Προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα και το Κίνημα Αλλαγής να προσέλθει στη Βουλή, με ενιαία στάση στο θέμα των εκλογών «εδώ και τώρα» καταβάλει η Χαριλάου Τρικούπη.

Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη προχωρήσει σε ένα κύκλο επαφών με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και φυσικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με εμφανή τη διάθεση της να πέσουν οι τόνοι αλλά χωρίς, όπως λέγεται, να θέτει υπό συζήτηση την επιλογή της.

Με τον επικεφαλής του Ποταμιού πέραν της τηλεφωνικής συνομιλίας υπήρξε συνάντηση σε καλό κλίαμ την Τετάρτη όπου εξετάστηκαν διάφορα θέματα όπως η συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τη Novartis και η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο αρχηγών που είχε ζητήσει η κυρία Γεννηματά.

Πάντως, από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου μεταδίδεται ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, είχε αρχικά στον προγραμματισμό του να συνεδριάσει την Παρασκευή η Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Αλλαγής. Δεν είναι βέβαιο, λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την Novartis. Αν η συνεδρίαση δεν πραγματοποιηθεί την Παρασκευή τότε όπως αναφέρουν οι επιτελείς της κυρίας είναι πιθανόν η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί μετά τη προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ήταν μια επιλογή που, όπως λεγόταν, θα έκανε η κυρία Γεννηματά αν έβλεπε ότι παρά την έκκληση της να σταματήσουν οι προσωπικές στρατηγικές, συνεχιζόταν οι διαφοροποιήσεις. Θα ζητούσε, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, από το κορυφαίο όργανο του κόμματος να επιβεβαιώσει τη στρατηγική της. Όμως, όπως όλα δείχνουν «υπάρχει διάθεση για συνεννόηση» και το ζήτημα της στάσης που θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή, που δημιούργησε τρικυμία κορυφής στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμάται ότι θα διευθετηθεί.

Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος που υπάρχει είναι ότι χθες, στη συνέχεια της σύσκεψης που είχε γίνει για τον εκλογικό νόμο, ΔΗΣΥ και Ποτάμι συμφώνησαν και στις τελευταίες λεπτομέρειες και θα προσέλθουν στη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη καταθέτοντας κοινή πρόταση για συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Την Πέμπτη θα κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση για το θέμα, θέλουμε διάλογο εφ’ όλης της ύλης και σε αυτό δε χωρούν πυροτεχνήματα, μόνο σοβαρές συζητήσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον εκλογικό νόμο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως φυσικά και η Νέα Δημοκρατία θα κριθούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη δική μας πρόταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Θεοδωράκης: Fake news τα περί ΣΥΡΙΖΑ

Χθες ο κ. Θεοδωράκης με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξερράγη κατά των σεναρίων που τον θέλουν να έχει συμφωνήσει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Νέα εποχή fake news. Ακούς έναν πολιτικό αρχηγό να λέει ότι ο πρώτος στόχος είναι να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και εσύ το μεταφράζεις ότι αυτός ο πολιτικός αρχηγός θα κατέβει βουλευτής επικράτειας με τον ΣΥΡΙΖΑ! Έλεος!», τόνισε.

Λίγο αργότερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ( Αθήνα 9,84) ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ερώτηση αν σκοπεύει να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής, ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα να αποχωρήσει από ένα Κίνημα που με δική του πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά δημιουργήθηκε και τόνισε: «Η επιλογή μας είναι και παραμένει μία. Ότι μπορούμε να κάνουμε το «Κίνημα Αλλαγής» ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής και εκεί οι λέξεις πρέπει να αποκτήσουν το περιεχόμενο που τους πρέπει». «Ο στόχος του Ενιαίου Φορέα υπάρχει» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ευ.Βενιζέλο

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεννηματά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευ. Βενιζέλο. Η συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφορούσε την υπόθεση Novartis. Είναι όμως η πρώτη φορά, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Χαρ. Τρικούπη υπάρχει ικανοποίηση για τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ. Ο κ. Βενιζέλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Αction 24) σημείωσε ότι η θέση περί εκλογών είναι «ένα καλό πρώτο βήμα».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την κάθετη αντίθεση του με το ενδεχόμενο συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε μάλιστα ότι αν το Κίνημα Αλλαγής επιδιώξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε δύσκολα το μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει ενώ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κέντρου θα μετακινηθεί στη ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, τέτοια, που να μην είναι σε θέση να μπορεί να επηρεάσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο και να μην μπορεί να παρεμποδίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Ραγκούσης: Γκεμπελισμός τα περί συμφωνίας με ΣΥΡΙΖΑ

Χθες ο Γιάννης Ραγκούσης πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας γκεμπελισμό τα περί συμφωνίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Προσπαθούν να αποδώσουν ιδιοτελή κίνητρα σε πολιτικές ή ακαδημαϊκές απόψεις νομίζοντας ότι έτσι θα ξεμπερδέψουν με αυτές. Όμως, δεν είμαστε όλοι στην πολιτική εξαγορασμένοι. Εμένα, δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μου υπαγορεύσει τι θα πω. Ούτε επιχειρηματίας ούτε εκδότης. Σωστές ή λάθος, αποκλειστικά δικές μου απόψεις είναι», ανέφερε σε δήλωση του προσθέτοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν μου ζήτησε να προσχωρήσω στις τάξεις του ή οτιδήποτε άλλο. Προσωπικά ποτέ δεν διανοήθηκα να ζητήσω το παραμικρό από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι τα όσα είπε στην εκδήλωση «περιέχονται σχεδόν αυτούσια στις απόψεις που γραπτώς κατέθεσα στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ» και υπογράμμισε: « Πρόκειται για απόψεις που δεν δίστασα να διατυπώσω συστηματικά κατά τις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου και προφανώς τις πλήρωσα».