Η κυβέρνηση μετά τη θύελλα της τελευταίας εβδομάδας ξεκαθαρίζει τη στρατηγική της για την οικονομία που θα είναι διπλή: να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και από τον Ιανουάριο με την εκπνοή του Μνημονίου να υπάρξει ένα «δίχτυ ασφαλείας» που θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της.
Το μήνυμα Χαρδούβελη προς τις αγορές, που μεταδίδουν κύκλοι του υπουργού Οικονομικών, είναι ξεκάθαρο:
  • Δεν κάνουμε εκπτώσεις στο τρέχον πρόγραμμα, πρέπει να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές.
  • Ταυτόχρονα, όμως, δεν θέλουμε νέο πακέτο ούτε νέο Μνημόνιο (σ.σ. σίγουρα όχι με τη σημερινή μορφή).
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το υπουργείο δημιουργεί «μαξιλάρι» 5-7 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν μετά την απόφαση η οποία είναι οριστική, η Ελλάδα να αρνηθεί τις δόσεις της βοήθειας από το ΔΝΤ που προβλεπόταν για το 2015-2016.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει τον Ιανουάριο, μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος, να ανοίξει προληπτική γραμμή πιστώσεων προς την Ελλάδα όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τουλάχιστον για ένα έτος. Μέχρι τότε θα έχει προσδιοριστεί το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016.
Η κυβέρνηση επιδιώκει η γραμμή αυτή να καλυφθεί με τα χρήματα που θα περισσέψουν από τα αδιάθετα κεφάλαια 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό όμως προϋποθέτει να ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών και να γίνει γνωστός ο τρόπος που θα καλυφθούν οι ανάγκες τους. Εν συνεχεία, ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να γίνει «αλλαγή χρήσης για τα χρήματα που θα περισσέψουν».
Η βασική όμως επιδίωξη είναι η Ελλάδα να μην προσφύγει στη «γραμμή» αλλά να αντλήσει τα κεφάλαια που θα χρειαστεί από τις αγορές
Με την έγκριση Μέρκελ


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο αυτό έθεσε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο ταξίδι του στο Βερολίνο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε ενημέρωσε τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγκιστρωθεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ στο τέλος του έτους.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για τη μεταμνημονιακή εποχή και τους κινδύνους που εγκυμονεί το εγχείρημα της κυβέρνησης, η οποία λειτουργούσε υπό την πολιτική πίεση των δημοσκοπήσεων και της αβεβαιότητας για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.
Οι πληροφορίες θέλουν, όμως, την κυρία Μέρκελ να είναι φιλική, να δείχνει τη συμπάθειά της, την οποία έχει εκφράσει και δημόσια για τον Πρωθυπουργό, και να δίνει την έγκρισή της για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από το ESM, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες για το ύψος ή τον μηχανισμό εποπτείας της χώρας από το 2015.
Κατόπιν τούτων, ενημερώθηκε η κυρία Λαγκάρντ –το πιθανότερο από τη γερμανίδα καγκελάριο -, η οποία πρώτη μίλησε από την Ουάσιγκτον για την ανάγκη προληπτικής γραμμής πίστωσης για την Ελλάδα.
Ομως αυτό που έλειψε όταν πλέον δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες και άρχισαν οι συζητήσεις σε ευρύτερο κύκλο (με την τρόικα) για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε χωρίς «καθαρή στρατηγική» για τα χρήματα που χρειάζεται, τον μηχανισμό της νέας εποπτείας, το σχέδιο υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών που δεν θα προλάβει ή δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό το κενό «στρατηγικής» επιδιώκει να αποκαταστήσει σήμερα.


Τα «κλειδιά»
Συναίνεση για τις αλλαγές

Κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου παραμένει η υλοποίηση των αλλαγών που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα με πιο κρίσιμα σημεία την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τις συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, την επανεξέταση των επιδομάτων κοινωνικής πολιτικής.
«Αυτό θα είναι το σήμα σταθερότητας στις αγορές: όσο μεγαλύτερη συναίνεση εξασφαλίσουμε τόσο το καλύτερο» τόνισε προχθές ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλή επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο μόνος ουσιαστικός κίνδυνος για την οικονομία είναι ο πολιτικός, ο οποίος μπορεί να ανατρέψει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο συμφωνούν με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα καθώς και οι δύο αντιλαμβάνονται την πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση να βγει μια ώρα νωρίτερα από το Μνημόνιο.
Ομως σε καμία περίπτωση ο πανικός δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και, ειδικά τα δημοσιονομικά στοιχεία, που είναι καλύτερα εδώ και χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ