Η καλή πορεία των δημοσιονομικών και τα ευχάριστα νέα για το ΑΕΠ είναι τα βασικά όπλα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα που έχει εξελιχθεί σε έναν «πόλεμο νεύρων» με διαρκή ανταλλαγή e-mail και τηλεφωνημάτων. Σε τηλεδιάσκεψη η τριμερής συζήτησε τις προτάσεις Χαρδούβελη με στόχο να δώσει απάντηση για το αν θα επιστρέψει. «Αν πάει σε τεχνικό επίπεδο, η απάντηση θα είναι αρνητική. Αν όμως υπάρξει τηλεφώνημα από τους πολιτικούς προϊσταμένους, τότε θα έλθουν την άλλη βδομάδα» λέει διπλωματική πηγή με πολύ καλή γνώση των όσων ελέχθησαν.
Η τριμερής εξακολουθεί να έχει ενστάσεις για τις 100 δόσεις, καθώς θέλει επιπλέον περιουσιακά κριτήρια και περιορισμό των δόσεων σε 72. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να πιέζει για παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι ένας «πόλεμος νεύρων» σε επίπεδο τεχνικών συζητήσεων πριν από τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που έρχονται.
Ο νέος επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί αναμένει και αυτός τηλεφώνημα για να έλθει στην Αθήνα εφόσον πρώτα επιστρέψει η τρόικα. «Ο κ. Μοσκοβισί θέλει να δώσει ένα θετικό μήνυμα για την αλλαγή σελίδας» λένε κοινοτικές πηγές, καθώς στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα αναμένονται σημαντικές αποφάσεις:

1.
Γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθεί η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ από την ΕΕ με τη γνωστή «ουρά» προαπαιτούμενων ενεργειών.

2.
Κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για το δίχτυ ασφαλείας ECCL με συμμετοχή του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ, αλλά και του ΔΝΤ με μετατροπή του τρέχοντος προγράμματος του (EFF) σε ένα προληπτικό εργαλείο που θα «κουμπώσει» με το ευρωπαϊκό πλαίσιο βάζοντας με δόσεις σε έναν «κουμπαρά» τα 12,5 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το Ταμείο ως το 2016.
Η συμβιβαστική αυτή φόρμουλα έχει το πλεονέκτημα ότι η Ελλάδα θα μπορεί να μη ζητήσει άλλα χρήματα από το ΔΝΤ, διασφαλίζοντας παράλληλα μέσω της παρουσίας του τη «σφραγίδα αξιοπιστίας» που χρειάζεται για την πλήρη επάνοδο στις αγορές σε βάθος 12 μηνών. Η αυτοπεποίθηση του οικονομικού επιτελείου στηρίζεται στα καλά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού και στην ανάσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη τα τελευταία δύο τρίμηνα. Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ αναμένει το 2014 το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα πρώτα στοιχεία του Νοεμβρίου που δείχνουν τάση ανατροπής της υστέρησης φορολογικών εσόδων που καταγράφηκε ως το τέλος Οκτωβρίου.
Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα καταγράφεται η πρόβλεψη για 1,8% του ΑΕΠ –πάνω από 3,5 δισ. ευρώ –πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος, ενώ δεν θα αλλάξει ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.
Η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου στηρίζεται στο γεγονός ότι τα έσοδα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είναι υψηλότερα κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά και στις αυξημένες εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ. Ο πήχης με βάση τη νέα κατανομή των δόσεων είναι να μπουν στα ταμεία 1,77 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο ως το τέλος του έτους. Οι εισπράξεις ήδη ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ και έτσι είναι πολύ πιθανό ότι θα ξεπεραστούν τα 1,77 δισ. ευρώ ως την 31η Δεκεμβρίου.
Εξάλλου η «τρύπα» στα έσοδα (1,2 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου) προκύπτει σε σύγκριση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου για πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ εφέτος, δηλαδή πολύ πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ που «ζητάει» η τρόικα.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι θα αποκρούσει τις πιέσεις για νέα μέτρα το 2015.
Ανάσα πρόσφεραν στην κυβέρνηση και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, η οποία εντόπισε τα πρώτα «σημάδια ζωής» για την οικονομία ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ έτρεξε με θετικό ρυθμό 0,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, ενώ στο τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 1,7%.
Τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε θετικό έδαφος καθιστούν βέβαιη την επιβεβαίωση της πρόβλεψης για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ