«Οι θυσίες πιάνουν τόπο» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία του προεκλογική συνέντευξη και επιμένει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι φόροι και περικοπές, μιλάει αναλυτικά για σταδιακές φοροελαφρύνσεις παντού και τονίζει ότι τα χαμένα εισοδήματα θα επανέλθουν αλλά σε υγιή βάση. Υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια με βασικό επίτευγμα την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Υπογραμμίζει ότι δεν μπορούσε η χώρα να γυρίσει ένα κουμπί και να γίνει ξανά «φυσιολογική» μέσα σε μια στιγμή και υποστηρίζει πως η κυβέρνησή του και ο ίδιος έκαναν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Αναφέρει ότι χωρίς κανόνες δεν υπάρχει ευρώ και επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η πιστωτική ασφυξία είναι το «ατύχημα» που δεν πρέπει να συμβεί. Επικρίνει με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίζεται τη στρατηγική της ΝΔ λέγοντας πως «δείξαμε ότι είναι επικίνδυνοι». Εμμένει ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέα ελλείμματα, νέα μνημόνια, αναγκαστικό δανεισμό και επιστροφή στην ύφεση και συμπληρώνει πως παραδίδει τη χώρα χειροπόδαρα στους δανειστές.

Kύριε πρόεδρε, είμαστε λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες. Ποιο το διακύβευμα των εκλογών και πού θα κριθεί η εκλογική μάχη;

«Μέχρι πριν από δύο μήνες η Ελλάδα είχε βγει στην ανάπτυξη και βρισκόταν πολύ κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο και σε νέα συμφωνία για τη μετά το Μνημόνιο εποχή. Χωρίς αναγκαστικό δανεισμό από τους εταίρους μας. Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν αν η Ελλάδα θα αφεθεί απερίσπαστη να βγει από το Μνημόνιο και να συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης που μόλις ξεκίνησε, χωρίς θυσίες από ‘δώ και μπρος, ή αν θα επιστρέψει σε αβεβαιότητα, περιπέτειες, πιθανότατα σε νέα ύφεση και σε νέα μνημόνια. Γιατί αυτό φέρνει στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ: νέα ελλείμματα, νέα μνημόνια και επιστροφή στην ύφεση».
Η πιθανότητα να υπάρξει για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα ξυπνάει μνήμες από το παρελθόν; Γιατί επιμένετε ότι συγκρούονται δύο κόσμοι;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται «κοινωνικές παροχές» με λεφτά που δεν υπάρχουν! Η επιστροφή στο «λεφτά υπάρχουν» είναι ο «παλιός κόσμος» που θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Εμείς θα ζητήσουμε «βοήθεια χρέους» που υπάρχει ήδη ως δυνατότητα και ως προοπτική από τον Νοέμβριο του 2012. Και έτσι θα προχωρήσουμε σε σταδιακές φοροελαφρύνσεις παντού. Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και ελάφρυνση φόρων είναι ο δρόμος για όλες τις σύγχρονες χώρες. Με πρώτη τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων εφέτος από το 25% στο 22% και τα επόμενα χρόνια να φτάσει στο 15%. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει τίποτε για τις επιχειρήσεις… Σχεδιάζουμε ακόμη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% το 2015 σε σύγκριση με το 2014 και ισόποσες μειώσεις τα επόμενα χρόνια. Μέχρι να φτάσει μέσα στην τετραετία στο 1% του ΑΕΠ, όπως είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης (από 1,43% που είναι σήμερα). Και να αποδοθεί απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πράγμα που θα είναι και μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να «καταργήσει» τον ΕΝΦΙΑ και να τον επαναφέρει στο μεγαλύτερο μέρος του, για να τον πληρώνουν όσοι έχουν περιουσία από 200.000 και πάνω! Δηλαδή, να πολλαπλασιάσει τα βάρη της μεσαίας τάξης. Εμείς προβλέπουμε να μειώσουμε όλες τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος. Με τον ανώτατο συντελεστή να υποχωρεί σταδιακά από το 43% σήμερα στο 33%! Ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να αυξήσει τον ανώτατο συντελεστή στο 60% για τους «πλούσιους», όσους έχουν εισόδημα πάνω από 80.000 τον χρόνο. Και επειδή αυτοί είναι ελάχιστοι, θα καλύψει τα υπόλοιπα από φόρους σε όλους τους πιο κάτω. Πάλι επιβάρυνση στη μεσαία τάξη! Η εποχή που το κράτος δημιουργούσε ελλείμματα, φορολογούσε για να καλύψει κρατικοποιήσεις και όποιος μπορούσε «ξέφευγε», είναι ο «παλιός κόσμος» που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Ανάπτυξη σημαίνει ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις μέσα στην ασφάλεια που προσφέρει η Ευρώπη. Αυτός είναι ο κόσμος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση. Επίσης εμείς διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Και φέραμε αποτέλεσμα γιατί η χώρα έπιασε τους στόχους της και έκανε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις και να διαπραγματευθεί «σκληρά», την ίδια ώρα που θα ζητά… πρόσθετα δάνεια από τους δανειστές! «Ισχυρά όπλα» έχει μια κυβέρνηση όταν δεν χρειάζεται να βγαίνει στη γύρα για δανεικά. Οταν δημιουργεί ελλείμματα, θυμίζει εκείνον που κάποτε θα έβαζε «το πιστόλι στο τραπέζι» και που τελικά, αφού έταξε στους πάντες τα πάντα, αναγκάστηκε να πάει να υπογράψει το Μνημόνιο. Αυτό είναι επίσης ο «παλιός κόσμος» που αφήνουμε πίσω μας οριστικά».
Σας άκουσα να λέτε ότι δεν θα γίνουμε Σοβιέτ και δεν θα επέλθει κομμουνισμός στην Ελλάδα. Παράλληλα τα σποτ της ΝΔ προβλέπουν μια μαύρη μέρα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιδρά θετικά αυτή η στρατηγική, του φόβου, όπως την αποκαλούν πολλοί;
«Τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν στον συνδικαλιστικό νόμο ακόμα και σοσιαλιστικές ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη τις ξέρετε; Ε, αυτές θα εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα. Να περιφρουρούν τα εργασιακά δικαιώματα απολύτως, αλλά να μην επιτρέπουν σε μια μειοψηφία εργαζομένων να παραλύουν τις επιχειρήσεις ή να τις διώχνουν από την Ελλάδα. Το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τις τελευταίες δεκαετίες. Υστερα ποια «στρατηγική του φόβου» μού λέτε; Εμείς επισημαίνουμε αληθινούς κινδύνους. Εχετε ακούσει τι ασυναρτησίες έλεγαν κάθε μέρα οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ; Εχετε μετρήσει πόσες φορές τη μέρα μιλούσαν δημόσια για «στάση πληρωμών», για «κατάργηση των μεταρρυθμίσεων», για «αναδιάρθρωση χρέους» που ποτέ δεν θα δεχθούν χώρες που μας δάνεισαν με χαμηλότερα επιτόκια απ’ ό,τι δανείζονται οι ίδιες; Ή όταν λένε, με περισσή αλαζονεία, ότι θα «χορέψουν τις αγορές»; Οταν λένε «προτιμότερος ο θάνατος»; Αντιλαμβάνεστε τι έχουν πει οι άνθρωποι; Πολύ μικρό μέρος από αυτά βάλαμε σε εικόνα. Εμείς δείξαμε απλώς ότι είναι επικίνδυνοι. Αλλά τον πραγματικό φόβο εκείνοι τον δημιουργούν! Μόνοι τους».
Είναι τόσο κακή μια έλευση ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Είναι η απόλυτη καταστροφή;
«Εσείς να μου πείτε: Δικοί τους λένε ότι θα δημιουργήσουν ελλείμματα ενώ κοπιάσαμε τόσο να τα εξαλείψουμε! Θέλουν υποτίθεται να «κουρέψουν» χρέος που είναι κρατικό και που είναι βέβαιο ότι τα κοινοβούλια των χωρών-μελών θα το καταψηφίσουν. Μας φέρνουν σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας. Για φόρους δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, αλλά αυτά που πιέστηκαν να πουν είναι αληθινή φοροκαταιγίδα για τη μεσαία τάξη. Διακηρύσσουν ότι το χρέος μας είναι μη βιώσιμο, ενώ οι αγορές πέρυσι μας δάνειζαν κανονικά και με λογικά επιτόκια. Λένε στις αγορές, δηλαδή, να μη μας δανείζουν! Μας επιστρέφουν σε αναγκαστικό δανεισμό από τους εταίρους μας! Δηλαδή, σε νέο Μνημόνιο! Τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια. Και πάνε σε νέο Μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού, θα μας τεθούν πάλι πολύ αυστηροί όροι. Δηλαδή πίσω σε ύφεση, τώρα που βγήκαμε επιτέλους από την ύφεση. Ολα αυτά –πίσω στα ελλείμματα, πίσω στα μνημόνια, πίσω στην ύφεση –πώς σας φαίνονται; Δεν τα λες, υποθέτω, «χαρά Θεού». «Καταστροφή» τα λες!».
Η ΝΔ πλήγωσε και πίκρανε πολλούς τα τελευταία χρόνια με την πολιτική σας. Υπάρχουν πολίτες, ακόμη και παραδοσιακοί ψηφοφόροι σας, που σας γύρισαν την πλάτη και δεν έχουν να χάσουν τίποτε, όπως λένε. Γιατί να σας στηρίξουν;
«Κυβερνήσαμε σε συνθήκες ισορροπίας πάνω από το χάος. Τουλάχιστον το πρώτο διάστημα. Υποσχεθήκαμε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει, να φύγει από το ευρώ, και το τηρήσαμε. Οι περισσότεροι στο εξωτερικό προεξοφλούσαν ή στοιχημάτιζαν ότι δεν θα το πετύχουμε. Και το πετύχαμε; Βέβαια είχε τίμημα. Αλλά η χώρα δεν μπορούσε να γυρίσει ένα μαγικό κουμπί και να γίνει ξανά «φυσιολογική», μέσα σε μια στιγμή. Ολοι έκαναν θυσίες. Αλλά υπάρχουν πολλοί που καταλαβαίνουν, το βλέπουν πια, ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο. Υπάρχουν πολλοί που καταλαβαίνουν ότι αυτά που αποτρέψαμε είναι πολύ χειρότερα. Και δεν θέλουν με τίποτε να γυρίσει η χώρα πίσω, στο ίδιο σημείο που είχε βρεθεί το καλοκαίρι του 2012. Υπάρχουν πολλοί που βλέπουν ότι η Ελλάδα έκανε μεγάλο άλμα μπροστά, μας το πιστώνουν και θέλουν να προχωρήσουμε ακόμα ταχύτερα. Σε συνθήκες ανάπτυξης πια, χωρίς νέες θυσίες. Υπάρχουν πολλοί που ξέρουν ότι η ανάπτυξη υπάρχει με ανταγωνιστικότητα μέσα στην Ευρώπη. Οχι με «υποδείγματα» Αργεντινής και Βενεζουέλας. Οχι με κρατικοποίηση των πάντων ξανά. Υπάρχουν πάρα πολλοί που αναγνωρίζουν πια ότι την ανάπτυξη τη φέρνουν οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα, όχι οι κομματικοί στρατοί. Η Ελλάδα άλλαξε πολύ αυτά τα δύο-τρία τελευταία χρόνια».
Λέτε ότι με ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε νέο Μνημόνιο. Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ πότε τελειώνει με τα μνημόνια; Οι πολίτες δεν έχουν άλλη υπομονή.
«Εμείς έχουμε ήδη συμφωνήσει για τη μετά το Μνημόνιο εποχή: Πιστοληπτική γραμμή για να θωρακίσει τη χώρα στις αγορές. Και να μη χρειαζόμαστε πια τον αναγκαστικό δανεισμό από τους εταίρους μας. Και θα ζητήσουμε «βοήθεια χρέους» αμέσως μετά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012. Μόλις κλείσουμε την τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου, που κι εκεί βρισκόμαστε πολύ κοντά, θα ξεμπλοκάρουν οι εξελίξεις. Εφόσον κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, τα πράγματα θα κινηθούν πολύ γρήγορα, θα τελειώσουν σε έναν μήνα, κι όλα αυτά θα μοιάζουν μακρινά σε έξι μήνες. Αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα θα κορυφώνονταν. Και η χώρα θα βυθιζόταν σε ύφεση και πάλι. Και θα εξαναγκαζόταν σε νέο Μνημόνιο. Αν όχι σε πολύ χειρότερα».
Πώς σχολιάζετε την προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;
«Η ποσοτική επέκταση είναι κάτι πολύ σημαντικό, για το οποίο κι εγώ αγωνίστηκα εδώ και χρόνια. Και θα σημάνει σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα. Αλλά και για την πραγματική οικονομία μας. Τώρα που επιτεύχθηκε, λοιπόν στην Ευρώπη, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει απ’ έξω! Γιατί όπως λέει απόφαση της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα συμμετάσχει εφόσον τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της, όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Το ίδιο άλλωστε είπε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Γιούνκερ. «Δεσμεύσεις» είναι τα πλεονάσματα που ήδη δημιουργήσαμε και οι μεταρρυθμίσεις που ήδη ξεκινήσαμε. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να ξαναφέρει τη χώρα σε ελλείμματα. Αρα επιδιώκει να ανατρέψει όσα πετύχαμε και να αθετήσει τις δεσμεύσεις της χώρας. Πράγμα που θα της στοιχίσει πολύ ακριβά! Σε ασφυξία ρευστότητα και ύφεση! Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το «ατύχημα» που πρέπει να αποτρέψουμε! Μπορεί να οδηγήσει και σε έξοδο από το ευρώ. Γιατί χωρίς κανόνες δεν υπάρχει ευρώ. Και όποιον δεν τηρεί τους κανόνες δεν τον «διώχνουν»! Τον εξαναγκάζουν να ζητήσει μόνος του να φύγει. Ενα από τα μέσα είναι και η «πιστωτική ασφυξία». Αυτό είναι το «ατύχημα» που δεν πρέπει να συμβεί».


Ανάπτυξη και αυξήσεις
«Οι χαμένες θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα θα επανέλθουν»

Πολλάκις αναφέρατε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και προαναγγείλατε φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυξήσεις πότε θα έχουμε;

«Επαναλαμβάνω: μπήκαμε στην ανάπτυξη και βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Οσα δεν έγιναν μέχρι τώρα –πρόσθετες περικοπές και νέοι φόροι, που τα ζήτησε πολλές φορές η τρόικα –δεν πρόκειται να γίνουν από ‘δώ και μπρος! Οσα αρνηθήκαμε όταν είχαμε απόλυτη εξάρτηση από δανεικά, δεν πρόκειται ασφαλώς να τα κάνουμε τώρα, που δεν χρειαζόμαστε πια δανεικά. Οσα δεν έγιναν όταν η τρόικα ήταν εδώ και έλεγχε τα πάντα, δεν πρόκειται να γίνουν τώρα που η τρόικα, όπως την ξέρουμε, δεν πρόκειται να είναι εδώ. Και δεν πρόκειται να παίζει με τίποτε τον ρόλο που έπαιζε. Οταν η ανάπτυξη θα παράγει έσοδα και θα χρηματοδοτεί και σταδιακές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και περικοπές φόρων, οι χαμένες θέσεις εργασίας θα επανέλθουν. Και τα χαμένα εισοδήματα θα επανέλθουν κι αυτά. Αλλά σε πολύ πιο υγιή βάση. Χωρίς κίνδυνο να ξανακυλήσουμε σε κρίση. Με ανάπτυξη πια, δεν έχει άλλο κάτω. Μόνο πάνω στο εξής. Με ανάπτυξη δεν έχει άλλες περικοπές. Μόνο αυξήσεις στο εξής. Με ανάπτυξη δεν έχει άλλους φόρους. Μόνο περικοπές φόρων από ‘δώ και μπρος».
Μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων πιστεύει ότι με πιο σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να αλλάξουν στάση οι δανειστές. Μήπως την επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε πιο σκληροί με τους πιστωτές;
«Σκληρή διαπραγμάτευση κάναμε και πετύχαμε πολλά που δεν ήθελε η τρόικα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του φόρου πετρελαίου, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, οι 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Για να πω μόνο λίγα… Ξέρετε πότε η θέση μας είναι ισχυρή απέναντι στην τρόικα; Οταν δεν έχουμε ανάγκη να μας δανείζουν για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Και όποτε το πετύχαμε, το πετύχαμε γιατί με τα αποτελέσματα που φέρναμε χαλαρώναμε την εξάρτηση της χώρας από τον αναγκαστικό δανεισμό. Κι επίσης, όταν προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και χρόνια. Οπότε δεν έχουν τίποτε να μας πουν. Αντίθετα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση» ζητώντας νέο «κούρεμα» χρέους που δεν γίνεται και νέα δανεικά για να καλύψει τα νέα ελλείμματα, τότε παραδίδει τη χώρα χειροπόδαρα στους δανειστές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ