Είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να δημιουργηθεί μια συμμαχία φιλοευρωπαϊκών και δημοκρατικών δυνάμεων για να σταματήσει την καταστροφή που προκαλεί η Ακροδεξιά, δηλώνει στη συνέντευξή της στο «Βήμα» η επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ.

Η Ευρώπη είναι ένα θαυμάσιο έργο που λειτουργεί προς όφελος των κρατών μας και των πολιτών τους, των εταιρειών και των εργαζομένων, από την εσωτερική αγορά, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομική σταθερότητα και ισότητα

Η ισπανίδα πολιτικός τονίζει δε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι για διάλογο και για διαπραγματεύσεις, θέτοντας ως όρους τις δύο κόκκινες γραμμές της παράταξης προκειμένου να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι δεν δέχεται καμία συνεργασία με ακροδεξιές ομάδες και ότι οι προτεραιότητές της πρέπει να περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία.

«Σεβόμαστε την αρχή των επικεφαλής υποψηφίων, αλλά αυτό δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Οι δύο κόκκινες γραμμές μας πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Παράλληλα, αν και αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με την εσωκομματική διαμάχη στο ΠαΣοΚ, δίνει στήριξη στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Είστε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των εκλογών;

«Από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, βγάλαμε δύο βασικά συμπεράσματα. Καταφέραμε να σταματήσουμε την Ακροδεξιά, αντίθετα σε κάθε προσδοκία, και διατηρήσαμε την υποστήριξη προς τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αντίθετα προς όλες τις προβλέψεις. Ως εκ τούτου, είμαστε ικανοποιημένοι. Η ομάδα S&D παραμένει η κεντρική προοδευτική δύναμη και η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, έχουμε γίνει η κομβική δύναμη για να οικοδομήσουμε τη φιλοευρωπαϊκή και δημοκρατική πλειοψηφία που θέλουν οι πολίτες μας».

Οι φωνές που περίμεναν ότι μετά τις εκλογές η Ακροδεξιά θα άλλαζε την Ευρώπη μπορεί να μην επιβεβαιώθηκαν, αλλά αν η Ακροδεξιά σχημάτιζε ενιαία ομάδα, θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποιο είναι το μάθημα που παίρνετε εσείς οι Σοσιαλδημοκράτες από αυτή την εξέλιξη;

«Αν και έχουμε συγκρατήσει την άνοδο που είχε προβλεφθεί, ανησυχούμε βλέποντας έναν ευρωπαϊκό χάρτη όπου η δύναμη της Ακροδεξιάς έχει αυξηθεί. Γι’ αυτό είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να δημιουργηθεί μια συμμαχία φιλοευρωπαϊκών και δημοκρατικών δυνάμεων για να σταματήσει την καταστροφή που προκαλεί η Ακροδεξιά.

Τώρα είναι καιρός να εργαστούμε πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ για να καταστήσουμε την ενιαία αγορά κατάλληλη για το μέλλον και να οικοδομήσουμε μια πραγματικά κοινωνική οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιτρέπει τη στροφή προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο παραγωγής. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε με την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και τις επενδύσεις στη βιομηχανία, τους εργαζομένους, στην προσιτή στέγαση και τις δημόσιες υπηρεσίες».

Οι πολιτικές ομάδες οδεύουν σε περίοδο διαπραγματεύσεων τόσο για τον σχηματισμό πλειοψηφίας όσο και για την τελική τους σύνθεση, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την πρώτη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16-19 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως προς την τελική σας σύνθεση; Υπάρχουν κόμματα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πολιτική σας ομάδα;

«Είμαστε σε πρώιμο στάδιο για να ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί. Οι κανόνες μας είναι ξεκάθαροι. Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές που αποτελούν μέρος της πολιτικής μας οικογένειας και του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών γίνονται μέρος της ομάδας S&D.

Κατά τα λοιπά, πρέπει να υπάρξει επίσημο αίτημα από τον ευρωβουλευτή ή τους ευρωβουλευτές (που ενδιαφέρονται) και από εκεί και πέρα ισχύουν οι εσωτερικοί μας κανόνες. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα νέα μέλη θα πρέπει να αποδέχονται και να συμμορφώνονται με τις ατομικές και συλλογικές αξίες της ομάδας S&D».

Οσον αφορά τον σχηματισμό πλειοψηφίας, θεωρείτε βέβαιο ότι θα διατηρηθεί η σημερινή συμμαχία μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων; Τι θα ζητήσετε για να συναινέσετε σε μια τέτοια συμμαχία και αν δεν είστε ικανοποιημένοι, θα αποφασίζατε να μην υποστηρίξετε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

«Πιστεύω ότι όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί η συμμαχία, αλλά γι’ αυτό μας έδωσαν οι πολίτες την ψήφο τους και είναι ευθύνη μας να εκπληρώσουμε τη βούλησή τους. Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες είναι έτοιμοι για διάλογο και για διαπραγματεύσεις, για μια φιλοευρωπαϊκή και δημοκρατική συμμαχία.

Η πρώτη μας κόκκινη γραμμή είναι σαφής. Να μην υπάρχουν συνασπισμοί με την Ακροδεξιά, είτε είναι η ομάδα ECR είτε η ID, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του PES του Βερολίνου. Αυτές οι οικογένειες όχι μόνο δεν συμμερίζονται τις αξίες μας για την Ευρώπη, αλλά εργάζονται για την καταστροφή του έργου μας και των δικαιωμάτων των πολιτών μας.

Και η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι ότι οι προτεραιότητές μας πρέπει να περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία. Οσον αφορά την ψηφοφορία για την προεδρία της Επιτροπής, σεβόμαστε την αρχή των επικεφαλής υποψηφίων (Spitzenkandidaten), αλλά αυτό δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Οι δύο κόκκινες γραμμές μας πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Η πολιτική σας ομάδα επηρεάστηκε αρνητικά από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, όπου είδαμε για άλλη μια φορά ότι στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν ευρωπαϊκά, αλλά εθνικά. Τι θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερα ώστε οι Ευρωπαίοι να αναγνωρίσουν ό,τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

«Είναι κοινή η ευθύνη. Εμείς στη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια έχουμε κάνει εκστρατεία για τη σημασία της Ευρώπης. Δεν είναι πάντα εύκολο να προσεγγίσουμε τους πολίτες μας, διότι πολλοί βλέπουν την Ευρώπη ως κάτι μακρινό και ο λόγος της Ακροδεξιάς, που κατηγορεί την Ευρώπη για όλα τα προβλήματα, δεν βοηθά. Η Ευρώπη έχει μεγάλη επιρροή. Από οικονομική άποψη, η εσωτερική αγορά, τα δικαιώματα των καταναλωτών με την κατάργηση της περιαγωγής ή τα δικαιώματα των νέων, όπως το πρόγραμμα Erasmus.

Η Ευρώπη είναι ένα θαυμάσιο έργο που λειτουργεί προς όφελος των κρατών μας και των πολιτών τους, των εταιρειών και των εργαζομένων, από την εσωτερική αγορά, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομική σταθερότητα και ισότητα. Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα, το πρόγραμμα Erasmus, η εξάλειψη της περιαγωγής, το πρόγραμμα SURE για την υποστήριξη των εταιρειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οδηγία για τους εργαζομένους στις πλατφόρμες ή την οδηγία κατά της βίας λόγω φύλου».

Το ΠαΣοΚ αντιμετωπίζει εσωκομματική σύγκρουση. Για πρώτη φορά αμφισβητείται η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Σας απασχολεί αυτή η κατάσταση;

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις εσωτερικές διαδικασίες των εθνικών μας κομμάτων. Εχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με το ΠαΣοΚ και είμαι πολύ χαρούμενη που υπό την ηγεσία του Ανδρουλάκη το κόμμα συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιο των ψήφων του και μετά τις ευρωεκλογές έχουμε περισσότερους Ελληνες μέλη στην ομάδα μας».