Φόβους για δημιουργία νέων «νεοναζιστικών ομάδων» αλλά και «πυρήνων τζιχαντιστών» στην Ελλάδα λόγω του εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών προσδιορίζει σε εμπιστευτική πολυσέλιδη έκθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. Το έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα» συντάχθηκε λίγα 24ωρα μετά το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Παράλληλα φέρεται να είναι σε ισχύ έγγραφες προειδοποιήσεις για χτύπημα του ISIS σε χώρους υποδοχής και παραμονής μεταναστών.
Η έκτασης 41 σελίδων έκθεση, εμπιστευτικού χαρακτήρα, που έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. τιτλοφορείται «Το προφίλ των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι», όπου συνεκτιμώνται τα στοιχεία που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Στο έγγραφο αποτυπώνονται ορισμένα από τα δεδομένα της δράσης του ISIS με ειδικό ενδιαφέρον στις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα. Οπως σημειώνεται, οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από δυσπιστία και εχθρότητα, με τη δεύτερη να έχει αποκηρύξει το Χαλιφάτο. Αφορμή αποτέλεσε η απορρόφηση από τον ISIS της ισλαμικής οργάνωσης Jabbhat Al Nusra τον Φεβρουάριο του 2014, την οποία ίδρυσε το ίδιο και δραστηριοποιείται στη Συρία. Κίνηση που βρήκε αντίθετους του ηγέτες της Jabbhat αλλά και της Αλ Κάιντα. Οι αιτίες της ρήξης τους βρίσκονται και «στον ανταγωνισμό για τον παγκόσμιο έλεγχο του παγκόσμιου ιερού πολέμου».
Μαχητές του ISIS στην Ευρώπη


Στην έκθεση αναφέρονται στοιχεία για τους αριθμούς «μαχητών του ΙSIS ανά εκατομμύριο πληθυσμού» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το Βέλγιο να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 40, να ακολουθούν η Δανία με 27, η Σουηδία με 19, η Γαλλία με 18 και στις τελευταίες θέσεις να είναι η Βρετανία με περίπου 10, η Γερμανία με 8, η Ιρλανδία με 7, η Ελβετία με 5 (!), η Ισπανία με 2 και η Ιταλία με περίπου ίδιο αριθμό. Η χώρα μας δεν εμφανίζεται στον σχετικό πίνακα. Προσδιορίζεται ο ρόλος του Βελγίου, όχι μόνο ως πανευρωπαϊκού «ορμητηρίου» των τζιχαντιστών αλλά και ως «χώρου εκπαίδευσης ορισμένων από αυτούς».

Η προειδοποίηση για χτύπημα στην Ελλάδα

Στη συνέχεια η έκθεση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. προχωρεί σε δυσοίωνες προβλέψεις ότι «τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσουν σε μια μάλλον γενικευμένη πολιτική κρίση η οποία, μεταξύ άλλων, μπορεί να περιλαμβάνει την αποδυνάμωση των θέσεων των υποστηρικτών της ομάδας Σένγκεν και προβληματικό το μέλλον της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των συμβεβλημένων χωρών».

Γίνεται μνεία και για τους φόβους κυμάτων ριζοσπαστικοποίησης που θα αναδείξουν νέα δεδομένα και νέους «συνομιλητές» στο παγκόσμιο σκηνικό στο όνομα του θρησκευτικού φανατισμού. Η συγκεκριμένη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. όμως προσδιορίζει με τον πιο επίσημο τρόπο τα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό των μεταναστών και με την επικράτηση ακραίων στοιχείων είτε από πλευράς ισλαμιστών είτε από ακροδεξιά στοιχεία.
Οπως σημειώνεται, «η παγίωση τακτικών κλεισίματος – ελέγχου συνόρων από τα κράτη της ΕΕ, ιδιαίτερα δε της Γερμανίας (ο κατ’ εξοχήν ελκυστικός προορισμός), αναμένεται να συντελέσει στον «εγκλωβισμό» διακινούμενων ανθρώπων στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με αποτέλεσμα την απώλεια του υφιστάμενου διαμετακομιστικού χαρακτήρα της μετανάστευσης».
Για να συμπληρωθεί αμέσως μετά: «…κατ’ επέκταση η αύξηση των μεταναστευτικών πληθυσμών στη χώρα μας σε συνδυασμό τόσο με τη συνέχεια της ελλειμματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών αιτιών στις χώρες προέλευσης, όσο και με τη μη άμεση συστράτευση κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας κοινωνικών ερεθισμών για ακραίες συμπεριφορές και άνοδο της τάσης για τον ριζοσπαστισμό, νέων κυρίως ατόμων, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας».
Εγχειρίδιο για… γένια


Από την ΕΛ.ΑΣ. έχει εκδοθεί επίσης και ειδικό εγχειρίδιο εντοπισμού υπόπτων –με βάση 40 διαφορετικά κριτήρια –για συμμετοχή αλλοδαπών σε «πυρήνες τζιχαντιστών». Ανάμεσα στα άλλα μνημονεύονται ως σημεία αναγνώρισης η «γραμμή μαυρίσματος από προσφάτως ξυρισμένο μούσι» αλλά και «ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός παυσίπονων για πιθανά τραύματα από τον πόλεμο», ο εντοπισμός «αποχαιρετιστήριων γραμμάτων» και οι μετακινήσεις με «κυκλικές πορείες».
Αγνωστη παραμένει εν τω μεταξύ η τύχη 28χρονου έλληνα «τζιχαντιστή» που διέμενε στην παραλιακή λεωφόρο και φέρεται να είχε αναχωρήσει για τη Συρία πριν από 15 μήνες. Και αυτό διότι υπήρξαν πληροφορίες από οικείους του ότι επέστρεψε στη χώρα μας «και έχει αποκατασταθεί οικογενειακά».
«Μεθοδεύσεις» για τον Αμπούντ


Την ίδια ώρα, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη δηλώνουν την οργή τους «για μεθοδεύσεις ξένων διωκτικών υπηρεσιών, οι οποίες εμφανίζουν χωρίς κανένα στοιχείο και χωρίς να μας είχαν ενημερώσει για πρόσφατη παρουσία στη χώρα μας του –νεκρού πια –«εγκεφάλου» της επίθεσης στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπούντ. Αποτέλεσμα είναι τέτοιου είδους αναφορές να οδηγούν σε σφραγίσματα συνόρων και στη δημιουργία, ελέω Αμπούντ, ασφυκτικών καταστάσεων με τους πρόσφυγες στη χώρα μας.
Δυστυχώς η κατάσταση είναι διαφορετική. Εχουμε δώσει στοιχεία σε ευρωπαϊκές αρχές για αλλοδαπούς υπόπτους για συμμετοχή στον ISIS και εκείνοι υποτιμούν τις προειδοποιήσεις μας ή αδιαφορούν επιδεικτικά. Προ διετίας είχαμε ειδοποιήσει για σύρο καμικάζι στη Θεσσαλονίκη που πάνω του βρέθηκε στικάκι με κατασκευή βομβών. Ομως λόγω… αδιαφορίας των γαλλικών αρχών εκείνος συνέχισε την πορεία του και τελικώς εντοπίστηκε στις Κάννες, στη Νότια Γαλλία, με εκρηκτικά και με ενδείξεις ότι είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Παρίσι.
Επιπλέον, το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε ζητήσει με επείγον σήμα από τους Βέλγους να μας στείλουν ό,τι στοιχείο έχει προκύψει για τον αλλοδαπό που είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2015 στο Παγκράτι ως υποτιθέμενος συνεργός του Αμπούντ, χωρίς όμως να υπάρχει καμία απόκρισή τους. Πίσω από το μακελειό στο Παρίσι κρύβεται ένα… χάος από τις εκατοντάδες υπηρεσίες που βρίσκονται πίσω από την έρευνα για τους τζιχαντιστές και της άγνωστης σύγχυσης που επικρατεί. Χωρίς καμία δυνατότητα αξιολόγησης των πραγματικών κινδύνων…».

Το εγχειρίδιο της αστυνομίας – Τα κριτήρια εντοπισμού «μαχητών»

Ορατές, φυσικές ενδείξεις: Τραύματα, καψίματα (όταν επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή) n Γραμμή μαυρίσματος από προσφάτως ξυρισμένο μούσι (στην επιστροφή) n Στρατιωτικός ρουχισμός και σχετικός εξοπλισμός (ρουχισμός εκστρατείας, κυτίο πρώτων βοηθειών, ασυνήθιστες ποσότητες από παυσίπονα, αντικείμενα στρατιωτικής χρήσης, μοντέλα αεροσκαφών) n Αυξημένος αριθμός κινητών τηλεφώνων και τηλεφωνικών καρτών n Συχνή χρήση δημοσίων τηλεφωνικών γραμμών και συνδέσεων Διαδικτύου n Λογισμικό κρυπτογράφησης στα κινητά n Αποχαιρετιστήρια γράμματα και τελευταίες επιθυμίες n Ανήσυχη συμπεριφορά, αλαζονεία, περιφρόνηση, εξαιρετικά συνωμοσιακή συμπεριφορά και μετατραυματική διαταραχή.


Αλλες ενδείξεις:
Γάμος ακολουθώντας αποκλειστικά την ισλαμική σαρία n Ειδικές δεξιότητες (δίπλωμα πιλότου, άδεια πυρομαχικών, σχετικές τεχνικές σπουδές) n Προσοχή σε νεοεκδοθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα εξαιτίας «απώλειας», καθώς έχει ζητηθεί από τρομοκράτες να τα καταστρέψουν ή να τα παραδώσουν n Θεωρήσεις στα διαβατήρια από εμπόλεμες ζώνες, απουσία εισιτηρίου επιστροφής στο ταξίδι στην ευαίσθητη περιοχή n Αδιαφανής οικονομική κατάσταση και κατοχή μεγάλων χρηματικών ποσών δολαρίων ή ευρώ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ιανουάριος 2014: Εντοπισμός 23χρονου τζιχαντιστή στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στην Κυανή Ακτή.

Ιούλιος 2014: Εντοπισμός 28χρονου Ελληνα συριακής καταγωγής που ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή.

Σεπτέμβριος 2014: Εντοπισμός στο αεροδρόμιο Σαρλερουά του Βελγίου 24χρονου τζιχαντιστή με γαλλικό διαβατήριο που ζούσε στην οδό Αχαρνών και είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Σεπτέμβριος 2014: Ιρακινός μέλος του ISIS που εντοπίστηκε στη Συρία διαπιστώθηκε ότι έμενε το 2009-2012 στην Ελλάδα.

Οκτώβριος 2014: Σύλληψη υπόπτου τσετσένου τζιχαντιστή (αρνήθηκε ότι ήταν μέλος του ISIS) και ενός Αυστριακού στη Χίο.

Ιανουάριος 2015: «Πυρήνας» μελών του ISIS, υπό τον «εγκέφαλο» του μακελειού στο Παρίσι Αμπούντ, που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε βελγική πόλη είχε τηλεφωνική επαφή με αλλοδαπό που διέμενε στο Παγκράτι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ