Το σκληρό ροκ με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις καταστροφές αλλά και την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα επιχειρήσει να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα στο μέτωπο της οικονομίας και της κοινωνίας, θα μαρκάρει στενά τον Πρωθυπουργό και με αυτόν τον τρόπο, όπως λέγεται, «θα καλωσορίσει και τον Στέφανο Κασσελάκη στο πεδίο της πολιτικής». Ο κ. Ανδρουλάκης ύψωσε αισθητά τους τόνους κατά της κυβέρνησης με αφορμή την αντικατάσταση των μελών στην ΑΔΑΕ και προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για να συζητήσουν το θέμα της στεγαστικής κρίσης, για το οποίο το ΠαΣοΚ έχει καταθέσει συγκριμένες προτάσεις με βάση το μοντέλο που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Επικοινωνιακή ενίσχυση

Ο κ. Ανδρουλάκης στις συζητήσεις με τους επιτελείς του δεν αρνείται ότι τα μηνύματα του ΠαΣοΚ χρειάζονται επικοινωνιακή ενίσχυση. Δεν έχει όμως μετακινηθεί από τη θέση του ότι αυτό που προέχει είναι η παραγωγή πολιτικής. Δεν θέλει να δώσει την αίσθηση ότι το ΠαΣοΚ ετεροκαθορίζεται. Και δεν θέλει «επικοινωνιακά σόου». Αλλωστε, όπως λέγεται, οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι  δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να περιέλθει η Χαριλάου Τρικούπη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Το θέμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με ποιον τρόπο το ΠαΣοΚ θα μπορέσει να αποκτήσει δυναμική και να ξεφύγει από τα σταθερά, κάποιοι τα χαρακτηρίζουν στάσιμα, δημοσκοπικά του ποσοστά.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ετέθησαν αρκετά ζητήματα. Για το αν χάθηκε η όχι χρόνος το καλοκαίρι, για την κατάσταση στις κομματικές οργανώσεις και στη Χαριλάου Τρικούπη, για το πώς θα κινηθεί στο εξής το ΠαΣοΚ, αν θα πρέπει να καθοριστεί επακριβώς ο εκλογικός του στόχος. «Το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Στις ευρωεκλογές πρέπει να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Τόσο με τις πολιτικές του όσο και στα ποσοστά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή αντέξει εκλογικά και παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, τότε τα ερωτήματα και τα διλήμματα στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα είναι άλλα» ήταν η επισήμανση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Πρωτοβουλίες σε τέσσερις τομείς

Αυτό που αποφασίστηκε ήταν ένας «οδικός χάρτης» που προβλέπει μέσα στο επόμενο δίμηνο μια σειρά δράσεων στη Βουλή και στην κοινωνία. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα αναπτυχθούν σε τέσσερις τομείς. Στην υγεία με έμφαση στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, στο αυξημένο κόστος διαβίωσης, στα αγροτικά μετά και την καταστροφή στη Θεσσαλία και στην αποκατάσταση των πληγεισών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες περιοχών.

Επ’ αυτών, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «θα υπάρξει δέσμη προτάσεων, που θα επικοινωνηθούν κοινοβουλευτικά και με πολιτικές δράσεις καθώς σημασία έχει η ανάδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης, της αδυναμίας της να δώσει λύσεις».

Στις εκδηλώσεις που θα γίνουν είτε στη Θεσσαλία είτε στον Εβρο για την ανασυγκρότηση της περιοχής είτε σε κάποιο νησί για ζητήματα Υγείας, «το παρών και τον τόνο» θα δίνει ο κ. Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα εντείνει την επαφή του με τον κόσμο και θα προσπαθήσει να τονώσει τα αρχηγικά του χαρακτηριστικά μεταδίδοντας την εικόνα του πολιτικού «που προτείνει αξιόπιστες λύσεις». Στοχεύει και στο κεντροαριστερό ακροατήριο που βλέπει με επιφύλαξη τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχέση του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Κασσελάκη «θα είναι αυτή των δύο παράλληλων κόσμων». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, εμφανίζεται απρόθυμος να κάνει τον κ. Κασσελάκη συνομιλητή του. Η συγχαρητήρια επαφή τους κινήθηκε στη σφαίρα του τυπικού, το ραντεβού δεν ανανεώθηκε και αμέσως μετά η Χαριλάου Τρικούπη άρχισε τους «πυροβολισμούς». Δύο είναι οι στόχοι. Ο πρώτος, η εικόνα του κ. Κασσελάκη. «Πολλή επικοινωνία, λίγη πολιτική ουσία». Ο δεύτερος, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ιδιος και απαράλλαχτος. Παππάς, Πολάκης, Αντώναρος. Ενας ιδεολογικός αχταρμάς».