ του νέου ΕΣΠΑ και τα €10 δισ του ΠΔΕ
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 που θα κινητοποιήσει πόρους προς την Ελλάδα άνω των 20 δισ. ευρώ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που σχεδιάζεται σε βάθος πέντε ετών με εθνικούς πόρους 10 δισ. ευρώ θα στηριχθεί η πολιτική της κυβέρνησης για επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.
Τα δύο αυτά σχέδια κινούνται παράλληλα από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων – τον υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη – και μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν συνδεθεί με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης το οποίο προετοιμάζει η επιτροπή Πισαρίδη και ο καθηγητής, επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας προκειμένου να αξιοποιηθούν (επιπρόσθετα) και οι πόροι των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό της χώρας μας που άφησε η εποχή των μνημονίων και οι πληγές της πανδημίας.
Η επόμενη ημέρα
Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα είναι οι προτεραιότητες και οι τομείς στους οποίους θα κατανεμηθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ την επόμενη ημέρα.
Ανταγωνιστική οικονομία και ψηφιακή μετάβαση (θα δεσμευτούν πόροι σε ποσοστό 20,3%): Αφορά τη διασύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στο νέο περιβάλλον, την ενδυνάμωση της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.
Περιβάλλον, ενέργεια και πολιτική προστασία (26,1%): Θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Μεταφορές και ευρυζωνικά δίκτυα (15,3%): Ο στόχος εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς, συνεκτικού και διαλειτουργικού συστήματος σιδηροδρομικών μεταφορών υψηλής ποιότητας, στην εξασφάλιση προσβασιμότητας και στη βέλτιστη χρήση των αυτοκινητοδρόμων, των θαλάσσιων λιμένων και των αεροδρομίων της Ελλάδας με την κατασκευή τμημάτων και συνδέσεων που λείπουν από το δίκτυο και στην προώθηση μιας σειράς πρωτοβουλιών και δράσεων οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου και καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις της χώρας, με την υλοποίηση επενδύσεων σε ταχέα και υπερταχέα ευρυζωνικά δίκτυα, σε ανοιχτά ασύρματα δίκτυα καθώς και με την ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και των δικτύων 5G.
Απασχόληση, εκπαίδευση και κοινωνική προστασία (συμπεριλαμβανομένων των υποδομών υγείας και παιδείας) (31,9%): Προτεραιότητα θα δοθεί στις ίσες ευκαιρίες και στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας (ιδίως γυναικών, νέων και μακροχρόνια ανέργων) και στην κοινωνική σύγκλιση, στην ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, στην κατάρτιση και στη διά βίου μάθηση, στην κοινωνική προστασία και στην ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.
Αστική ανάπτυξη (5,4%): Δίδεται προτεραιότητα στην ενίσχυση της ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής τοπικής ανάπτυξης, με έμφαση στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της αναζωογόνησης δημόσιων χώρων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και των παράκτιων περιοχών με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων.
Αναλυτικά οι στόχοι είναι:
1. Εξυπνη ανάπτυξη
Για να παραμείνει η οικονομία ανταγωνιστική, απαιτείται η ενεργή της συμμετοχή στην παραγωγή νέας έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Απαιτείται επίσης και η προσαρμογή των παραγωγικών διαδικασιών στην οικονομία, μέσα από την αφομοίωση των νέων τεχνολογιών στην κατασκευή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο στόχος εξειδικεύεται στα εξής:
• Ερευνα και τεχνολογική ανάπτυξη
• Καινοτομία και επιχειρηματικότητα
• Ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και διασύνδεση μονάδων δημόσιας διοίκησης
– Ηλεκτρονική υγεία (e-health)
– Εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος
2. Πράσινη ανάπτυξη
H πράσινη ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδιασμού και εξειδικεύεται στα εξής:
• Μετάβαση σε κυκλική οικονομία
• Προστασία του περιβάλλοντος
• Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με στήριξη ΑΠΕ και απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη και πετρέλαιο)
3. Κοινωνική ανάπτυξη
Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν:
• Υγεία και αθλητισμός, απασχόληση και παιδεία με ενσωμάτωση ευπαθών ομάδων πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και στην εκπαίδευση, αντιμετώπιση ανισοτήτων στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές και ανάπτυξη υποδομών.
4. Υποδομές
Η ανάπτυξη των υποδομών και η ολοκλήρωση όλων των έργων που είναι σε εξέλιξη είναι βασικός στόχος του σχεδίου με προτεραιότητες:
– Υποδομές Τεχνολογίας και Πληροφορικής – Ενεργειακά δίκτυα, λιμενικές υποδομές, σιδηροδρομικό δίκτυο, οδικοί άξονες, υποδομές αερομεταφορών και επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
5. Εξωστρέφεια
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί βασικό συστατικό της επιδιωκόμενης αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού υποδείγματος. Ενδεικτικές προτεραιότητες είναι:
– Προώθηση και ανάπτυξη υποδομών για εναλλακτικές μορφές τουρισμού
– Προστασία, ανάπτυξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς
– Υποδομές και δράσεις σύγχρονου πολιτισμού
– Ενίσχυση των επιχειρήσεων για αύξηση της παρουσίας στις διεθνείς αγορές
– Ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων με ΠΟΠ και ΠΓΕ
Κατάρτιση Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης
Εφέτος, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάρτιση Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης με την πρώτη φάση του να έχει διάρκεια από το 2021 έως το 2025.
Το ΕΠΑ 2021-2025 έχει συμπεριλάβει και τις επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας και σε συνδυασμό με τα τραύματα… που έχει αφήσει η δεκαετής ύφεση (π.χ. υψηλή ανεργία) κατανέμει τα 10 δισ. ευρώ των κρατικών πόρων για την επίτευξη πέντε στόχων. Μάλιστα εξαιτίας και του κορωνοϊού είναι εμπροσθοβαρές, με το 2021 και το 2022 να κατανέμεται ποσοστό των πόρων από 35% για κάθε χρονιά και για τα υπόλοιπα τρία από 10%.

