«Αν δεν βρεθεί λύση θα γίνει μεγάλο κακό». «Μην ανησυχείς, εγώ δεν κάνω πίσω». Αυτό είναι ένα μέρος των άγνωστων στιχομυθιών, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», του συντονιστή του τρομοκρατικού αραβικού δικτύου που εξαρθρώθηκε προ μερικών μηνών από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την ΕΥΠ με έναν από τους συλληφθέντες εκτελεστές από το Πακιστάν που είχαν στρατολογηθεί εξ… αποστάσεως.

Η εν λόγω ομάδα που σχεδίαζε αιματοκύλισμα με στόχο Ισραηλινούς και ίσως όχι μόνο στη χώρα μας φέρεται ότι σχετιζόταν (χωρίς να υπάρχουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία) με την οργάνωση «Δύναμη Quds» των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης». Μάλιστα στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., έκτασης 30 σελίδων, για τη συγκεκριμένη επιχείρηση με τον κωδικό «Υάκινθος», καταγράφονται διάλογοι για μία «επίθεση σε ένα νησί που θα βγάλουμε ανθρώπους από κάποιο αυτοκίνητο και θα τους σκοτώσουμε». Οπως και για στόχευση ενός «πλουσίου» που γνωρίζουν. Δεν διευκρινίζεται πάντως αν πρόκειται για άτομα εβραϊκής καταγωγής ή για χτυπήματα με θύματα έλληνες πολίτες ή τουρίστες κ.λπ..

Ο άνθρωπος-κλειδί με έδρα στο Ιράν

Η υπόθεση έχει πολλά θολά σημεία και ασάφειες που δείχνει όμως να επαναφέρει μετά από 35 χρόνια (οπότε κι είχε σημειωθεί η αιματηρή επιδρομή τρομοκρατών στο κρουαζιερόπλοιο «City Of Poros») τον φόβο της αραβικής τρομοκρατίας για αιματηρά χτυπήματα και επί ελληνικού εδάφους. Κεντρικό πρόσωπο λοιπόν στο σχέδιο αυτό για αιματηρές επιθέσεις στην Ελλάδα είναι ένας επίσης Πακιστανός που διαμένει στο Ιράν και φέρεται να είχε συντονιστικό ρόλο. Μάλιστα οι Αρχές εντόπισαν την ταυτότητά του και το προφίλ του στο Facebook όπου απεικονίζεται με άλλο πρόσωπο. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή του «Το Βήμα», το πρόσωπο αυτό ανέφερε το διάστημα 9 έως 12 Ιανουαρίου 2022 στους εντολοδόχους του στην Ελλάδα ότι «αν δεν βρεθεί λύση θα γίνει μεγάλο κακό».

Η φράση αυτή θεωρείται δείγμα των εξοντωτικών πιέσεων που δεχόταν – πιθανόν από την ιρανική οργάνωση – να εκτελεσθεί το σχέδιο για μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών, κι ίσως όχι μόνο, στη χώρα μας. Με τον συνεργό του στην Ελλάδα να τον διαβεβαιώνει, στην ίδια στιχομυθία, ότι «εγώ δεν κάνω πίσω», κάτι που αποτυπώνει την αρχική αποφασιστικότητά του για αιματοκύλισμα σε ελληνικό έδαφος. Συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «θα κάνω μεγάλη ζημιά». Ωστόσο φαίνεται να έχει προβλήματα στην προμήθεια όπλων κι εκρηκτικών για την υλοποίηση του σχεδίου του που φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ανερμάτιστο και με σειρά προβλημάτων για την τελική εφαρμογή του. Συνεχείς είναι και οι συζητήσεις για τον χρόνο καταβολής χρημάτων ανάλογα με την πρόοδο των ενεργειών τους για την ολοκλήρωση του χτυπήματος.

Πιθανή απόπειρα «αντικατάστασης»

Από την πλευρά της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εστιάζει το ενδιαφέρον της σε ενδεχόμενη νέα προσπάθεια του ίδιου «αρχηγού» του δικτύου με έδρα στην Τεχεράνη για την αντικατάσταση των συλληφθέντων. Η επιδίωξη κι εδώ είναι οι επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος ή η ανάπτυξη κι άλλου παρεμφερούς συστήματος ερασιτεχνών δραστών.

Στελέχη των αρχών ασφαλείας επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που εξιχνιάσθηκε, υπήρξαν δύο διαφορετικές διαδικασίες στρατολόγησης. Κι αυτό γιατί οι δύο συλληφθέντες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους πριν τους «ενώσει» για τη διάπραξη εγκληματικών επιθέσεων ο ομοεθνής εντολέας τους. Τον κύριο λόγο εξάλλου για την πραγματοποίηση αιματηρού χτυπήματος στην εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή φέρεται να είχε ο νεαρός συλληφθείς στη Ζάκυνθο, με τον συνεργό του στη Λακωνία να κρατά πιο επιφυλακτική στάση, όπως αναδείχθηκε τουλάχιστον από την ανάλυση των κινητών τους.

 

Η «πληρωμή» και ο φόβος εκδίκησης

Στη δικογραφία εντυπωσιάζει η προσέγγιση αλβανών ποινικών που σχετίζονται με αιματηρές επιθέσεις για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αράβων ενόπλων. Αυτοί, ωστόσο, δεν εντάχθηκαν στο εν λόγω «θολό» τρομοκρατικό σχέδιο αφού φαίνεται να ξεκαθάρισαν ότι «άλλο οι «ενέδρες» ποινικού τύπου για χτυπήματα με όπλο και μαχαίρι κι άλλο οι τυφλές δολοφονίες. Ακόμη φέρεται να δίνονταν χρηματικά ποσά μέσω πολυεθνικής εταιρείας μεταφοράς χρημάτων σε συγγενείς των δύο συλληφθέντων στο Πακιστάν. Επιπλέον, οι ύποπτοι φέρεται να υποστήριξαν ότι συμμετείχαν στον εν λόγω σχεδιασμό με τον φόβο εκδίκησης σε βάρος των οικείων τους στην πατρίδα τους από τον συμπατριώτη τους που είχε εμπλακεί και σε δολοφονίες στο πλαίσιο δράσης τοπικών συμμοριών.

Η πρεσβεία του Ιράν αρνείται τέτοια εμπλοκή της χώρας της σε τυφλά χτυπήματα στην Ελλάδα, ενώ οι ξένες διωκτικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα περί ποιου γενικότερου σχεδιασμού πρόκειται και διατηρούν ακόμη αρκετές επιφυλάξεις για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της «τρομοκρατίας» μόνο επ’ αμοιβή και με… συγχωριανούς από χώρες της Μέσης Ανατολής. Κι αυτό γιατί μέχρι πρότινος το Ιράν είχε κατηγορηθεί από τις δυτικές αρχές για την ενίσχυση των μεγάλων οργανωμένων ένοπλων κινημάτων που υποστηρίζει, όπως είναι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ή οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, ή οι διάφορες φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ ή τη Συρία, και όχι για στήριξη «μοναχικών λύκων», οι οποίοι σχετίζονται με τακτική του ISIS, με σχετικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Μετάλλαξη των δικτύων

Ομως ο εντοπισμός παρεμφερών περιπτώσεων σε Κύπρο και Τουρκία με Πακιστανούς της «διπλανής» πόρτας που προσεγγίζονται για να διεκπεραιώσουν δολοφονικές επιθέσεις κι αλλού δείχνει ότι υπάρχει μία μετάλλαξη των τρομοκρατικών δικτύων που ίσως να μην αφορά μόνο την προαναφερόμενη ιρανική «μεραρχία» που επιχειρεί να εκδικηθεί δολοφονίες υψηλόβαθμων στελεχών από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Λευκωσία είχαν συλληφθεί πέντε σιίτες πακιστανοί οικονομικοί μετανάστες που στρατολογήθηκαν από παραστρατιωτικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράν, μεταξύ των οποίων και η Quds, παρακλάδι των «Φρουρών της Επανάστασης» στην Τεχεράνη.

Συμπληρώνεται, τέλος, ότι μαζικές προσαγωγές Πακιστανών από την ΕΥΠ είχαν υπάρξει το 2005 στην Ελλάδα ύστερα από πληροφορίες ότι κάποιοι από αυτούς συνδέονταν με φονική επίθεση της «Αλ Κάιντα» λίγες ημέρες νωρίτερα στο Λονδίνο.

Χαμηλοί τόνοι λόγω τουρισμού

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις αρχικές ανακοινώσεις, επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους για να μην γκριζάρει η εικόνα της «ασφαλούς χώρας» για τους περίπου 35.000.000 τουρίστες που αναμένονται φέτος στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, αναζητείται μια ισορροπία ανάμεσα στην παρουσίαση της επιτυχίας των ελληνικών υπηρεσιών και του φόβου αντικτύπου στον ελληνικό τουρισμό.

Οι 4 επιθέσεις απο το 1985

  • 14 Ιουνίου 1985
    Αεροπειρατεία από δυο άντρες λιβανέζικης καταγωγής σε αεροσκάφος της TWA που είχε απογειωθεί από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη. Στο αεροσκάφος υπήρχαν 145 επιβάτες και 8 μέλη πληρώματος. Ανάμεσα στους επιβάτες και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές στις 18 Ιουνίου. Το αεροσκάφος κατευθύνθηκε σε Βηρυτό όπου επιβιβάστηκαν μέλη της σιιτικής οργάνωσης «Αμάλ» και Αλγέρι.
  • 2 Απριλίου 1986
    Εκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από κάθισμα επιβάτη αεροσκάφους της TWA που εκτελούσε το δρομολόγιο Λος Αντζελες – Κάιρο με ενδιάμεσους σταθμούς τη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη και την Αθήνα. Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από το Αργος σε διαδικασία προσέγγισης στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εχασαν τη ζωή τους τέσσερις επιβάτες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος.
  • 11 Ιουλίου 1988
    Τρομοκρατική επίθεση με στόχο τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «City of Poros» τρία ναυτικά μίλια ανοικτά της Αίγινας. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους επτά τουρίστες, ο έλληνας υποπλοίαρχος και ο δράστης ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν, 21 ετών. Τέσσερις ώρες νωρίτερα είχε εκραγεί βόμβα σε αυτοκίνητο σε προβλήτα στο Τροκαντερό όπου επρόκειτο να «δέσει» το κρουαζιερόπλοιο. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άραβες που επέβαιναν στο όχημα.
  • 19 Απριλίου 1991
    Βόμβα εξερράγη στην Πάτρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα. Η έκρηξη έγινε σε ασανσέρ πολυκατοικίας και τη μετέφερε ένας παλαιστίνιος τρομοκράτης, ο 26χρονος Ιμπραχήμ Χασικέχ, ο οποίος φέρεται να ανήκε σε ομάδα που σχετιζόταν με το δίκτυο του Αμπού Νιντάλ. Η βόμβα εκτιμάται πως προοριζόταν για το βρετανικό προξενείο.