Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Η Silicon Valley θα μείνει για πάντα η «Μέκκα» της παγκόσμιας τεχνολογίας. Το κέντρο βάρους, ωστόσο, της έρευνας, της καινοτομίας και του οικονομικού ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες φαίνεται πως θα μεταφερθεί αλλού. Για την ακρίβεια, θα «σπάσει» και θα επιμεριστεί σε πολλές μεγαλουπόλεις του πλανήτη, που ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες επενδύσεις και να προσελκύουν όλο και περισσότερα «μυαλά» από κάθε γωνιά της γης, αφού προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες δράσης και κερδών.
Ερευνα που διεξήγαγε η KPMG μεταξύ 740 στελεχών επιχειρήσεων από τον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως το 2023 η Silicon Valley θα έχει χάσει τα σκήπτρα του παγκόσμιου κέντρου έρευνας και καινοτομίας σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τεχνολογία. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει το 60% των ερωτηθέντων. Ποια είναι τα 15 τεχνολογικά κέντρα που θα διεκδικήσουν δόξα και χρήμα από την περίφημη «Κοιλάδα του Πυριτίου» που βρίσκεται, ως γνωστόν, στο νότιο τμήμα του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο; Πρώτα η Νέα Υόρκη και κατά δεύτερο λόγο το Πεκίνο. Την τρίτη θέση μοιράζονται, σύμφωνα με την έρευνα, το Λονδίνο και το Τόκιο.
Ασία, ΗΠΑ και… Λονδίνο
Σε κορυφαίους κόμβους της τεχνολογικής καινοτομίας εξελίσσονται, όμως, ταχέως η Σανγκάη, η Ταϊπέι, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Σεούλ σε ό,τι αφορά την Ασία, αλλά και η Βοστώνη, η Ουάσιγκτον και το Οστιν του Τέξας σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική Ευρώπη το Βερολίνο και το Παρίσι προβάλλουν ως τα αδιαφιλονίκητα κέντρα έρευνας και προώθησης των νέων τεχνολογιών, ενώ στη Μέση Ανατολή μόνο το Τελ Αβίβ συγκεντρώνει επενδύσεις (ως επί το πλείστον από τις ΗΠΑ) και εξειδικευμένους επιστήμονες.
Αν μιλάμε για μεταφορά κέντρου βάρους, τότε από την έρευνα της KPMG προκύπτει αβίαστα ότι αυτή θα γίνει εκ Δυσμών προς Ανατολάς. Η ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια στο ιδιόρρυθμο αυτό Βig Βang της ψηφιακής τεχνολογίας, συγκεντρώνοντας επτά παγκόσμιους κόμβους καινοτομίας. Πέντε τεχνολογικά κέντρα θα παραμείνουν εντός της αμερικανικής επικράτειας – έξι αν συνυπολογιστεί και η Silicon Valley που μπορεί μεν να χάνει το μονοπώλιο αλλά δεν πρόκειται δα και να παρακμάσει -, τρία κέντρα θα δημιουργηθούν στην Ευρώπη και ένα στη Μέση Ανατολή.
Αίσθηση προκαλεί, ασφαλώς, η ισχύς της βρετανικής πρωτεύουσας (και) ως ανερχόμενου παγκόσμιου τεχνολογικού κόμβου, παρά την επαπειλούμενη αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εν γένει τις αναταράξεις που προκαλεί το Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 (εν μέσω ανεπαρκών και απολύτως αναξιόπιστων κυβερνητικών ενεργειών για την προετοιμασία του Brexit) κατευθύνθηκαν προς τη Βρετανία κεφάλαια 7,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών. Πρόκειται για επενδύσεις μιάμιση φορά μεγαλύτερες από τις επενδύσεις σε startups στη Γερμανία και 2,6 φορές μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό προς τη Γαλλία.
Τα κριτήρια της επιτυχίας
Κομβικό ρόλο στη μελέτη της KPMG για την ανάδειξη των κορυφαίων «hubs», σε ό,τι αφορά την ψηφιακή καινοτομία, διαδραματίζουν οι υποδομές. Η πορεία των 15 πόλεων προς τα ψηφιακά δίκτυα πέμπτης γενεάς (5G) είναι εν προκειμένω σημαντική. Ενας επίσης μείζων παράγοντας είναι η διαθέσιμη «δεξαμενή ταλέντων» από την οποία δύναται να αντλήσει προσωπικό μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας.
Αλλοι παράγοντες που βάρυναν στην αξιολόγηση της εταιρείας ερευνών είναι η νομοθεσία για την υποδοχή ταλέντων και επιχειρήσεων από άλλες χώρες, το κόστος ζωής, το επίπεδο ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος η ελκυστικότητα μιας πόλης για τη γενιά των millennials.