Με μεγάλη συγκέντρωση σήμερα Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, συνεχίζει το πρόγραμμα των περιοδειών του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Γιώργος Παπανδρέου από την άλλη πλευρά οργανώνει την εκστρατεία και τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Δημοκρατών – Σοσιαλιστών.

Στο μεταξύ προχωρούν οι συζητήσεις για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη. Οι τελικές αποφάσεις για το ποιός θα ηγηθεί στο Επικρατείας θα ληφθούν εντός της εβδομάδας. Την Τετάρτη έχει ραντεβού ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γιώργο Φλωρίδη, με τον οποίο οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και αν ευωδοθούν θα σημάνουν τη μεγάλη επιστροφή του πρώην υπουργού και επικεφαλής της Κίνησης Κοινωνικός Σύνδεσμος στο ΠαΣοΚ.

Αν δεν πετύχει η στρατηγική διεύρυνσης του χώρου τότε θα επικρατήσει η λογική της ενίσχυσης της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη και τα ονόματα που ακούγονται είναι των Τάκη Ρήγα, Παντελή Καψή και Κυριάκου Πιερρακάκη.

Επίσης, έχουν κλείσει στα ψηφοδέλτια στην Α’ και στη Β Αθήνας. Στην Α΄ Αθήνας κατεβαίνουν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Συλβάνα Ράπτη, Νάσος Αλευράς, Μάνος Επιτροπάκης, Βασίλης Χρονόπουλος, Δημήτρης Καρέλλας, Σωτήρης Κατσέλος, Ζέφη Δημαδάμα.
Στη Β΄ Αθήνας κατεβαίνουν οι Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Xρυσοχοίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Πύρρος Δήμας, Γιάννης Βούρος, Αποστόλος Κακλαμάνης, Αννα Βερούλη, Εφη Μπέκου και Νίκος Πολύζος.
Ο Κώστας Καρτάλης δεν θα είναι υποψήφιος στη Μαγνησία, παρότι του ζητήθηκε, λόγω πανεπιστημιακών υποχρεώσεις του. Έχει κάνει όμως κάνει δήλωση στήριξης στο ΠαΣοΚ με την οποία τάσσεται υπέρ της προοπτικής και της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης.

Η Αννα Διαμαντοπούλου έχει συνομιλήσει και με την πλευρά Βενιζέλου και με την πλευρά Παπανδρέου, ωστόσο αποφάσισε να μην είναι υποψήφια με κανένα από τα δύο κόμματα επειδή θεωρεί τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει καταστρεπτικό.

Ο υπόγειος πόλεμος για την προσέλκυση στελεχών του ΠαΣοΚ και η σπουδή για την ανακοίνωση ονομάτων όμως είχε παρατράγουδα. Η πλευρά Παπανδρέου άφησε να διαρρεύσουν κάποια ονόματα ως υποψήφιων βουλευτών αλλά οκτώ στελέχη διέψευσαν ότι αποχωρούν από το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη. Πρόκειται για τη Μαρία Μίχα (Πιερία), Ελένη Τσαούση (Εβρος), Παύλος Παπαδόπουλος (Καβάλα), Νίκος Σκοπιανός (Ροδόπη), Ευτύχης Μαυρογένης (Χανιά), Γαβριήλ Κουρής (Χανιά), Φώτης Κοφινάς (Μαγνησίας), και ένα ακόμα στέλεχος που δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί το όνομα του πάλι από τα Χανιά όπου δημιουργούνται ερωτήματα για τον θα μπορέσει το κόμμα Παπανδρέου να κατεβάσει ψηφοδέλτιο. .

Στην Καστοριά κατεβαίνουν οι Κοσμάς Βαρσάμης, Παναγιώτης Κωστούλας, Παντελής Περιβολάρης, Σωτήρης Ραπτόπουλος.

Με το ΠΑΣΟΚ θα πολιτευθεί η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου όπως αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ το ΠαΣοΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι «Τα στελέχη και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν σε κάθε συζήτηση με εκπροσώπους των κομμάτων.
«Με το ήθος που πρεσβεύουμε, θα αποφύγουμε τηλεοπτική προεκλογική παρουσία μεσυμμετοχή μας σε πάνελ τύπου μονομαχίας (debate)μόνο ανάμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε πρώην στελέχη του.Για εμάς προέχει η ενότητα της Παράταξης και ο σεβασμός στον κόσμο που ιστορικά την στήριξε. Προτεραιότητα μας η ευθύνη για την Ελλάδα».

Το ΠαΣοΚ προτείνει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη και βάζουν πλάτη στην ευθύνη που τους αναλογεί. Δηλαδή προτείνει κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος κάνει μόνο υπαινικτικά σχόλια. «Εδώ χτυπάει η καρδιά της παράταξης, ένα είναι το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠαΣοΚ όλων των προοδευτικών δημοκρατικών πολιτών. Το ΠαΣοΚ το θεσμικό, το ιστορικό, όχι το ΠαΣοΚ ατομική ιδιοκτησία. Το ΠαΣοΚ που ούτε τεμαχίζεται ούτε κληρονομείται», είπε.

Αυτή ήταν η απάντηση στον κ. Παπανδρέου ο οποίος στο Μουσείο Μπενάκη είπε: «Κάποιοι ελλείψει επιχειρημάτων επικαλούνται τον Ανδρέα εναντίον μου, εναντίον μας. Αλήθεια δεν ξέρω πως είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Ανδρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Ανδρέας το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο».

Και στην ομιλία του στην Καλαμάτα, όπου ήταν παρών και ο Σταύρος Μπένος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον ρόλο του ΠαΣοΚ σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Εμείς εγγυόμαστε και τον εθνικό προσανατολισμό μέσα από αυτή την προγραμματική συμφωνία. Θα μου πείτε, δεν υπάρχουν άλλοι που διεκδικούν το ρόλο αυτό; Βεβαίως και υπάρχουν. Αλλά υπήρχε και η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2012 που ζήτησε εντολή για λύση και απεδείχθη μετά ότι είναι ένας παράγοντας αντιφάσεων, αντινομιών και αστάθειας. Δεν άντεξε, δεν μπόρεσε, δεν ήθελε, πάντως δεν έμεινε μέσα στο σχήμα της ευθύνης. Και ακολούθησε μια διαδρομή, μια καμπύλη εντυπωσιακή που οδηγήθηκε τελικά στο αδιέξοδο. Την εκμηδένιση.

Για το ΠαΣοΚ του 2012 η ΔΗΜΑΡ ήταν το νέο προϊόν τότε. Το πιο συμπαθητικό, το πιο προοδευτικό, το πιο αθώο. Αλλά είδαμε ποιοι έμειναν να στηρίζουν μια χώρα σε κρίση και περιδίνηση και ποιοι λάκισαν. Κι αυτό το παράδειγμα της παλιάς ΔΗΜΑΡ, δεν το αναφέρω επειδή έχει κάποια υπόσταση εκλογική, πολιτική τώρα το σχήμα αυτό, αλλά γιατί είναι διδακτικού χαρακτήρα η ιστορία σε σχέση με άλλα σχήματα που διεκδικούν το ρόλο τον εγγυητικό, τον ρυθμιστικό. Δεν αρκεί να λες θέλω ένα ρόλο. Πρέπει να έχεις τα εχέγγυα τα ιστορικά, τα πολιτικά, τα προγραμματικά και αυτά τα έχει μόνο το ΠαΣοΚ, η Δημοκρατική Παράταξη.

Προσέξτε όμως, το ΠαΣοΚ που δεν θα παρασυρθεί σε καμία εσωστρέφεια. Το ΠαΣοΚ που όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται. Δεν λέμε είναι ένα το ΠΑΣΟΚ, όπως λέγανε παλιά οι φίλοι μας του ΚΚΕ, αλλά είναι μια δημοκρατική παράταξη με το ήθος της, με τη συνέπειά της και η ενότητα δεν είναι λόγος υποκριτικός, δεν είναι ρητορική. Είναι επώδυνη πράξη την κρίσιμη στιγμή», επισήμανε.