Το διαζύγιο στην πολιτική και μάλιστα έξι μήνες μετά το γάμο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ασυμφωνία χαρακτήρων μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη αλλά έχει μεγάλη σημασία και το ποιος θα ανοίξει πρώτος την πόρτα. Η Φώφη Γεννηματά ήταν έτοιμη να το κάνει το Σάββατο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε πίσω. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανιζόταν έτοιμος, σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος του, τη Δευτέρα το βράδυ, να ανακοινώσει την αποχώρηση του από το Κίνημα Αλλαγής. Ούτε αυτό έγινε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρά την φημολογία δεν έδωσε το σύνθημα της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής. Προτίμησε στην αρχική του τοποθέτηση να αναφερθεί στα ζητήματα που έχουν προκύψει από τον τρόπο λήψης των αποφάσεων της Φώφης Γεννηματά και στην εικόνα του «ΠαΣοΚ plus» που εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά προτίμησε να μην προχωρήσει στο δια ταύτα αλλά να δώσει το λόγο στα στελέχη του. Ζήτησε να ακούσει αν θεωρούν σωστή κίνηση μια αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής και αν ναι, ποια θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών τάχθηκε, υπέρ της παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες τα στελέχη του Ποταμιού που συμμετέχουν στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής οι βουλευτές Σπ. Δαννέλης και Γ. Μαυρωτάς και ο ευρωβουλευτής Μ. Γραμματικάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής και αυτό όχι άμεσα τάχθηκε μόνο ο κ. Δαννέλης. Τόσο ο κ. Μαυρωτάς όσο και ο κ. Γραμματικάκης, παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν για το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Ποταμιού. ¨Όλα δείχνουν ότι την τελική απόφαση θα λάβει η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του κόμματος που θα συνεδριάσει, στην Αθήνα, την 1η Ιουλίου.

Το διαζύγιο του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής, θεωρείται ακόμα το επικρατέστερο σενάριο. Για κάποιους, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είναι και το επιθυμητό. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι αντιμετωπίζεται από τους επιτελείς της κυρίας Γεννηματά με τρόπο ψυχρό. «Εμείς προχωράμε το σχεδιασμό μας. Θα κάνουμε την Κυριακή τις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος Αλλαγής και τη Δευτέρα έχουμε την εκδήλωση για την οικονομία και τις επενδύσεις. Ο Σταύρος μπορεί να κάνει ότι νομίζει» ήταν η αντίδραση τους στην φημολογία για την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής.

Ωστόσο στη Χαρ. Τρικούπη γνωρίζουν ότι μια ρήξη με το Ποτάμι, θα έχει υπολογίσιμες συνέπειες στην εικόνα και την πορεία του εγχειρήματος, παρά τις φωνές που επιμένουν ότι «η μόνη βέβαιη συνταγή εκλογικής αποτυχίας είναι η θολή εικόνα που δίνει το Κίνημα Αλλαγής λόγω των διαφοροποιήσεων του Θεοδωράκη».

Αλλά και για τον Σταύρο Θεοδωράκη το διαζύγιο με το Κίνημα Αλλαγής δημιουργεί μια σειρά από ζητήματα. Το Ποτάμι φεύγει για να πάει που; Είναι σε θέση μόνο του να διεκδικήσει την παρουσία του στην επόμενη Βουλή; Υπάρχει και ο αντίλογος. Δεν είναι προτιμότερο το Ποτάμι να βρεθεί εκτός Βουλής δίνοντας τη μάχη των ιδεών του παρά να βρεθεί εκτός Βουλής χωρίς να δώσει μάχη; Γιατί πόσοι από τους σημερινούς βουλευτές αλλά και τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την είσοδο τους στη Βουλή, από ένα εκλογικό σώμα που θα αναφέρεται στο ΠαΣοΚ; Τα παραπάνω συνθέτουν, όπως λέγεται, «το αδιέξοδο του Σταύρου».

Ο κ. Θεοδωράκης βάζει ένα ακόμα ζήτημα. Τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Θεωρεί απαράδεκτο η Φώφη Γεννηματά να αποφασίζει μόνη της αλλά και στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου να θεωρεί ότι η άποψη της είναι …πλειοψηφία ακόμα και όταν έρχεται σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέλη.

Αλλά σε αυτή τη συζήτηση θα παιχθεί το επόμενο ντέρμπι στο Κίνημα Αλλαγής.