Με έντονα χαρακτηριστικά εσωκομματικών ισορροπιών, ασθενές όμως άρωμα πολιτικής διεύρυνσης, έκλεισαν τελικά τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Επειτα από πολυήμερες και εξαντλητικές διαδικασίες διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών, η πλευρά Τσίπρα και το Αριστερό Ρεύμα κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μια χρυσή τομή, είτε επιβάλλοντας τους εκπροσώπους τους, είτε υποχωρώντας σε κάποιες περιπτώσεις. Σκληρές μάχες δόθηκαν εξάλλου κατά κύριο λόγο σε τοπικό επίπεδο, καθώς τάσεις, ομάδες, πρώην συνιστώσες και κομματάρχες της περιόδου προ του 2012 και της εκτίναξης του ΣΥΡΙΖΑ στα σημερινά ποσοστά του θέλησαν να προωθήσουν εκλεκτούς τους, με την ελπίδα εκπροσώπησης στην επόμενη Βουλή.
Χαρακτηριστικό των συμβιβασμών είναι το γεγονός ότι θέση υποψηφίου εξασφάλισαν οι οικονομολόγοι Γιάνης Βαρουφάκης (Β’ Αθήνας) και Κ. Λαπαβίτσας (Ημαθία), οι οποίοι υποστηρίζουν σχεδόν διαμετρικά αντίθετες θέσεις για την πολιτική και οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά, ο Μ. Γλέζος δεν θα είναι εν τέλει υποψήφιος στις Κυκλάδες, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από την ηγεσία. Οι τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Γλέζου, ο οποίος υποδείκνυε να μη συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια οι κ.κ. Βουδούρης και Παραστατίδης, είχαν προξενήσει ενόχληση στην Κουμουνδούρου και κάποιοι μιλούν για ρήγμα στις σχέσεις με τον κ. Τσίπρα. Κατόπιν αυτών, ο Μ. Γλέζος ανακοίνωσε ότι παρά την επιθυμία του να είναι υποψήφιος, θα παραμείνει στην Ευρωβουλή, με την πεποίθηση ότι από αυτή τη θέση μπορεί να βοηθήσει «πιο ουσιαστικά την αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Αλ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας και στην Αρτα, όπου εκ νέου υποψήφια είναι η Ολγα Γεροβασίλη.
Στην Α’ Αθήνας θα είναι υποψήφιοι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Ν. Βούτσης, ο Ν. Φίλης, ο Αν. Νεφελούδης, ο Χρ. Στάικος, ο Δ. Μπελαντής, ο Γαβρ. Σακελλαρίδης, ο Χριστ. Βερναρδάκης, κ.ά.
Στις υποψηφιότητες συγκαταλέγεται και ο εκδότης Ηλ. Λιβάνης (Β’ Αθήνας), γιος του πρώην στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντ. Λιβάνη, ενώ στην ίδια περιφέρεια υποψήφιοι θα είναι μεταξύ των άλλων οι Ι. Δραγασάκης, Δ. Βίτσας, Ν. Χουντής, Ν. Παππάς, Γ. Μπαλάφας, Αν. Καρίτζης, oι δημοσιογράφοι Ν. Ξυδάκης, Γ. Κυρίτσης, Ανέτα Καββαδία, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Π. Κουρουμπλής, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Δ. Στρατούλης, η Σόφη Παπαδόγιαννη, κ.ά. Στην περιφέρεια Αττικής σταυρό και εκλογή θα διεκδικήσουν οι Αλ. Μητρόπουλος, Αλ. Καλύβης, Ν. Αθανασίου, Γ. Πάντζας κ.ά.
Στην Α’ Πειραιώς θα είναι υποψήφιος ο Θ. Δρίτσας, στη Β’ Πειραιώς ο Π. Λαφαζάνης, αλλά και η προερχόμενη από το ΠαΣοΚ Νίνα Κασιμάτη.
Υποψήφιοι είναι εν τέλει η εκλεγείσα με τους ΑΝΕΛ το 2012 Ραχήλ Μακρή στην Κοζάνη, όπως και η πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλα), καθώς και οι Οδ. Βουδούρης και Θ. Παραστατίδης (Β’ Αθήνας και Κιλκίς, αντίστοιχα).
Εκτός ψηφοδελτίων έμειναν συνδικαλιστές προερχόμενοι από τον χώρο του ΠαΣοΚ, όπως ο Θ. Μπαλασόπουλος και ο Ν. Φωτόπουλος, παρά τη συμπαράταξή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τον Μ. Μπόλαρη, πληροφορίες τον φέρουν να μην επιδίωξε ο ίδιος τη συμμετοχή του στις λίστες, ειδικώς μετά την ανακοίνωση του Κινήματος του Γ. Παπανδρέου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ