150.000 δολάρια για δημόσιες σχέσεις Παππά
Προσέλαβαν αμερικανική εταιρεία για λόμπινγκ υπέρ της Ελλάδας και οι μόνες υπηρεσίες ήταν να κλείσει δύο συνεντεύξεις του υπουργού που δεν έγιναν!
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τον Δεκέμβριο του 2017, δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και το κλείσιμο της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 έναντι 2,4 δισ. δολαρίων, η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προσέλαβε την Trippi & Associates, γνωστή εταιρεία υπηρεσιών λόμπινγκ, ως διεθνή στρατηγικό σύμβουλο επικοινωνίας. Βάσει της συμφωνίας, η Trippi έλαβε προκαταβολικά για τη σύμβαση διάρκειας τριών μηνών 150.000 δολάρια ως αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα παρείχε.
Αυτού του είδους οι υπηρεσίες στις ΗΠΑ καταγράφονται και δημοσιοποιούνται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα από το τμήμα που ασχολείται με την εφαρμογή του νόμου Foreign Agents Registration Act – FARA, το οποίο επιβάλλει την καταγραφή αντιπροσώπων ξένων συμφερόντων/εταιρειών που ειδικεύονται στο λόμπι καθώς και τις δραστηριότητές τους.
Το συμφωνητικό και
τα «άλλα καθήκοντα»
Στο συμφωνητικό που καταχωρίστηκε στο αμερικανικό υπουργείο, στις υπηρεσίες και στους όρους για τη συνεργασία της Trippi με το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αναφερόταν ότι η Trippi θα παρέχει στον «πελάτη γενικές συμβουλές και υπηρεσίες στρατηγικής επικοινωνίας». Συγκεκριμένα, αυτές οι συμβουλές και οι υπηρεσίες θα είχαν ως σκοπό την «ενίσχυση της φήμης της Ελλάδας στην επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ και στο ευρύ κοινό», τη «διαχείριση της φήμης της Ελλάδας τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως» και την «παροχή πληροφοριών σε παγκόσμιο ακροατήριο για τον ελληνικό πολιτισμό, την οικονομία και τις πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες». Επιπλέον στο συμφωνητικό αναγραφόταν ότι οι υπηρεσίες θα αφορούσαν και «άλλα καθήκοντα, όπως συμφωνήθηκε από κοινού» μεταξύ της Trippi και του «πελάτη».
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα τα αόριστα «άλλα καθήκοντα» όπως περιγράφηκαν στο συμφωνητικό, διέπονται από διατάξεις εμπιστευτικότητας, με την Trippi να δεσμεύεται ότι δεν θα αποκαλύψει σε κανένα τρίτο μέρος οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον πελάτη της, το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, πέρα από αυτές που οφείλει βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας. Οι υπηρεσίες αυτές κοστολογήθηκαν σε 50.000 δολάρια μηνιαίως για χρονικό διάστημα τριών μηνών, ξεκινώντας από τα μέσα Δεκεμβρίου 2017. Στις 20 Δεκεμβρίου 2017 η Trippi έλαβε 100.000 δολάρια από το Γραφείο Τύπου και στις αρχές Ιανουαρίου άλλα 50.000 δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική εταιρεία θα εστίαζε στο να ενισχυθεί η αμερικανική παρουσία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2018, όπου οι ΗΠΑ θα ήταν η τιμώμενη χώρα.
Διαμεσολάβηση για
να δώσει συνεντεύξεις
Η έρευνα του «Βήματος» στη βάση δεδομένων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τους εκπροσώπους ξένων συμφερόντων εντόπισε εννέα έγγραφα που συνδέονται με την Trippi και τις υπηρεσίες που παρείχε στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον. Από αυτά προκύπτει ότι τέσσερα άτομα, ο ιδιοκτήτης της Trippi και τρεις υπάλληλοι της εταιρείας, ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο πρότζεκτ των 150.000 δολαρίων.
Σε ένα από τα έγγραφα που κατατέθηκαν περιλαμβανόταν και η ερώτηση εάν η Trippi έχει δραστηριοποιηθεί για λογαριασμό οποιουδήποτε αλλοδαπού παράγοντα που εμπλέκεται στην πολιτική και εάν όντως έχει, να αποκαλύψει το όνομα του αλλοδαπού παράγοντα και να περιγράψει με διεξοδικές λεπτομέρες αυτή την πολιτική δραστηριότητα. Ειδικότερα, ζητούνταν πληροφορίες για «τις σχέσεις, τα συμφέροντα και τις πολιτικές που επιδιώκονται να επηρεαστούν και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του σκοπού», καθώς και εάν η Trippi έχει οργανώσει διαλέξεις, ομιλίες, συνεντεύξεις ή ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Η απάντηση της εταιρείας ήταν θετική και περιελάμβανε το όνομα του Νίκου Παππά.
Οι προσπάθειες
δεν απέδωσαν καρπούς
«Επικοινωνία με τους «Los Angeles Times» στις 6 Φεβρουαρίου για πιθανή συνέντευξη με τον υπουργό Νίκο Παππά. Επικοινωνία με τη «Wall Street Journal» στις 9 Φεβρουαρίου για συνέντευξη με τον υπουργό Νίκο Παππά» ήταν η λεπτομερής περιγραφή που δόθηκε από την Trippi για τη μοναδική «πολιτική δραστηριότητά» της στο πλαίσιο της συμφωνίας των 150.000 δολαρίων με το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Οι προσπάθειες της Trippi για να δώσει συνέντευξη ο κ. Παππάς στους «Los Angeles Times» και στη «Wall Street Journal» δεν απέδωσαν καρπούς – σε καμία από τις δύο εφημερίδες δεν εμφανίστηκε συνέντευξή του μετά τον Φεβρουάριο του 2018. Μία συνέντευξη του κ. Παππά στη «Wall Street Journal» είχε δημοσιευθεί το 2016, όπου έκανε λόγο για «πραγματικές και όχι προσωρινές λύσεις για το χρέος».
Η αποκάλυψη του ονόματος του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και η διαμεσολάβηση για την προβολή του στον αμερικανικό Τύπο εγείρουν το εξής θέμα: Εξυπηρετούνται οι σκοποί της ανάθεσης περί «γενικών συμβουλών και υπηρεσιών στρατηγικής επικοινωνίας», όταν οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού υπάλληλοι που εμπλέκονται στο πρότζεκτ ασχολούνται με προτάσεις προς αμερικανικές εφημερίδες για να δώσει συνεντεύξεις ο κ. Παππάς; Που τελικά δεν έδωσε…
Στα έγγραφα δεν αναφέρεται πόσο μπορεί να κοστολογήθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία για τη μεσολάβηση της Trippi προς τις εφημερίδες και για την ενδεχόμενη προβολή του κ. Παππά. Μόνο ότι η αμερικανική εταιρεία έλαβε για τις υπηρεσίες της συνολικά 150.000 δολάρια προκαταβολικά.
Τι πλήρωνε η Ελλάδα για υπηρεσίες λόμπινγκ προ κρίσης
Οι δαπάνες της Ελλάδας σε υπηρεσίες λόμπινγκ για την (προ οικονομικής κρίσης) περίοδο 2007-2009, όπως προκύπτει από έγγραφα που έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέρχονταν σε περίπου 100.000 δολάρια – δηλαδή λιγότερα από αυτά που δόθηκαν για τρεις μήνες το 2018.
Τη συγκεκριμένη διετία γίνονταν για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ενέργειες λόμπινγκ που αφορούσαν το Visa Waiver, το πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα για τα ταξίδια στις ΗΠΑ και παραμονή εκεί έως 90 ημέρες. Κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε προσληφθεί η εταιρεία BKSH&Associates, η οποία πραγματοποίησε συναντήσεις και επαφές με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς και με γερουσιαστή της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που είχε αυξημένες αρμοδιότητες για το Visa Waiver. Η BKSH το 2008 χρέωσε για τις υπηρεσίες της 42.800 ευρώ την ελληνική κυβέρνηση.
Αντίστοιχα το 2009, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, πραγματοποιήθηκαν από την BKSH άλλα τέσσερα τηλεφωνήματα προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με θέμα το Visa Waiver. Το ύψος των πληρωμών από την ελληνική κυβέρνηση για το πρώτο τετράμηνο του 2009 έφθασε τα 44.160 ευρώ, ποσό το οποίο καταβλήθηκε σε πέντε δόσεις. Στο σύνολο η BKSH έλαβε περίπου 87.000 ευρώ για τις υπηρεσίες της όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Visa Waiver, οι οποίες – σε αντίθεση με τις προσπάθειες για τις συνεντεύξεις του κ. Παππά σε «LA Times» και «Wall Street Journal» – στέφθηκαν με επιτυχία.

