Μετέωρη μεταξύ της προόδου και της ακινησίας μοιάζει η Ελλάδα αποδεικνύοντας πόσο εύθραυστες είναι η κατάσταση της χώρας και η σταθερότητα των σχέσεων με τους εταίρους. Η κυβέρνηση και ο κ. Αντ. Σαμαράς βρίσκονται παγιδευμένοι, εξαιτίας ενός κυκεώνα δικών τους λαθών, αλλά και των ακραίων απαιτήσεων της τρόικας.
Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, με συναίσθηση των λεπτών ισορροπιών, παρατηρούν ότι «ζούμε μέρες του 2012». Στην αρχή εκείνου του έτους η κυβέρνηση Παπαδήμου έκλεισε με μύριες δυσκολίες μια δύσκολη διαπραγμάτευση και τον Ιούνιο, πριν από τις εκλογές, η χώρα έφτασε μια ανάσα πριν από τη χρεοκοπία. Οι μνήμες είχαν απωθηθεί, όμως για μία ακόμα φορά αντί η κυβέρνηση να ξεπερνά τις συμπληγάδες των μνημονίων εμφανίζει μια εικόνα παραλυσίας. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ έχουν χάσει την ικμάδα τους ενώ η εντύπωση ότι ο Αντώνης Σαμαράς τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Γκίκα Χαρδούβελη για να κλείσει εσωτερικά μέτωπα αποδυνάμωσε συνολικά την κυβέρνηση την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά 1,7% , ύστερα από 24 συνεχή τρίμηνα ύφεσης.
Το εύκολο θύμα


Ο κ. Χαρδούβελης μοιάζει να είναι το εύκολο θύμα. Η διάσωσή του θα εξαρτηθεί από τη στήριξη των δύο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο και η ενίσχυση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη αντιμετωπίστηκε με τα καρφιά όσων υπενθύμιζαν την άποψη κοινοτικού αξιωματούχου για τη λειτουργία της Καραγεώργη Σερβίας. «Κάποιοι δουλεύουν για να γλιτώνουν τους πλούσιους από τους φόρους» είχε πει.

«Η διαπραγμάτευση είναι σαν την λερναία ύδρα»
έλεγε ο κ. Βενιζέλος όταν πρωτοανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά είναι πολύ δύσκολο να τιθασευτεί το τέρας, καθώς η διαπραγμάτευση που διεξάγεται είναι διπλή, για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και για την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή. Κάποιες καθυστερήσεις θεωρούνται δικαιολογημένες, αρκεί να επιστρέψει εγκαίρως η τρόικα στην Αθήνα ώστε να μη χαθούν οι προθεσμίες για το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, οπότε θα υπάρξουν απρόβλεπτες περιπλοκές. «Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη» παραδέχεται ανώτατη κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η επιστροφή της τρόικας δεν είναι τεχνικό θέμα. «Θέλουμε όταν έρθουν στην Αθήνα να έχουν λυθεί όλα τα θέματα και απλώς να επικυρωθεί η συμφωνία» σημειώνει.
Η συμφωνία για την Πιστωτική Γραμμή δεν μπορεί να καθυστερήσει υπερβολικά. Η κυβέρνηση πασχίζει να τη φέρει κοντά στην προεδρική εκλογή ώστε να αποτελέσει το κεντρικό δίλημμα μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Πρέπει όμως να σταθμίσει και την αντίδραση των αγορών: από το νέο έτος θα αρχίσουν να κινούνται τα επενδυτικά κεφάλαια και η Ελλάδα χρειάζεται τις θεσμικές εγγυήσεις των εταίρων της για να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές ώστε να αναβαθμίσουν οι οίκοι αξιολόγησης την πιστοληπτική της ικανότητα. Και αυτά ενώ στο φόντο διατηρείται ο πολιτικός κίνδυνος.
Η εξίσωση μοιάζει αδύνατη με τη στάση που κρατά η αντιπολίτευση. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η αιτία που απειλεί να τραβήξει στη δίνη μιας νέας κρίσης τη χώρα. Παράγοντες που διατηρούν σχέσεις με το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό κατεστημένο επιμένουν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει αντιληφθεί πλήρως την ατμόσφαιρα που περιβάλλει ακόμη την Ελλάδα. «Οσα περιγράφει ο Γκάιτνερ ότι συνέβαιναν το 2010 δεν έχουν εξαλειφθεί» παρατηρούν. Ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους. «Οι χειρισμοί του Σαμαρά το τελευταίο τρίμηνο θυμίζουν την εποχή του δημοψηφίσματος του Παπανδρέου» σχολιάζουν. Το ελληνικό θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου των G20 που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Θα είναι μια καλή ευκαιρία, λένε οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια, για την Ανγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσουν τον νέο ρόλο που επιθυμούν να έχει το ΔΝΤ αφότου ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης.
Δυσαρέσκεια βουλευτών


Δεν είναι μόνο το μπρος-πίσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που έχει ζαλίσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Η δυσαρέσκεια των βουλευτών πηγάζει κυρίως από την αισιοδοξία που καλλιεργούσε το Μέγαρο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες ότι φεύγουν η τρόικα και το ΔΝΤ, παρά τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του κ. Βενιζέλου που επέμενε να μιλάει για μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Πάντως θεωρείται απίθανο να ρίξουν οι βουλευτές την κυβέρνηση την ώρα που πάει να περάσει τον κάβο της κρίσης. Αλλά σε μια φάση που δεν συγχωρούνται λάθη και κόπωση χρειάζεται κάτι παραπάνω από την αυτοκριτική του κ. Σαμαρά για τη «λαθάρα» με τον ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ