10 «γκουρού» σκιαγραφούν τον χάρτη των επενδύσεων
Πού θα πάνε οι οικονομίες, πόσο θα ανέβουν οι μετοχές, γιατί συστήνουν «αύξηση θέσεων» στο ελληνικό χρηματιστήριο, ποια ομόλογα είναι ελκυστικά, πού θα πάνε το πετρέλαιο και ο χρυσός και γιατί το δολάριο θα είναι αδύναμο
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Υστερα από ένα έτος που γίναμε μάρτυρες της χειρότερης παγκόσμιας πανδημίας από το 1918, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από τη δεκαετία του 1930, στην αυγή του νέου έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 10 «γκουρού» των αγορών που σκιαγραφούν τον επενδυτικό χάρτη του 2021, η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων τροφοδοτεί την αισιοδοξία για ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών και καλά κέρδη για επενδύσεις ρίσκου.
Στο νέο έτος οι μετοχές έχοντας τη στήριξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αναμένεται να σημειώσουν κέρδη 10% περίπου (+20% το ΧΑ), υπεραποδίδοντας έναντι των ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν στο 1,25% και των 10ετών γερμανικών ομολόγων αναφοράς για την ευρωζώνη στο -0,3%, ενώ οι περισσότεροι συστήνουν ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάτι που ευνοεί και τους ελληνικούς τίτλους. Το δολάριο αναμένεται να αποδυναμωθεί, με την ισοτιμία του ως προς το ευρώ να εκτιμάται σε μέσα επίπεδα στο 1,25.
Τα εμπορεύματα
Τα βιομηχανικά μέταλλα, τα πολύτιμα μέταλλα και συνολικά τα εμπορεύματα αναμένεται να έχουν μια καλή πορεία, με το πετρέλαιο τύπου μπρεντ να κυμαίνεται στα 54-56 δολ./βαρέλι και τον χρυσό να ξεπερνά τα 2.100 δολ./ουγκιά. Παράλληλα συστήνουν και τοποθετήσεις υπέρ των επιταχυνόμενων από τις εξελίξεις θεματικών επιλογών μεγατάσεων (των αποκαλούμενων megatrends) και των κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων (ESG).
Η Catherine Mann, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Inc., εκτιμά πως παρά την έλευση των εμβολίων και την αναμενόμενη ανάκαμψη των οικονομιών το 2021 με ατμομηχανή την άνοδο του εμπορίου, το χαμένο ΑΕΠ από την πανδημία δεν αναμένεται να ανακτηθεί σύντομα, καθώς τα σημάδια ομαλοποίησης απέχουν ακόμη από τις πραγματικές προοπτικές των οικονομιών. Η θετική συνέπεια από τα εμβόλια στην ανάπτυξη αναμένεται να γίνει περισσότερο εμφανής το 2022, καθώς στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αρχίσει να γίνεται αισθητή στο 4ο τρίμηνο του 2021, ενώ στις αναδυόμενες το α’ εξάμηνο του 2022.
Παράγοντες κινδύνου
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται μετά από μια ύφεση κατά 3,9% το 2020 να ανακάμψει στην περιοχή του 5% το 2021, ενώ πιθανές εκπλήξεις αναφορικά με τον πληθωρισμό ή την πορεία των αγορών περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες ή μια μη αναμενόμενη κίνηση του δολαρίου αποτελούν παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές. Από τις προβλέψεις ελληνικού ενδιαφέροντος της Citi, σημειώνεται η εκτίμηση πως τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας (άρα και τα ελληνικά) θα πάνε καλά, ενώ η αμερικανική τράπεζα έχει την υψηλότερη (+6,2%) πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022.
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας (+6,4%) θα είναι υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων και των αναλυτών (+5,4%) το 2021, εκτιμά ο Andrew Sheets, επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley. Αν και οι αβεβαιότητες που απορρέουν από την πανδημία δεν θα εξαλειφθούν ξαφνικά, εν τούτοις το 2021 έχουμε ένα διαφορετικό αφήγημα, πιο κοντά την επιστροφή προς την κανονικότητα, με την ανάκαμψη να γίνεται περισσότερο εμφανής μετά τον Μάρτιο – Απρίλιο. Το 2021 μοιάζει με το 2010, τότε που οι επενδυτές αμφισβητούσαν την ανάκαμψη, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν η αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου.
«Αύξηση θέσεων»
Η Morgan Stanley που διατηρεί τη σύσταση για «αύξηση θέσεων» στο ελληνικό χρηματιστήριο προβλέπει στο βασικό της σενάριο για το τέλος του 2021 κέρδη 10% στις αγορές των ΗΠΑ, 11% στις ευρωπαϊκές αγορές, 8% στις μετοχές της Ιαπωνίας και 6% για τις αναδυόμενες αγορές. Συνολικά προβλέπει για το 2021 υπεραπόδοση των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα και τα ρευστά διαθέσιμα.
Το 2021 η μορφή της παγκόσμιας ανάκαμψης θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από το πόσο γρήγορα μπορούν να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια κατά της COVID-19 ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα, εκτιμά ο Hans-Jörg Naumer, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής για τις αγορές της Allianz Global Investors. Στο βασικό σενάριο αναμένει παγκόσμια ανάκαμψη σε σχήμα «ανεστραμμένου συμβόλου τετραγωνικής ρίζας», κάτι που υποδηλώνει μεν ανάπτυξη, αλλά υποδηλώνει επίσης ότι θα χρειαστεί μάλλον περισσότερος χρόνος ώστε οι οικονομίες να επανέλθουν στα προ του σοκ της πανδημίας επίπεδα.
Εμπορικές διαμάχες
Το περιβάλλον χαμηλών/αρνητικών επιτοκίων δεν θα αλλάξει, και αυτό σημαίνει ότι, γενικά, θα διατηρηθεί η προτίμηση για τις μετοχές και τις μορφές επενδύσεων υψηλότερου κινδύνου.
O Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, εκτίμησε πως ενώ στις προηγούμενες υφέσεις τα οικονομικά σοκ και η κατάρρευση των περιουσιακών στοιχείων απαιτούσαν χρόνο, κατά την ύφεση του 2020, που ήταν απόρροια της πανδημίας, οι οικονομίες μπορεί να επανέλθουν ταχύτερα. Οπως μάλιστα εκτιμά, το «ιππικό των εμβολίων» είναι πιθανό να οδηγήσει σε «ανοσία της αγέλης» ως το τέλος του β’ τριμήνου του 2021, με αποτέλεσμα να μην αποκλείει και αναβαθμίσεις όσον αφορά τις προσδοκίες για την παγκόσμια ανάκαμψη. Ο ίδιος αναμένει ανάκαμψη τύπου «V» για την παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας μάλιστα πως η Fed δεν θα αυξάνει τα επιτόκια ως το 2025 (μια πρόβλεψη που συμπίπτει και με τις εκτιμήσεις αρκετών οικονομολόγων για αντίστοιχες κινήσεις και από την ΕΚΤ). Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το 2021 θα είναι έτος ρίσκου συστήνοντας «αύξηση θέσεων» σε μετοχές, ενώ μεταξύ άλλων αναμένει και έναν νέο ανοδικό κύκλο για τα εμπορεύματα.
Επανεκκίνηση
Ο Mike Pyle, επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής, και η ομάδα των αναλυτών της BlackRock (και του BII), που είναι και ο μεγαλύτερος επενδυτής του κόσμου, θεωρούν ότι το παραδοσιακό εγχειρίδιο του επιχειρηματικού κύκλου δεν ισχύει στην περίπτωση μιας πανδημίας, η οποία μοιάζει περισσότερο με το σοκ που προκαλεί μια μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή, με αποτέλεσμα να αναμένουν – απόρροια και της έλευσης των εμβολίων – ταχύτερη επανεκκίνηση των οικονομιών.
Ετσι, όσον αφορά το επενδυτικό τοπίο της νέας χρονιάς αναβάθμισαν τη στάση τους για τις επενδύσεις ρίσκου. Συστήνουν «αυξημένες θέσεις» σε μετοχές που ευνοούνται από την πτώση των πραγματικών επιτοκίων, με έμφαση κυρίως στις αναδυόμενες αγορές και στην Ασία εκτός Ιαπωνίας, ενώ μικρή αύξηση θέσεων συστήνουν και στις μετοχές των ΗΠΑ. Παράλληλα υποβάθμισαν τις συνολικές τους θέσεις στα ομόλογα και κυρίως στο χρέος με «επενδυτική βαθμίδα», προτείνοντας αυξημένες θέσεις σε ομόλογα που προστατεύουν από τον πληθωρισμό, σε ομόλογα υψηλής απόδοσης, αλλά και σε ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
«Ετος ανανέωσης»
Το 2021 θα είναι ένα «έτος ανανέωσης», με τον κόσμο να επιστρέφει μεν άνισα αλλά σταθερά προς την ομαλότητα, εκτίμησε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η ευρεία διανομή των εμβολίων μέχρι το β’ τρίμηνο του 2021 και η επιστροφή προς την κανονικότητα από το γ’ τρίμηνο θα οδηγήσουν τις ριψοκίνδυνες αξίες όπως τις μετοχές σε νέα άνοδο κατά 6% του επόμενους έξι μήνες, ενώ στο θετικό σενάριο, κατά το οποίο τα εμβόλια θα διανεμηθούν ταχύτατα, τα κέρδη θα ξεπεράσουν το 12%.
Οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα θα πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους στις επιχειρήσεις που κάνουν τον κόσμο περισσότερο ψηφιακό και βιώσιμο, καθώς η «επόμενη μεγάλη εξέλιξη» θα αφορά τους τομείς της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), της ιατρικής τεχνολογίας (healthtech), της πράσινης τεχνολογίας (greentech) αλλά και την ανάπτυξη των δικτύων 5G.
Οι εμβολιασμοί
Ο κύκλος της πανδημίας και η πρόοδος στους εμβολιασμούς θα καθορίσουν τις οικονομίες το 2021, εκτίμησε ο Stefan Schneider, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, αναμένοντας (στις ανεπτυγμένες οικονομίες) σημαντική μείωση των κρουσμάτων ως το β’ τρίμηνο του νέου έτους, με τους εμβολιασμούς να φθάνουν σε μια κρίσιμη μάζα ως το καλοκαίρι.
Αναμένεται μερική ανάκαμψη του εμπορίου και των εξαγωγών, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας, η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 5,8% το 2021 (από ύφεση στην περιοχή του 3,8% εφέτος), με την ανάπτυξη στην Κίνα να φθάνει το 9,5%, στην ευρωζώνη το 5,6%, στις ΗΠΑ το 4% και στην Ιαπωνία το 2,1%. Από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης προβλέπει το 2021 ανάπτυξη 6,6% στη Γαλλία, 6,3% στην Ισπανία, 5,5% στην Ιταλία και 4,5% στη Γερμανία, ενώ για την Ελλάδα αναμένει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 5,5% το 2021 και στο 5,9% το 2022.
Το 2021 η παγκόσμια ανάκαμψη θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για τα περιουσιακά στοιχεία αυξημένου ρίσκου, εκτίμησε η Erin Browne, διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων της PIMCO, συστήνοντας «αυξημένες θέσεις» σε μετοχές με έμφαση σε πιο κυκλικά προσανατολισμένες αγορές, κλάδους και επιμέρους τίτλους, αλλά και σε εταιρείες τεχνολογίας που μπορούν να επωφεληθούν περαιτέρω από τις τάσεις που επιταχύνθηκαν ως απόρροια της πανδημίας.
Θα δώσουν ώθηση
Στην Ευρώπη οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δώσουν ώθηση σε χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης (όπως η Ελλάδα και η Ιταλία), ενώ το βασικό σενάριο της PIMCO για το 2021 είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη θα αποκτήσει δύναμη μόλις τα εμβόλια αναπτυχθούν ευρέως και ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει στις φυσιολογικές κοινωνικές αποστάσεις.
Μετοχικές αγορές
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά το 2021 χωρίς να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού ή των επιτοκίων, παρά το πολύ υψηλότερο δημόσιο χρέος, εκτίμησε ο Michael Strobaek, επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων της Credit Suisse. Το «γύρισμα» των εταιρικών κερδών, αλλά και η συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών που καθιστά ελκυστικότερο το ασφάλιστρο κινδύνου αναμένεται να στηρίξουν τις μετοχικές αγορές, με τους κυκλικούς κλάδους, αλλά και τις εταιρείες που λαμβάνουν υπόψη τους θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) να πρωταγωνιστούν, με τα Supertrends να καθορίζουν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της Credit Suisse, οι μετοχικές αγορές θα προσφέρουν κέρδη 8%- 9%, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα ανέλθουν στο 1,30% έναντι -0,30% των αντίστοιχων γερμανικών, ο χρυσός θα κυμανθεί στα 2,200 δολ./ουγκιά, το πετρέλαιο στα 52 δολ./βαρέλι, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κυμαίνεται στο 1,25.
Αναζωογόνηση
Ο Edward L. Morse, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων της Citigroup, εκτίμησε πως ο ενθουσιασμός για τα εμπορεύματα που αυξήθηκε προς τα τέλη του 2020 θα πρέπει να συνεχιστεί το 2021, δεδομένης της αισιοδοξίας σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων, την ανάκαμψη της Ασίας (κυρίως της Κίνας που αναμένεται να παραμείνει ένας ισχυρός αγοραστής εμπορευμάτων), τα σημάδια αναζωογόνησης του παγκόσμιου εμπορίου και την ενίσχυση των συνθηκών της αγοράς. Η Citigroup για τους επόμενους 6-12 μήνες συστήνει ισχυρές αγορές (Bullish) στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα παλλάδιο, το καλαμπόκι και τη σόγια.
Επίσης «ουδέτερη προς αγορά» είναι η σύστασή της για το αλουμίνιο, τον χρυσό, τον λευκόχρυσο, το ασήμι, τον άνθρακα οπτανθρακοποίησης, τον θερμικό άνθρακα, τον καφέ και την αιθανόλη. Οσον αφορά τις τιμές, αναμένει μεταξύ άλλων για τους επόμενους 6-12 μήνες τα 56 δολ./βαρέλι για το πετρέλαιο τύπου Brent, τα 2.150 δολ./μετρικό τόνο για το αλουμίνιο, τα 8.000 δολ./μετρικό τόνο για τον χαλκό, τα 2.100 δολ./ουγκιά για τον χρυσό, τα 28 δολ./ουγκιά για το ασήμι, τα 121 δολ./λίμπρα για τον καφέ κ.ά.

