Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ εν μέσω κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής από τις δύο πλευρές, εντείνοντας την παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου στον νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ υπέστη σοκ την περασμένη Τρίτη, όταν η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο τραβηγμένο με drone από μια σημαντική ισραηλινή στρατιωτική βάση στο λιμάνι της Χάιφα, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων της.

Η λιβανέζικη πολιτοφυλακή εξήγησε ότι τα πλάνα καταγράφηκαν με drone που δεν ανιχνεύτηκε καθώς περνούσε στον εναέριο χώρο του Ισραήλ και έπειτα επέστρεψε στον Λίβανο. Εκτοτε η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών παραμένει έκρυθμη.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να χρησιμοποιεί απλούστερα και παλαιότερης τεχνολογίας όπλα για να παρακάμπτει τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, την αντιπυραυλική ασπίδα, γνωστή ως Iron Dome. Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα εξαπέλυσε απειλές προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και εναντίον της Κύπρου στην περίπτωση που επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της.

Ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης προσπάθησε να τονίσει την πολιτική ουδετερότητας του νησιού. Αλλά η ευθυγράμμιση της Κύπρου με το Ισραήλ δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Η Λευκωσία ήταν για χρόνια περισσότερο φιλο-αραβική παρά φιλο-ισραηλινή, όμως η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και η ανακάλυψη φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών έχουν ανοίξει τον δρόμο για μια ενεργειακή – και όχι μόνο – συμμαχία. Τα τελευταία χρόνια Ισραήλ και Κύπρος μοιράζονται πληροφορίες και ολοένα στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς.

Πριν από δύο χρόνια οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν την Κύπρο για να διοργανώσουν πολεμικές προσομοιώσεις, στις οποίες οι «Νew Υork Τimes» αναφέρουν πως συμμετείχε ο μεγαλύτερος αριθμός ισραηλινών στρατευμάτων που στάλθηκαν ποτέ στο εξωτερικό. Το νησί επιλέχθηκε για τις ασκήσεις λόγω της ομοιότητας του εδάφους του με του Λιβάνου.

Πολιτικοί αναλυτές περιγράφουν την εμπρηστική ρητορική του Νασράλα ως τακτική για την αποτροπή ενός μεγάλου πολέμου, αλλά και ως μια προειδοποίηση για το πόσο άσχημα θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί. Ο βρετανικός «Guardian» εξηγεί πως ενδεχομένως η προειδοποίηση να απευθύνεται και στην Ελλάδα, ώστε να προσπαθήσει να αποτρέψει το Ισραήλ, με το οποίο έχει εξαιρετικές σχέσεις, από το να ξεκινήσει μια επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και να πιέσει προκειμένου «να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Υπό τις συνθήκες αυτές, δυτικοί διπλωμάτες προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους καθώς συναντήθηκαν με λιβανέζους και ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι είχε ήδη εγκρίνει επιχειρησιακά σχέδια για πιθανή επίθεση στον Λίβανο, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις. Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ είχε εισβάλει ξανά στον Λίβανο το 1978, το 1982 και το 2006. Παράλληλα, ο Νασράλα επανέλαβε την περασμένη Τετάρτη ότι μόνο μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα επιφέρει ειρήνη στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ: «Ούτε οι ισραηλινές απειλές ούτε οι προειδοποιήσεις από δυτικούς μεσολαβητές θα αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ να πολεμήσει».

Ανοιχτή διαφωνία στρατηγών – Νετανιάχου

Ομως, μετά τη διάλυση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αισθάνεται αρκετά ισχυρός και επιμένει στην αδιάλλακτη γραμμή του για τη Γάζα, μολονότι οι στρατηγοί του επισημαίνουν ότι τα όσα συμβαίνουν στα βόρεια σύνορα (από τα οποία έχουν απομακρυνθεί δεκάδες χιλιάδες ισραηλινών πολιτών) αποτελούν πλέον μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική διαφωνία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης, αφού το ρήγμα μεγαλώνει αθόρυβα εδώ και μήνες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς το Ισραήλ θα διεξαγάγει την επόμενη φάση του πολέμου. Η πιο ενδεικτική στιγμή συνέβη την Τετάρτη, σε τηλεοπτική συνέντευξη του εκπροσώπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος μεταξύ άλλων επέκρινε την επιμονή του Νετανιάχου για «απόλυτη νίκη» επί της Χαμάς. «Η ιδέα ότι είναι δυνατό να καταστραφεί η Χαμάς σκοπεύει στο να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου» δήλωσε χαρακτηριστικά.