Τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι απόψεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη περί μη αναγνώρισης του όρου γενοκτονία των Ποντίων. Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων» (η οποία το 1994 αναγνώρισε την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ. Ασίας), 45 βουλευτές του κόμματος ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα την αποπομπή του κ. Φίλη. Τον κατηγορούν ότι «αμφισβητεί ευθέως τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, προσβάλλει την ελληνική ιστορία και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας, καθώς και τους απογόνους τους και το σύνολο του ελληνικού λαού». Απευθυνόμενοι στον κ. Τσίπρα επισημαίνουν ακόμα ότι «επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό». «Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας», καταλήγουν στην επιστολή τους οι 45 βουλευτές της ΝΔ.

Εν τω μεταξύ, το θέμα ετέθη από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του κόμματος Σ. Αναστασιάδη και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για τον απόδημο Ελληνισμό Ι. Αμανατίδη. Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, οι δηλώσεις Φίλη προσβάλλουν τα θύματα και τους απογόνους τους αλλά και την Βουλή των Ελλήνων που αναγνώρισε την γενοκτονία, ενώ καταδίκασε τις απόψεις αυτές επισημαίνοντας ότι «αν η κυβέρνηση δεν πάρει θέση, θα θεωρηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως γενοκτόνος κυβέρνηση».

Απαντώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών διάβασε την δήλωση που λίγο νωρίτερα είχε κάνει από την Βουλή στις κάμερες, σύμφωνα με τις οποίες «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν». Ενώ πρόσθεσε: «Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει».