Σοβαρά ερωτηματικά στην Ουάσιγκτον καθώς και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου να παραστεί στη διάσκεψη «Διεθνής Ασφάλεια –Προκλήσεις και Προοπτικές» κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 15 και 16 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το αμερικανικό Στέητ Ντιπάρτμεντ ζήτησε να πληροφορηθεί σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στη διάσκεψη αυτή –και αυτό μόνο λίγες ημέρες πριν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να συναντηθεί τόσο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι όσο και με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις.
Οι αμερικανικές επιφυλάξεις για την παρουσία Καμμένου στη διάσκεψη αυτή εμφανίζονται παρά την απόφαση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion από τη Lockheed Martin σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).
Παράλληλα, στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας, έγινε προσφάτως εκτενής συζήτηση για το επίπεδο της εκπροσώπησης των κρατών –μελών στη διάσκεψη ασφαλείας, η οποία διοργανώνεται στη Μόσχα τα τελευταία χρόνια ως αντίβαρο στην αντίστοιχη Διάσκεψη του Μονάχου (που λαμβάνει χώρα κάθε Φεβρουάριο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών –μελών του ΝΑΤΟ θα εκπροσωπηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή πάντως ο κ. Καμμένος μεταβαίνει στη Μόσχα όπου θα έχει και συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στην κορυφή της ατζέντας του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας θα είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των αντιπυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο με κορυφαίο τους S-300, αλλά και τους TOR M-1. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ποντάρει στις στενές σχέσεις του κ. Καμμένου με ρωσικούς κύκλους ώστε να ληφθούν ταχείες αποφάσεις για τη ροή ανταλλακτικών και βλημάτων –ιδιαίτερα για τους S-300.