Εντονο διάλογο με τον πρώην υπουργό δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου είχε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος.
Ο κ. Αθανασίου, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων του σημερινού υπουργού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μεσάνυχτα» μεθόδευσε την επιλογή της κυρίας Βασιλικής Θάνου ως προέδρου του Αρείου Πάγου για να προωθηθεί στη συνέχεια στη θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού. Επίσης ότι υπάρχουν δικαστές που δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε ότι ο κ. Αθανασίου προσχωρεί σε θεωρίες συνομωσίας που τις επαναλαμβάνει και στη Βουλή αλλά ότι δεν υπάρχουν «αρεστοί στην κυβέρνηση δικαστές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα εξεταστεί ο τρόπος που εκλέχτηκαν». Νωρίτερα ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε πει ότι γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και προειδοποίησε ότι θα καταφερθεί εναντίον όλων εκείνων που επιχειρούν να εμποδίσουν το έργο της δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι η διαφθορά «μοιάζει με Λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν άλλα δύο».
Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο κ Παπαγγελόπουλος σημείωσε:
«Η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα, δέσμευση της κυβέρνησης και βασικό πυλώνα του κοινωνικού συμβολαίου που υπογράφηκε με τον ελληνικό λαό στις 25 του Γενάρη και ανανεώθηκε στις 20 του Σεπτέμβρη. Ως γνωστόν όμως η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν γίνεται με ευχολόγια και κατά την προσωπική μου άποψη ούτε με μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία συνήθως αποτυγχάνουν και καταλήγουν σε ευχολόγια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη φράση του Λαμπεντούζα στο Γατοπάρδο ότι για να μείνουν όλα ίδια πρέπει να τα αλλάξεις όλα, η κυβέρνηση, όμως, ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, δε θέλει να μείνουν όλα ίδια. Θέλει να τελειώνει με το παλιό. Συνεχίζουμε λοιπόν χωρίς ευχολόγια και κενές περιεχομένου παραινέσεις αλλά με μεγαλύτερη δυναμική και γνώση που μας εξασφάλισε η επτάμηνη διακυβέρνηση και με την εκφρασμένη βούληση του πρωθυπουργού, που είναι και η εντολή του Ελληνικού λαού, να παταχθούν όλοι οι θύλακες της διαπλοκής και της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις.
»Επιλέξαμε η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, να υπαχθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως ανεξάρτητη δομή υπαγόμενη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε ένα υπουργείο που έτσι κι αλλιώς αποτελεί την κορωνίδα της διασφάλισης των δημοκρατικών λειτουργιών του κράτους. Οι περισσότερες δράσεις άλλωστε, είτε εκκινούν από τη Δικαιοσύνη, είτε καταλήγουν σε αυτή.
»Η δομή αυτή έχει έτσι κι αλλιώς ήδη επιτυχημένο πρόσημο. Μία δομή πολύ αποτελεσματικότερη από προηγούμενες πολιτικές επιλογές που είχαν γίνει από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος και την τρόικα, επιλογές που είχαν αποκλειστικά επικοινωνιακή στόχευση και κανένα αποτέλεσμα, πράγμα που καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμα και την μνημονιακή περίοδο διακυβέρνησης το φαινόμενο της διαφθοράς αντί να υποχωρήσει γιγαντώθηκε.
»Η διαφθορά δυστυχώς, έχει εξαπλωθεί οριζόντια στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, η οποία πάσχει, όχι από στελέχη, αλλά από έλλειψη διαφανών διαδικασιών, γεγονός που επιτρέπει την εύκολη και ανέλεγκτη λειτουργία κυκλωμάτων που λυμαίνονται στην κυριολεξία τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία της χώρας.
»Ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγιναν μεγάλες αποκαλύψεις. Η δικαιοσύνη αναπνέει, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναβαθμίζονται και λειτουργούν απρόσκοπτα. Η δέσμευση για ανηλεή μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής τηρήθηκε κατά γράμμα από την προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά. Και δεν σταματάμε εδώ. Δεν σταματάμε στη λίστα Λαγκάρντ, στα δάνεια της ΑΤΕ, στις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, στο σκάνδαλο Πανγαία, στην δανειοδότηση των ΜΜΕ, στα θαλασσοδάνεια των μεγαλοσχημόνων, στο όργιο των κατευθυνόμενων κρατικών διαφημίσεων και σε τόσα άλλα, που όλα πλέον έχουν πάρει το δρόμο τους.
»Τα αποτελέσματα είναι ορατά αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικά αυτά που θα ακολουθήσουν. Δεν θα υποχωρήσουμε στον πόλεμο για να βγούμε από το τέλμα της διαφθοράς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για τη ΡΗΞΗ με το παλιό και χρεοκοπημένο σύστημα, την οικονομική ολιγαρχία, το φαύλο κατεστημένο και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Χαράξαμε ήδη υλοποιούμε το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, το θεσμικό πλαίσιο που θα διατρέχει οριζόντια και κάθετα το σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να διαλύσουμε κάθε θύλακα διαφθοράς, κάθε θύλακα πλουτισμού σε βάρος του λαού και των εθνικών συμφερόντων.

»47 στόχοι με 123 δράσεις και βαθιές παρεμβάσεις – τομές στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης μέσα στην επόμενη τριετία 2015-2018. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μερικούς από τους πλέον σημαντικούς στόχους:
•Η αναβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών και η συγχώνευση των κυριοτέρων εξ αυτών με στόχο τα καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα, την καλύτερη οργάνωση καθώς και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Στο σημείο αυτό θέλω να σημειωθεί ότι θα ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Θα ριχτούν στη μάχη κατά της διαφθοράς περισσότεροι εισαγγελείς, οπλισμένοι με τις αναγκαίες εξουσίες και αρμοδιότητες.
•Ο καλύτερος συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών.
•Η υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων από τα ελεγκτικά σώματα και η διενέργεια τακτικών ελέγχων.
•Η εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων ώστε σε πραγματικό χρόνο να υπάρχει διάχυση και διαχείριση πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών
•Η χάραξη στρατηγικής κατά της διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως στους τομείς υψηλού κινδύνου (υγεία, άμυνα, δημόσιες συμβάσεις – προμήθειες, ΟΤΑ, δημόσια έργα κλπ).
•Η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια Έργα.
•Η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών υγείας.
•Νέο νομικό πλαίσιο για την πάταξη της λαθρεμπορίας (καύσιμα, καπνικά, αλκοόλ) με ταυτόχρονη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου δίωξης του λαθρεμπορίου.
•Η δημιουργία ενιαίου συστήματος υποδοχής καταγγελιών για περιπτώσεις διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, η διαβίβασή τους για έλεγχο στα αρμόδια ελεγκτικά σώματα και ο έλεγχος της ταχύτητας και της ποιότητας των διαδικασιών με επιτάχυνση των δράσεων όλων των
ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση προτεραιότητα στην εξέλιξη των μεγάλων υποθέσεων.
•Κατά προτεραιότητα δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών, το οποίο και θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς διμήνου .
•Θα αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοτικά προγράμματα για εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών καθώς και συνεχής συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Για πρώτη φορά αιτούμεθα χρηματοδοτήσεις για αναβάθμιση κορυφαίων πτυχών του ελεγκτικού μηχανισμού και ήδη η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση.
Συνοψίζοντας, για να τελειώσω αυτό το κεφάλαιο της ομιλίας μου, προχωράμε τιμώντας τις διακηρύξεις μας με πράξεις που θα καταστήσουν εφικτές τις τομές μιας σύγχρονης δημοκρατικής διακυβέρνησης με ριζοσπαστικό πρόσημο.
»Για τις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο Υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος. Συμπληρωματικά θα πω, λόγω και της εμπειρίας μου, επειδή υπηρέτησα 30 χρόνια ως εισαγγελέας, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγγελέων και δικαστών της χώρας μας, τιμά το λειτούργημα τους. Τους διαβεβαιώνω, ότι τους σέβομαι, τους τιμώ και τους εμπιστεύομαι απόλυτα. Θα είμαι αρωγός στις επίπονες προσπάθειες τους. Γνωρίζω τα προβλήματα τους και θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση τους. Γνωρίζω επίσης πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Τέλος γνωρίζω και τα νομικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι, για την παρεμπόδιση του έργου τους.
»Έχω έτοιμα νομοθετικά και άλλα μέτρα, για να διευκολύνω το έργο τους. Έχω όμως μία παράκληση προς τους παλιούς μου συναδέλφους: Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά δεν πρέπει να είναι κουφή, πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία μας. Πρέπει να νιώθει τον ανθρώπινο πόνο και δεν πρέπει να ξεχνά ότι δεν δικάζει υποθέσεις και δικογραφίες, αλλά ανθρώπους. Και θέλω να τους υπενθυμίσω ότι η ανεξαρτησία σημαίνει καμία εξάρτηση. Και στις εξαρτήσεις περιλαμβάνονται και μερικές έννοιες όπως ιδεολογική, ιδεοληπτική, εμμονική, ιεραρχική κλπ.
»Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, τελειώνω με την επισήμανση ότι η διαφθορά είναι βδέλλα που μας απομυζά όλους και πρέπει να απαλλαγούμε από αυτή. Είναι όμως και Λερναία Ύδρα. Ένα κεφάλι κόβεις, τρία εμφανίζονται. Υπενθυμίζω ότι ο μυθικός Ηρακλής δεν θα είχε καταφέρει τίποτα εάν δεν είχε τη συνδρομή του συντρόφου του, που καυτηρίαζε αμέσως μετά το κόψιμο κάθε κεφαλιού. Είναι απαραίτητη λοιπόν για την εξουδετέρωση της διαφθοράς και της διαπλοκής, η συνδρομή όλου του πολιτικού συστήματος. Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι στοίχημα, γιατί το στοίχημα ενέχει το στοιχείο της αβεβαιότητας. Είναι ιστορική επιταγή, είναι λαϊκή εντολή, είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Επομένως είναι μοναδική ευκαιρία να απαλλαγούμε από την γάγγραινα αυτή».