«Πρέπει να δώσετε ένα σήμα ότι θα φθάσετε ως το τέλος του δρόμου». Αυτό ήταν το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Γκίκα Χαρδούβελη στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Υστερα από πολύ καιρό, το κλίμα στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου δεν ήταν φιλικό για την Ελλάδα. Η πίεση για την υλοποίηση των τελευταίων και δύσκολων μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου ήταν μεγάλη, ενώ δεν έλειψαν οι δηκτικές αναφορές από τη Γερμανία και τους «δορυφόρους» της.
Το μήνυμα ήταν σαφές: «Δεν μπορείτε να μιλάτε για έξοδο από το Μνημόνιο και μείωση του χρέους αν δεν εφαρμόσετε πρώτα το πρόγραμμα».
H συζήτηση άρχισε με αφορμή σχόλιο του κ. Σόιμπλε ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κινηθεί προς την έξοδο δίχως τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων και χωρίς συναίνεση για την επόμενη μέρα. Ο κ. Χαρδούβελης συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να οδεύσει σε «συνετή έξοδο» σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους.
Τα παραπάνω παραπέμπουν στην αποκάλυψη του «Βήματος» την περασμένη Κυριακή για το σοβαρό ενδεχόμενο μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης (PCCL ή ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Κάτι τέτοιο, δηλαδή η έμμεση αντικατάσταση των δόσεων που δεν θα λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ από μια ευρωπαϊκή «προληπτική γραμμή», θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και από την Κριστίν Λαγκάρντ, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της τρέχουσας αξιολόγησης και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι θα εγγυηθούν για το χρέος.
«Δεν τηρείτε τα σχέδια»


Αυτομάτως τίθεται το ερώτημα πώς φθάνει κανείς στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με δεδομένο το πολιτικό κλίμα που επικρατεί αλλά και το περιεχόμενο των υποχρεώσεων: Ασφαλιστικό, εργασιακά, Δημόσιο κ.τ.λ. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος Σόιμπλε – Χαρδούβελη στο Eurogroup τον οποίο μετέφεραν στο «Βήμα» έγκυρες πηγές:

Χαρδούβελης:
«Ο πολιτικός κίνδυνος εμποδίζει τις δικές μας και τις δικές σας προσπάθειές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Σόιμπλε:
«Δεν είναι μόνο ο πολιτικός κίνδυνος, είναι και το ότι δεν τηρείτε τα σχέδια (you will not stick to the plans)».

Χαρδούβελης:
«Αυτά τα δύο είναι συγκοινωνούντα δοχεία (σ.σ.: εννοεί ο πολιτικός κίνδυνος και οι μεταρρυθμίσεις). Εμείς είμαστε αυτοί που θα υλοποιήσουμε το σχέδιο, πρέπει να το κάνουμε σε συνθήκες ομαλότητας και θα το κάνουμε».

Σόιμπλε: «
Επομένως έχουμε συναίνεση (consensus), αλλά πρέπει κι εσείς να δώσετε ένα σήμα ότι είστε διατεθειμένοι να πάτε ως το τέλος».
Ο διάλογος αυτός στέλνει ένα σαφές μήνυμα το οποίο επιβεβαιώνεται από στελέχη και των τριών θεσμικών εταίρων (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ): «Η χρησιμοποίηση του πολιτικού κινδύνου ως επιχείρημα για να μην κάνετε καμία από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις της αξιολόγησης και να ζητείτε λευκή επιταγή από την τρόικα δεν μπορεί να συνεχιστεί» συνοψίζει παράγων της τριμερούς στο «Βήμα». Το κλίμα που επικρατεί στην τρόικα είναι βαρύ και εξαιτίας μονομερών ενεργειών όπως η ανακοίνωση των 100 δόσεων για τις οφειλές σε Ταμεία και Εφορία. Την ίδια στιγμή η τριμερής δεν ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και επιμένει σε δημοσιονομικό κενό 1,5-2 δισ. ευρώ για το 2015.
«Καταργήστε το ΕΚΑΣ»


Tο δυσκολότερο ζήτημα είναι η τεράστια πίεση που ασκείται προς την κυβέρνηση για αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στο Δημόσιο, οι οποίες περιλαμβάνουν και απαιτήσεις για νέες μειώσεις κατώτατων συντάξεων (ή ακόμη και κατάργηση του ΕΚΑΣ) και παράλληλα οδηγούν σε «κούρεμα» μισθού σε ορισμένα κλιμάκια του Δημοσίου.Χαρακτηριστική ως προς τις πιέσεις που ασκούνται για το Ασφαλιστικό είναι η δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στο Λουξεμβούργο: «Ολοι θέλουμε βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς εσωτερικές αδικίες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε» σημείωσε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο δέσμης ενεργειών στο «καυτό θέμα». Από την άλλη πλευρά, στελέχη της τρόικας αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο να δεχθούν την αναβολή ενός μέρους της μεταρρύθμισης, με την αυστηρή όμως προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει άμεσα ένα σχέδιο ώστε να υπάρχει βάση συζήτησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ