Η μάχη για τις εκλογές άρχισε και επίσημα στην Κεντροδεξιά προχθές το μεσημέρι με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, τα οποία προκάλεσαν ήδη αρκετές αντιδράσεις, ενώ σε πολλούς νομούς βγήκαν ήδη τα μαχαίρια για τις υποψηφιότητες και εμφανίζονται προεκλογικές συγκρούσεις.
Η ηγεσία της ΝΔ μιλάει για πολύπλευρη διεύρυνση και άνοιγμα στην κοινωνία και αναφέρεται με έμφαση στα πρόσωπα τηςΑντζελας Γκερέκου(στη λίστα της Κέρκυρας) και του Βασίλη Οικονόμου (στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας) που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και ένταση στους κόλπους του κόμματος.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι υποψήφιος στον Νομό Μεσσηνίας και στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργόςΚ. Καραμανλήςθα είναι υποψήφιος χωρίς σταυρό στην Α’ Θεσσαλονίκης. Το όνομα στο οποίο επενδύει η ΝΔ είναι αυτό του παραιτηθέντος πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, όπως αποκάλυψε πρώτο «Το Βήμα».
Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, για τα οποία «έτρεξε» πάρα πολύ μια ομάδα στην οποία είχαν κομβικό ρόλο ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο πρώην γραμματέας Λευτέρης Ζαγορίτης, το 55% είναι πρώτη φορά υποψήφιοι, υπάρχει ισχυρή παρουσία γυναικών και μεγάλη συμμετοχή νέων, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία είναι ότι υπάρχουν αρκετά τοπικά «τζάκια», δηλαδή γόνοι παλαιών πολιτικών, όπως π.χ. ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα (Σέρρες), η Εύη Τατούλη (Αρκαδία, κόρη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη), η Εύη Καραμπίνα (κόρη του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα στην Αρτα), η Ντόρα Πάλλη στη Β’ Αθήνας (κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά).
Επίσης, στις «γαλάζιες» λίστες εντάσσονται άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο πρώην δήμαρχος ΛάρισαςΚώστας Τζανακούλης και ο πρώην δήμαρχος ΛαμίαςΓιώργος Κοτρωνιάς.
Στις λίστες υπάρχουν άνθρωποι του πνεύματος και των επιστημών (π.χ. ο καθηγητής ΚαρδιολογίαςΧριστόδουλος Στεφανάδηςθα είναι υποψήφιος στη Σάμο). Ακόμη εντάσσονται άνθρωποι των Επιμελητηρίων (π.χ. στην Αρτα ο πρόεδρος του ΕπιμελητηρίουΧρήστος Παπάζογλου) και Επιστημονικών Συλλόγων.
Θέση στα ψηφοδέλτια εξασφάλισαν και όσοι κεντροδεξιοί ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ο Γιώργος Κασαπίδης (Κοζάνη), ο Γιώργος Νταβρής (Αρτα), η Μίκα Ιατρίδη (Δωδεκάνησα) και ο Κώστας Γιοβανόπουλος (Ημαθία).
Επίσης, υποψήφιοι είναι και άλλα γνωστά πρόσωπα, όπως το πρώην μοντέλο Νόνη Δούνια στην Α’ Πειραιά, όπου υπάρχει γκρίνια για την επιλογή, ενώ δυσαρέσκεια εκφράζεται από ορισμένα στελέχη της ΝΔ και για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Καλαγκμπόρ (Β’ Αθήνας). Υποψήφιοι θα είναι επίσης ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης (Εβρος) και ο Κώστας Μαρκουίζος (Ιαβέρης) στη Β’ Αθήνας.
Ακόμη είχαμε και μετακινήσεις, όπως του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από την Κέρκυρα και τα Γιάννενα αντίστοιχα στη Β’ Αθήνας. Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ μετακινήθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη (Α’ Αθήνας), ο Γιάννης Μιχελάκης (Β’ Αθήνας) και ο Χαράλαμπος Αθανασίου (Λέσβος), ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης θα είναι υποψήφιος στη Χίο (από Α’ Αθήνας). Νέα πρόσωπα στη Β’ Αθήνας είναι ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμούκαι πρώην ευρωβουλευτήςΓιώργος Κουμουτσάκος,η υποψήφια ευρωβουλευτήςΖωή Ράπτη, ο πρωθυπουργικός σύμβουλοςΔημοσθένης Δαββέτας κ.ά. και στην Α’ Αθήνας νέο πρόσωπο είναι ο οννεδίτηςΒασίλης-Φοίβος Αξιώτης, ενώ επανέκαμψε ο πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης.
Στις εκλογές αυτές όμως είχαμε και αρκετές αποχωρήσεις, όπως των Προκόπη Παυλόπουλου, Αρη Σπηλιωτόπουλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Δημήτρη Τσουμάνη και Θόδωρου Σολδάτου που δεν θα είναι υποψήφιοι, όπως επίσης ο Ευάγγελος Αντώναρος. Επίσης, κόπηκαν και άλλα πρόσωπα, όπως ο Γιώργος Συμπιλίδης (Κιλκίς) και η δικηγόρος Ιωάννα Λιάπη (Βοιωτία), ανιψιά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, παρά τη δήλωση στήριξης προς τη ΝΔ, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης,καθώς δεν είχε εκφραστεί καθόλου κολακευτικά για τον κ.Κ. Καραμανλή στο παρελθόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ