Πρωτοφανή πόλεμο εναντίον της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση σηματοδότησε η απόφαση-κόλαφος του ΣτΕ για τον νόμο Παππά. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στη «μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (άρθρο 2Α, του νόμου 4339/2015)». Αμέσως μετά τη γνωστοποίησή της, το ΣτΕ και η Δικαιοσύνη βρέθηκαν στο στόχαστρο. Αναυδος ο νομικός κόσμος παρακολουθούσε το βράδυ της Τετάρτης τις δηλώσεις Γεροβασίλη, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη και την άλλων κυβερνητικών στελεχών.
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γεροβασίλη

«Η δήλωση Γεροβασίλη σηματοδοτεί μια καινούργια φάση και θα καταγραφεί στις μαύρες σελίδες της ελληνικής δικαστικής ιστορίας. Θυμίζει πώς αντιμετώπισαν αυταρχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν αποφάσεις του ΣτΕ» είπε ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος. «Οι δικαστές δέχονται πρώτα πολιτικές και μετά κοινωνικές πιέσεις. Σταθμίζουν λοιπόν όλα τα δεδομένα και αποφασίζουν με κριτήριο το Σύνταγμα. Το τι θα γίνει με τις αδύναμες κατηγορίες των ασθενεστέρων είναι θέμα αναδιανομής εισοδήματος. Ας φροντίσει η κυβέρνηση με άλλον τρόπο να βρει τα έσοδα που χρειάζεται, κάνοντας αναδιανομή. Γιατί αν θεωρεί ότι είναι μια μορφή αναδιανομής αυτό, τότε είναι λάθος, γιατί είναι πάλι η ίδια αγοραία αντίληψη» δηλώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Σωτηρέλης. Αλλά και δικαστικοί όλων των βαθμίδων αντέδρασαν στην πρωτοφανή στο μέγεθος επίθεση κατά του ΣτΕ, καθώς και στην αμφισβήτηση της θεσμικής του υπόστασης να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων. Με ανακοινώσεις τους οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών και Διοικητικών Υπαλλήλων τόνιζαν ότι «η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη. Μια Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και για το κράτος δικαίου». Ποτέ πριν δεν έκαναν επίθεση στην κυβέρνηση από κοινού οι τακτικοί με τους διοικητικούς δικαστές. Ωστόσο νέες δικαστικές περιπέτειες φαίνεται ότι ανοίγονται και με αφορμή την κατάθεση του νέου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες που προανήγγειλε ο κ. Νίκος Παππάς, αφού έγκριτοι νομικοί επιμένουν ότι θα ανακύψουν νέα ζητήματα αντισυνταγματικότητας με τη νέα απόπειρα.
Αν η κυβέρνηση επαναφέρει το παλαιό καθεστώς αδειοδότησης, το ΣτΕ πάλι έχει κρίνει από το 2010 ότι αυτό δεν συμβάδιζε με την έννομη τάξη. Επομένως και ο νέος νόμος είναι στον αέρα, προτού καν κατατεθεί, όπως στον αέρα πλέον είναι το καθεστώς αδειοδότησης συνολικά.
Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει τις διατάξεις του νόμου Παππά, ο οποίος ακυρώθηκε, ενώ θα θέτει προϋποθέσεις λειτουργίας, οι οποίες προβλέπονται ακριβώς από τον προηγούμενο νόμο, ο οποίος κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικός.
Με τον νέο νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, απαιτείται από τους καναλάρχες να καταβάλλουν ετήσιο τέλος συχνοτήτων 5-6 εκατ. ευρώ, να είναι ενήμεροι φορολογικά και τραπεζικά, και να έχουν μόνιμο κατατεθειμένο κεφάλαιο ύψους 8 εκατ. ευρώ.
Το παρασκήνιο της διάσκεψης

Το παρασκήνιο πάντως της διάσκεψης της Τετάρτης, η οποία προσέλαβε δραματικές διαστάσεις, είναι χαρακτηριστικό της τάσης των δικαστών για τον νόμο Παππά. Ηδη από τη Δευτέρα και την τετράωρη διάσκεψη είχε γίνει γνωστό και στην κυβέρνηση ότι στους 25 ανώτατους δικαστές είχαν διαμορφωθεί τέσσερις τάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη ισχυρή τάση ήταν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Η τάση αυτή πλειοψήφησε στην τελική ψηφοφορία, το απόγευμα της Τετάρτης, με 14 ψήφους. Το κύριο επιχείρημα ήταν η συνταγματική διάταξη του άρθρου 15, αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις του 2014 και του 2015.
Η δεύτερη τάση που ήταν πιο κοντά στη συνταγματικότητα μειοψήφησε με 11 ψήφους, αλλά πληροφορίες επιμένουν ότι και εκεί εκφράστηκαν προβλήματα αντισυνταγματικότητας αλλά υπερτονίστηκε η επί μήνες αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ.
Η τρίτη τάση, που έχασε στο νήμα, ήταν η διαλλακτική, δηλαδή της αναβολής για έξι μήνες με προοπτική τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Προέβλεπε την ενεργοποίηση του άρθρου 50 του ΠΔ 18/1989.
Το πρωί της Τετάρτης έμοιαζε κυρίαρχη, αλλά δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, ήρθε τρίτη! Η τέταρτη ήταν επίσης συμβιβαστική και έμπαινε και στον αριθμό των αδειών.

ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, και σε αναμονή της δημοσίευσης του σκεπτικού της απόφασης, η απόφαση του ΣτΕ είναι μάλλον σαφής, αφού στον αέρα βρίσκονται οι δύο καναλάρχες οι οποίοι απέκτησαν άδειες με τον ακυρωμένο πλέον διαγωνισμό, οι ήδη υπάρχοντες σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά, οι αρμοδιότητες πρέπει να επανέλθουν στο ΕΣΡ και η ανεξάρτητη αρχή να αναλάβει πλέον τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ