Το ηγετικό του προφίλ αναδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβαση του για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ αλλά και με τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, όπου θα μεταβεί προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αντί να κινηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο και να περιμένει να ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ώστε να ασκήσει κριτική, προτίμησε να αναγνωρίσει τη σημασία του ταξιδιού αλλά και να επισημάνει την «ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία» κατά την οποία αυτό πραγματοποιείται.

«Είναι ευνοϊκή», εξήγησε, «διότι – παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της Κυβέρνησης – η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που δοκιμάζεται από μεγάλη αστάθεια. Η συγκυρία αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις Η.Π.Α. – Τουρκίας αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική θέση της Πατρίδας μας».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και ποιοι κατά την άποψη του θα πρέπει να είναι οι στόχοι του κ. Τσίπρα, ώστε «να μην μείνει ως μόνη παρακαταθήκη του ταξιδιού του μια φωτογραφία με τον αμερικανό Πρόεδρο, χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων».

-Να διασφαλίσει μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, που θα αναγνωρίζει εμπράκτως τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας. Όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια συμφωνία εθνικά ωφέλιμη.

– Να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος. Με έμφαση στην προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

– Να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για τα εθνικά μας ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια, το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η ομογένεια – «ρόλο καταλύτη στις ελληνο – αμερικανικές σχέσεις», δήλωσε- και επανέφερε την πρόταση του να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες στον τόπο διαμονής τους.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του, αρχηγούς κομμάτων του ΕΛΚ.

Επιπλέον, θα συναντηθεί με:

– Τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean – Claude Juncker (19/10 στις 12:00).

– Τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία, Karmenu Vella (18/10 στις 17:00).

– Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Joseph Daul (19/10 στις 11:00).

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας, που διοργανώνει προς τιμήν του, ο Έλληνας Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την συμμετοχή Επιτρόπων και υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (18/10).

Νέα επικοινωνιακή τακτική

Καινούργια επικοινωνιακή τακτική θέτει σε εφαρμογή το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε διάχυτη γκρίνια σε στελέχη του κόμματος και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επειδή ένιωθαν ότι δεν αξιοποιούνταν αρκετά από την ηγετική ομάδα της ΝΔ. Αυτό αλλάζει και στο εξής θα ενεργοποιούνται ανάλογα με το θέμα που θέλει να αναδείξει η ΝΔ ή που βρίσκεται στην επικαιρότητα οι αρμόδιοι Τομεάρχες, οι αναπληρωτές τους και οι βουλευτές.

Η νέα τακτική θεωρείται ότι θα βάλει τέλος στα φαινόμενα εσωστρέφειας και θα αναδείξει όλο το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, νέο και παλαιότερο. Και αυτό γιατί στην Πειραιώς εκτιμούν ότι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και θέλουν να έχουν σε ετοιμότητα το σύνολο του κόμματος.

Το Σαββατοκύριακο ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΝΔ και την κυβέρνηση για τα θέματα ασφάλειας, με αφορμή τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και τα επεισόδια στα Εξάρχεια.

Από την πλευρά της ΝΔ δηλώσεις έκαναν ο Μάκης Βορίδης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Είμαστε πια σε μία κατάσταση που όλοι έχουμε σχεδόν εξοικειωθεί και συμφιλιωθεί με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων, με τη σχεδόν ανεξέλεγκτη διακίνηση όπλων, με τα συμβόλαια θανάτου, με τους ανθρώπους που μπαίνουν στα σπίτια των ανθρώπων να τους βασανίζουν για να πάρουν λεφτά, με συμμορίες που κάνουν απαγωγές, δηλαδή αυτή είναι μία κατάσταση εκτός ελέγχου (…) Η διαχείριση της εγκληματικότητας έχει ξεφύγει. Οι εγκληματικές οργανώσεις κυριαρχούν. Δεν γίνεται αυτό. Δεν είναι χώρα, δεν είναι κράτος», δήλωσε ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ.

Αντιστοίχως, ο αναπληρωτής του κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «για μια ακόμα νύχτα η περιοχή των Εξαρχείων παραδόθηκε σε ένα πάρτι βίας με καμμένους κάδους και μολότοφ και δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη ή προσαγωγή. Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί από την Κυβέρνηση να επιβληθεί επιτέλους ο νόμος και οι ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Αυτό το μοντέλο επικοινωνιακής διαχείρισης μαζί με τις ανακοινώσεις του κόμματος και την συνδρομή των βουλευτών θα ακολουθηθεί σε όλα τα θέματα από εδώ και στο εξής.