10 στην κούρσα για το «Hilton» Κύπρου

Εντονο ενδιαφέρον από μεγαλοξενοδόχους και επενδυτικά funds – Εως τα τέλος του έτους θα αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής

Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το «Hilton» Λευκωσίας στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης που διενεργεί η PwC με εντολή της ιδιοκτήτριας Marfin Investment Group (MIG). Στη φάση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών κατατέθηκαν περίπου 10 φάκελοι, κυρίως από τοπικούς μεγαλοξενοδόχους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη δυναμική του τουριστικού προϊόντος και τα πλεονεκτήματα της μοναδικής πεντάστερης μονάδας της πρωτεύουσας του νησιού. Φάκελο όμως έχουν καταθέσει και επενδυτικά funds.
Η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 21 Νοεμβρίου. Εως τότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του virtual data room να πραγματοποιήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) και να προσαρμόσουν ανάλογα τις δεσμευτικές οικονομικές τους προτάσεις. Στόχος της MIG είναι να αναδειχθεί και να υπογραφεί η συμφωνία πώλησης με τον προτιμητέο επενδυτή έως το τέλος του 2018, ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2019.

Βusiness hotel

Προς πώληση είναι το 96,82% της εταιρείας Cyprus Tourism Development Company που έχει στην κατοχή της το «Hilton» Λευκωσίας. Στη Cyprus Tourism Development Company συμμετέχουν η MIG με 75%, ο κυπριακός όμιλος Louis με 22% και με 3% άλλοι επενδυτές. Οπως προαναφέρθηκε, το «Hilton» είναι το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο στη Λευκωσία, αριθμεί περίπου 300 κλίνες και έχει τη δυνατότητα στις αίθουσές του να φιλοξενεί μεγάλα συνέδρια που ενισχύουν τα έσοδά του. Πρόκειται για ένα business hotel καθώς οι πελάτες του είναι κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται θετικά από την άνοδο του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο σύμβουλος του διαγωνισμού στους υποψήφιους επενδυτές, οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο θα αυξηθούν το 2018 κατά 8% σε σχέση με το 2017 και θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια. Για την περίοδο 2019 – 2022 εκτιμάται μεσοσταθμική άνοδος 7,7%.
Τα έσοδα του ξενοδοχείου ανήλθαν το 2017 στα 12 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας ανοδική τάση την τελευταία πενταετία. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ανήλθαν το 2017 στα 3,5 εκατ. ευρώ και εφέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 3,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, θετικό είναι το γεγονός για την έκβαση του διαγωνισμού πως το ξενοδοχείο έχει μειώσει δραστικά τον δανεισμό του, ο οποίος στο τέλος του 2018 ήταν περίπου 500.000 ευρώ. Με δεδομένα αυτά τα νούμερα από τη MIG αναμένουν ένα τίμημα γύρω στα 35 – 40 εκατ. ευρώ για το 100% της Cyprus Tourism Development Company. Η σύμβαση διαχείρισης με τη Hilton International λήγει στο τέλος του 2017. Στην Κύπρο οι τοπικοί ξενοδόχοι έχουν τα δικά τους brands – oι ξένοι operators είναι μόλις 2 στο νησί – και ενδεχομένως αν επικρατήσει ένας από αυτούς το ξενοδοχείο θα αλλάξει operator. Αν όμως επικρατήσει κάποιο fund θα επιδιώξει την ανανέωση της συνεργασίας με τη Hilton.

Μείωση δανεισμού

H ΜΙG με τη συμφωνία πώλησης του Υγεία έναντι 204 εκατ. ευρώ και το τίμημα που θα της αναλογεί από το «Hilton» θα μειώσει δραστικά τον δανεισμό της, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που έως holding εταιρεία είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει.
Aπό την άλλη πλευρά, έχει προκύψει εμπλοκή με τη συμφωνία μεταβίβασης του Υγεία στο CVC μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου να διατάξει την απαγόρευση της πώλησης αλλά και τη δέσμευση κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου της MIG υπέρ της εταιρείας Marafast ως αποζημίωση για απώλεια καταθέσεων 1,5 εκατ. ευρώ από το κούρεμα της Λαϊκής Τράπεζας. Η ΜΙG έχει τοποθετηθεί πάνω στο θέμα ισχυριζόμενη ότι δεν φέρει ευθύνη για το «κούρεμα» των καταθέσεων και ως εκ τούτου αναμένει την τελική απόφαση του δικαστηρίου και μέχρι τότε συνεχίζει κανονικά τη στρατηγική της.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk