• Αναζήτηση
 • Δοκίμια: Η ελευθερία σε κίνδυνο

  Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν, που με όσα μέσα διαθέτει επιτίθεται στον δυτικό κόσμο και στις αξίες του, και η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κραυγαλέα αντιδημοκρατική συμπεριφορά, είναι κακά μαντάτα για το μέλλον της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

   

  Τimothy Snyder

  Ο δρόμος προς την ανελευθερία. Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική

  Μετάφραση Ανδρέας Παππάς. Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018

  σελ. 448, τιμή 20,99 ευρώ

  Bρισκόμαστε άραγε στα πρόθυρα μιας ανελεύθερης εποχής; αναρωτιέται ο Τίμοθι Σνάιντερ, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η δημοκρατία στον δυτικό κόσμο; Σοβαρότατος, κατά τον συγγραφέα, αν κρίνει κανείς από τις σχετικά πρόσφατες εξελίξεις στην Αμερική, που για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει έναν πρόεδρο ο οποίος δεν τη σέβεται, ενώ στην Ευρώπη η άνοδος των ακροδεξιών και ακραία εθνικιστικών κομμάτων υπονομεύει τα θεμέλιά της και το κράτος δικαίου: στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, ακόμα και στη Βρετανία, που οδήγησε στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

  Ενώ στη Ρωσία έχουμε έναν ηγέτη, τον Πούτιν, με καθαρά αντιδημοκρατική συμπεριφορά τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Αυτά και πολλά άλλα αποδεικνύουν ότι οι δυτικές κοινωνίες παρουσιάζονται εξαιρετικά ευάλωτες. Τα αυταρχικά καθεστώτα είναι μια πραγματικότητα που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την ελευθερία.

  Ετσι, ο Σνάιντερ, όσο κι αν κανείς θα θεωρούσε κάποιες απόψεις του κάπως υπερβολικές, κρούει τον κώδωνα. Ουδείς περίμενε λ.χ. ότι οι Αμερικανοί θα εξέλεγαν πρόεδρο κάποιον σαν τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι τόσοι γύρω του θα είχαν δεσμούς με το καθεστώς του Πούτιν, ο οποίος θεωρεί πως η Δύση επιχειρεί να εισαγάγει στη χώρα του δημοκρατικές ιδέες που δεν έχουν σχέση ούτε με την κοινωνία της Ρωσίας ούτε με τον χαρακτήρα των Ρώσων. Το βιβλίο του Σνάιντερ, βασισμένο στα γεγονότα από τα οποία αντλεί τα συμπεράσματά του, είναι μια προειδοποίηση αλλά και μια παθιασμένη υπεράσπιση της δημοκρατίας.

   

  Jason Stanley

  Πώς λειτουργεί ο φασισμός

  Μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής

  Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018

  σελ. 240, τιμή 15,50 ευρώ

  Ο φασισμός δεν είναι μόνο τα φασιστικά καθεστώτα. Το «αβγό του φιδιού» δεν έχει εξαφανιστεί από τις δυτικές κοινωνίες. Μορφές και εκφράσεις του υπάρχουν παντού, λίγο ως πολύ, που τις καταγράφει και τις αναλύει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του
  Γέιλ, Τζέισον Στάνλεϊ.

   

  Δέσποινα Παπαστάθη

  Κική Δημουλά. «Αχθοφόρος μελαγχολίας». Ποίηση και ποιητική του πένθους

  Εκδόσεις Gutenberg, 2018

  σελ. 422, τιμή 20 ευρώ

  Το πένθος, τον μελαγχολικό άνεμο που διατρέχει την ποίηση της Κικής Δημουλά και μεταστοιχειώνει την απώλεια σε τέχνη ερευνά στη μελέτη της η Δέσποινα Παπαστάθη. Η απώλεια ανήκει στην τάξη του εφήμερου αλλά απαιτεί μια σπουδαία ποιήτρια να τη μετουσιώσει σε γνήσια ποίηση.

   

  Βασίλης Καραποστόλης

  Μούσες εναντίον Σειρήνων

  Εκδόσεις Πατάκη, 2018

  σελ. 260, τιμή 13,30 ευρώ

  Ενα ενδιαφέρον και πρωτότυπο λογοτεχνικό αλλά και φιλοσοφικό δοκίμιο του Βασίλη Καραποστόλη που ξεκινώντας από τους αρχαίους μύθους των Μουσών και των Σειρήνων μας μιλά για την εποχή μας, για τις προκλήσεις της, τη φθορά και την αιωνιότητα.

   

  Simone Weil

  Το πρόσωπο και το ιερό

  Μετάφραση Σταύρος Ζουμπουλάκης

  Εκδόσεις Πόλις, 2018

  σελ. 88, τιμή 10 ευρώ

  Η Σιμόν Βέιλ ήταν μια εξαίρετη ευρωπαία διανοούμενη κι αυτό ένα δοκίμιο όπου στρέφεται εναντίον της σύνδεσης της ιερότητας με το πρόσωπο. Αν υπάρχει κάτι ιερό στο πρόσωπο είναι η επιθυμία να μη μας κάνουν κακό, η βουβή συχνά διαμαρτυρία των αδικημένων.

   

  Bαγγέλης Xατζηβασιλείου

  Η κίνηση του εκκρεμούς. Ατομα και κοινωνία στη σύγχρονη πεζογραφία. 1974-2017

  Εκδόσεις Πόλις, 2018

  σελ. 912, τιμή 30 ευρώ

  Η εξέλιξη της νεοελληνικής πεζογραφίας από τη Μεταπολίτευση ως τις μέρες μας μοιάζει με την κίνηση του εκκρεμούς, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου που τη μελετά συστηματικά και μας την παρουσιάζει σε αυτή την ογκώδη και διεισδυτική μελέτη του.

   

  Lawrence Krauss

  Η πιο μεγαλειώδης ιστορία που ειπώθηκε ποτέ

  Μετάφραση Νίκος Αποστολόπουλος

  Εκδόσεις Τραυλός, 2018

  σελ. 416,τιμή 18 ευρώ

  Οι φυσικές επιστήμες μάς αποκαλύπτουν την ποίηση που κρύβεται στη γνώση – κι αυτό προκύπτει και από τούτο το βιβλίο του κορυφαίου θεωρητικού Λόρενς Κράους, ο οποίος μας εισάγει στον μαγικό κόσμο που μας περιβάλλει και στα μυστήρια της δημιουργίας.

   

  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk