«Ηρθε η ώρα για την ανασύνθεση του πολιτικού χάρτη» είναι μια από τις φράσεις που κυριαρχούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλά στελέχη, υπό τη σκιά της κρίσης με τους ΑΝΕΛ, θέτουν εκ νέου το θέμα της συμμαχίας των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων. Ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «η αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση για την Ευρώπη και τις προοδευτικές δυνάμεις». Παράλληλα, εμμένει στην ανάγκη να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να γίνει ουσιαστικός και γόνιμος ο διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που δεν θέλουν να ταυτιστούν και να συμπορευθούν με τη ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνάντησή του την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την ανάγκη σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με τμήματα της Κεντροαριστεράς. Και μπορεί ο Στ. Θεοδωράκης να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπαίνει στην κυβέρνηση και δεν έχει πρόθεση να στηρίξει τον Πρωθυπουργό, εν τούτοις όμως η συζήτηση στο παρασκήνιο από πολλά πρόσωπα έχει προχωρήσει με φόντο και τις διεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η συζήτηση εκ των πραγμάτων όμως άνοιξε πάλι με το Προοδευτικό Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων το διήμερο 16-17 Μαρτίου στην Αθήνα –παράλληλα με το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής –όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι), συνδικάτων, κινημάτων, ενώσεων πολιτών. Το ενδιαφέρον είναι ότι εκτός του Αλ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, Πάνου Ρήγα, Δημήτρη Παπαδημούλη, Κώστα Δουζίνα κ.ά., αλλά και ευρωπαϊκών παραγόντων, όπως η Σκα Κέλερ (ευρωβουλευτής Πρασίνων Γερμανίας, συμπρόεδρος Ομάδας Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας), μίλησαν δύο στελέχη που συνδέθηκαν με το ΠαΣοΚ και συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η παρουσία τους ειδικά εν μέσω του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, εξυπηρετεί και το σχέδιο του Πρωθυπουργού να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να προωθήσει το αφήγημα περί της ανάγκης για προοδευτική διεύρυνση των συμμαχιών.
Ο Αλ. Τσίπρας εμμένει στη σημασία ύπαρξης ενός κοινού πλαισίου για τις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη, καθώς,όπως λέει, η αύξηση των ανισοτήτων ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό και τις δυνάμεις της άκρας Δεξιάς και είχε ως συνέπεια την εκλογική πτώση προοδευτικών δυνάμεων.
Το μήνυμα του Μαξίμου προώθησε προ ημερών από τη Βιέννη ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Φόρουμ για τον Διεθνή Διάλογο που φέρει το όνομα του ιστορικού καγκελαρίου Μπρούνο Κράισκι, όπου αναφέρθηκε σε μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων για να προωθηθεί ατζέντα αριστερού προοδευτικού φεντεραλισμού απέναντι στο σκοτάδι της Ακροδεξιάς και στη «σπέκουλα» των αγορών. Μόλις προχθές από το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς είναι εξ αντικειμένου αριστερόστροφες, υπογράμμισε ότι αναδεικνύονται πεδία συνεννόησης και συνεργασίες που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για προοδευτικές συγκλίσεις.
Στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ένα θέμα που ενδέχεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι το Σκοπιανό. Ωστόσο η υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη και όσα ακολούθησαν μετά τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στην Τούμπα έφεραν πιο γρήγορα και επιτακτικά στο επίκεντρο της συζήτησης σε μεγάλο τμήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης την ανάγκη επαναξιολόγησης της σχέσης με τους ΑΝΕΛ.
«Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει δώσει αποτελέσματα, αλλά μπορεί να ήρθε ο καιρός να ξανασυζητήσουμε κάποια πράγματα» είπε προ ημερών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, με τον οποίο συμφωνούν πολλοί.
Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες, παρά την προσπάθεια από προχθές του Μεγάρου Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι και τις διαρροές περί αγαστής συνεργασίας Αλ. Τσίπρα και Πάνου Καμμένου (σ.σ.: συζητείται ότι είναι έτοιμος ακόμα και να παραιτηθεί), ανέβηκαν οι τόνοι με τους ΑΝΕΛ, σε σημείο που πολλοί μιλάνε για τέλος της σχέσης.
Η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «δεν περπατάει», λένε έμπειρα στελέχη και θυμίζουν και την προ καιρού αναφορά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Σε αυτό το κλίμα, οι πιο μυημένοι επί των παρασκηνιακών συζητήσεων αναφέρουν ότι δύναται, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ και κεντροαριστεροί βουλευτές –3-4 από το Ποτάμι, 1-2 από Κίνημα Αλλαγής, 1-2 από την Ενωση Κεντρώων και ίσως 1-2 ανεξάρτητους και έναν από τους ΑΝΕΛ).

Το crash test στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Την ίδια στιγμή, είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο διάλογος σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Kεντροαριστεράς, παρά την αρνητική τοποθέτηση της ηγεσίας, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Hδη οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης με πρόσωπα που κινούνται παραδοσιακά στον χώρο της Kεντροαριστεράς και κυρίως του ΠαΣοΚ, ενώ ετοιμάζονται συνέργειες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ενδέχεται να αποτελέσουν πρόκριμα και για τις βουλευτικές.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει συζητηθεί, αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, να στηριχθούν σε πολλούς δήμους και σε ορισμένες περιφέρειες, σε περιφερειάρχες και δημάρχους που θεωρεί πετυχημένους, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι στο κυβερνών κόμμα. Κοινός τόπος η δημιουργία δημοκρατικής και προοδευτικής πανστρατιάς έναντι των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού.

Προ δύο εβδομάδων π.χ. στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Συμπαράταξης Λαρισαίων, της δημοτικής παράταξης που διοικεί τον δήμο, έγινε η αρχή για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Εκεί, παρουσία και του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση, μίλησαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης (Οικολόγοι) και ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος (ΠαΣοΚ). Αυτή ήταν η πρώτη κίνηση και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες στην υπόλοιπη χώρα, ενώ ρόλο θα παίξει η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα δώσει την ευκαιρία για ευρύτερες συγκλίσεις.

Πολλοί στην κυβέρνηση είναι υπέρμαχοι της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, όπως ο Ν. Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης (λέει ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν), ο Ν. Ξυδάκης, κ.ά. ενώ ρόλο διαδραματίζουν ο Πάνος Σκουρλέτης ως υπουργός Εσωτερικών που έχει στήσει πολιτικές γέφυρες με πολλούς δήμους, ενώ κινείται και στο παρασκήνιο ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς που συζητεί με πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠαΣοΚ στη βάση της αρχής της συμπόρευσης, της συμμαχίας και της συνεργασίας των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ