Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται οικειότητα με τον Φρανσουά Ολάντ. «Του τα λέει όλα. Του εξομολογείται τα προβλήματά του» μεταδίδουν πρόσωπα που γνωρίζουν τη σχέση των δύο πολιτικών. Η μεταξύ τους άνεση προδόθηκε από τη στάση σώματος του Πρωθυπουργού κατά την υποδοχή του γάλλου προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου και οι προσδοκίες για στήριξη της κυβέρνησης από την υπερβολική ίσως λαμπρότητα της φιλοξενίας του «φίλου Φρανσουά». Η θερμή υποδοχή του πρώτου ευρωπαίου ηγέτη που επισκέφθηκε τη χώρα μας έπειτα από δέκα ολόκληρους μήνες επισκίασε τα φτωχικά δώρα του. Ο γάλλος πρόεδρος είχε ένα σαφές μήνυμα να μεταδώσει, πασπαλισμένο με αλλεπάλληλες στρώσεις αλληλεγγύης και κατανόησης. «Από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Γνωρίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ απαιτητικές. Ξέρω ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Είναι απαραίτητες όμως για την εγγύηση του μέλλοντος των νέων Ελλήνων. Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές» επεσήμανε.
Με άλλα λόγια, πρώτα θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και κατόπιν θα ανοίξει η συζήτηση για την «εξυπηρέτηση» του χρέους. Η φρασεολογία του κ. Ολάντ και του κ. Τσίπρα έχει τη σημειολογία της. Ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για «ελάφρυνση» και «αναδιάρθρωση» του χρέους, αναφέρεται δηλαδή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που αναμένει για μετά το 2022. «Εμείς τηρούμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις και ελπίζουμε όσα έρχονται ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών να τηρηθούν επίσης. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε μόνη ούτε ο φτωχός συγγενής» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Ωστόσο η επίσκεψη Ολάντ δεν ήταν αδιάφορη. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του στα «κόκκινα» δάνεια και η στήριξη που προσέφερε στον κ. Τσίπρα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση υφίστατο αφόρητη πίεση από την τρόικα προκειμένου να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τη συμφωνία αλλά «δεν θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας». Ο γάλλος πρόεδρος φάνηκε ότι γνώριζε στη λεπτομέρειά του το θέμα αυτό. «Πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο πρέπει να γίνει μια κατάσχεση» δήλωσε και αργότερα στην ομιλία του στη Βουλή προσέθεσε και κάτι ακόμη: Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σεβαστή η συμφωνία αλλά, συνέχισε, χωρίς να αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των οικογενειών της Ελλάδας και η προστασία της πρώτης κατοικίας. «Πρέπει να τερμαστιστεί η αβεβαιότητα για τον ελληνικό λαό» τόνισε.
Η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν κοινή διακήρυξη συνεργασίας στην οποία περιλαμβάνεται ο ορισμός δύο συντονιστών για την άμεση κινητοποίηση των επενδύσεων, του γενικού επιθεωρητή Επενδύσεων Λουί Σβάιτσερ και του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα διοργανωθεί μια στρατηγική συνάντηση για επενδύσεις με συμμετοχή του ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού Συνδέσμου (MEDEF). Θα προηγηθεί συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν ώστε να εξειδικευθεί περαιτέρω η οικονομική συνεργασία.

«Ηρθα με πολλούς επιχειρηματίες γιατί ήθελα να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας και να πάρουν χρήσιμες αποφάσεις. Η αλληλεγγύη και η στήριξη δεν είναι μόνο λόγια αλλά και πράξεις»
είπε ο κ. Ολάντ. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα δημόσια έργα, τα δίκτυα ύδρευσης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον τομέα της ενέργειας, για το σιδηροδρομικό δίκτυο και για τις νέες τεχνολογίες. Ο γάλλος πρόεδρος πήρε γεύση από την ελληνική καινοτομία κατά την επίσκεψή του στους Συνεργατικούς Σχηματισμούς Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών και Μικροηλεκτρονικής που διαχειρίζεται το Corallia.
Εκτενείς αναφορές έκανε και στο προσφυγικό ζήτημα. «Αυτοί που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη όταν έπρεπε να στηρίξουν οικονομικά κάποιες χώρες τώρα ζητούν αλληλεγγύη για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Η Ελλάδα είχε δίκιο να ζητάει αλληλεγγύη» υπογράμμισε στη Βουλή. Η Γαλλία θα συνδράμει και με εμπειρογνώμονες στον Frontex και στην EASO.


Στενές σχέσεις
Η αποτροπή του Grexit και ο ελληνικός πολιτισμός

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στη «μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου» και στον δικό του ρόλο για την αποτροπή του Grexit. «Σήμερα το να είναι κάποιος Ευρωπαίος σημαίνει ότι εφαρμόζεις κανόνες, χάνεις κάτι από την κυριαρχία σου, ότι εφαρμόζεις μια οικονομική πολιτική που δεν θα εφάρμοζες αν ήσουν μόνος στη χώρα σου» είπε. Ο γάλλος πρόεδρος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Ο κ. Τσίπρας αντιπαρέθεσε τη στενή σχέση του με τον Λάκη Λαζόπουλο στη μουσική βραδιά που οργάνωσε η γαλλική πρεσβεία, σαν να μην έφταναν τα φαρμακερά σχόλια για τη στάση του μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και για την εμφάνιση των υπουργών στις επίσημες εκδηλώσεις.
Την Παρασκευή ο κ. Ολάντ συναντήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά και συζήτησε μαζί της για το πώς διαμορφώθηκε η πολιτική κατάσταση από τις εκλογές και μετά. Οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές φλερτάρουν με τον κ. Τσίπρα αλλά δυσκολεύονται να κατανοήσουν την επιμονή του να συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης βρισκόταν στη Μαδρίτη καλεσμένος του επικεφαλής των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα και δεχόταν τα πειράγματα του Γκι Φέρχοφσταντ: «Ετοιμάσου να καλωσορίσεις τον Τσίπρα στο S&D». «Μην πιστέψεις ότι θα είμαι εκεί» του απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ