Από το άνοιγμα 10 επαγγελμάτων που παραμένουν κλειστά, τη διευκόλυνση της έναρξης νέων επιχειρήσεων, την προστασία της δημόσιας περιουσίας από τους καταπατητές και ως την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, οι αρμόδιοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια.
Η λίστα των χαμένων μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει:
  • Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων: Συστάθηκε 40μελής Επιτροπή υπό το υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους από όλα τα αρμόδια υπουργεία και τις γραμματείες η οποία (υποτίθεται ότι) ελέγχει τους φορείς που εποπτεύουν τα επαγγέλματα (από τα τεχνικά ως τους φαρμακοποιούς) για να διακριβώσει πού υπάρχουν ακόμη εμπόδια εισόδου και ζητήματα που αφορούν τις ελάχιστες αμοιβές, τις εξετάσεις, τις άδειες λειτουργίας και εξάσκησης, τους γεωγραφικούς περιορισμούς κ.λπ. Ωστόσο το ρεπορτάζ λέει ότι πρόκειται για «επιτροπή-φάντασμα».
  • Απλοποίηση ίδρυσης επιχειρήσεων: Κανονικά ως το τέλος του έτους πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως το πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Το έργο αυτό προέβλεπε συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και όλων των συναρμόδιων υπουργείων με την Παγκόσμια Τράπεζα με στόχο μια σφαιρική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το σύνολο των αδειοδοτήσεων για μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Δυστυχώς η διαδικασία έχει κολλήσει.
  • Αποκρατικοποιήσεις: Η απώλεια εισπρακτικού στόχου για το 2014 (έσοδα 500 εκατ. ευρώ αντί 1,5 δισ. ευρώ) δεν είναι καν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα κυριότερα θέματα είναι η αδυναμία να αξιοποιηθεί το υπαρκτό κατά τομείς επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και η παταγώδης αποτυχία στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο υπεύθυνος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για το θέμα της περιουσίας παραιτήθηκε, το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα καθυστερεί και η ΕΤΑΔ προχωρεί στο ξεκαθάρισμα των τίτλων του Δημοσίου με ρυθμούς χελώνας:
–τα πρώτα 1.000 ακίνητα από τα 70.000 που διαθέτει θα έχουν ξεκαθαριστεί στο τέλος του 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ