Μέσω της… Αμφίπολης προσπάθησε να αποφορτίσει το κλίμα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο Αντώνης Σαμαράς. Υπό τη σκιά των αρνητικών μηνυμάτων των αγορών και της κάθετης πτώσης του Χρηματιστηρίου, ενημερώθηκε για την αποκάλυψη της Περσεφόνης στο μνημείο της Αμφίπολης. Αυτή την ανακάλυψη θέλησε να τη μοιραστεί με την Ανγκελα Μέρκελ. Σε μια διακοπή της Συνόδου ΕΕ – Ασίας στο Μιλάνο, άνοιξε το iPad του και της έδειξε τους νέους θησαυρούς της μακεδονικής γης. Ηταν μια θετική είδηση, την οποία είχε μεγάλη ανάγκη ο ίδιος, καθώς αναζητεί στήριξη κυρίως της Ευρώπης για την τόνωση της καταρρέουσας κυβερνητικής ψυχολογίας.
Οπισθεν ολοταχώς


Η νευρικότητα ήταν έκδηλη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η χώρα επέστρεφε στο… παρελθόν. Υπό το βάρος των πιέσεων, και ύστερα από έντονο παρασκήνιο, η ελληνική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν. Μετά τις διακηρύξεις περί εξόδου στις αγορές και τέλους του Μνημονίου αναπροσάρμοσε τη στρατηγική της και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε προχθές από το Μιλάνο ότι αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επιλέγει συνειδητά να χρησιμοποιεί τη φράση πως ξεκίνησε η μετά το Μνημόνιο εποχή, διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξηγήσει πως δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο και έστειλε εκ νέου μήνυμα στους θεσμικούς πιστωτές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Επιχείρηση ανασύνταξης


Η βοήθεια είναι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αναμενόμενη και ο ίδιος θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες με μια σειρά επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες για να γίνει πράξη. Παρά την «κόκκινη κάρτα» των αγορών, η κυβέρνηση επιμένει ότι η στάση αυτή δεν δικαιολογείται και εκτιμάται πως θα υπάρξει διόρθωση. Είναι ένα ερώτημα που κανείς δεν μπορεί εύκολα να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ διότι με τις ενέργειές του έχει επιβαρύνει το πολιτικό και οικονομικό κλίμα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι οι δύο θεσμικοί πιστωτές, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα στηρίξουν την Ελλάδα και θα της δώσουν τις απαραίτητες ανάσες.Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συγκλίνουν στην άποψη ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να λάβουν τελικές αποφάσεις με συγκεκριμένο χαρακτήρα και δεν θα περιοριστούν απλώς σε γενικόλογες υποσχέσεις στήριξης.
Η κυβέρνηση επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες να ρίξει τους τόνους και να καθησυχάσει τους θεσμικούς εταίρους και τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο –η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα διεθνή πρακτορεία –την περασμένη Τετάρτη δεσμεύθηκε για πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα από την παρέμβασή του έλειπε κάθε αναφορά για τέλος του Μνημονίου, αυτόνομη πορεία στις αγορές και εγκατάλειψη εκ μέρους της Ελλάδας των υπολειπόμενων δόσεων από το ΔΝΤ.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ


«Ολα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη» επιμένουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, όπου εκτιμάται ότι το σκηνικό των τελευταίων εικοσιτετραώρων και η στάση των αγορών συνιστούν ένα πολιτικό όπλο στη μάχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και θα έχουν θετική επίδραση και στη στάση σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης στην Ελλάδα.

«Οι ψευδαισθήσεις κάποιων πως η χώρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς συνέπειες, με τα λεφτά των άλλων, οδηγεί στον δρόμο προς τη… δημοσιονομική κόλαση»
είναι ένα βασικό κυβερνητικό επιχείρημα που θα προβληθεί έντονα από εδώ και πέρα, ενώ αξιολογείται και η προ ημερών αναφορά του βουλευτή Γιώργου Σταθάκη, υπευθύνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε (Βήμα FM) ότι δεν θα υπάρξει μονομερής διαγραφή του χρέους.
Η κυβερνητική επικοινωνιακή και πολιτική στρατηγική θα οικοδομηθεί εκ νέου πάνω στην επισήμανση ότι οι αγορές, οι επενδυτές και οι θεσμικοί πιστωτές φοβούνται μελλοντική πολιτική αστάθεια και στο στόχαστρο θα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια ο Πρωθυπουργός έστειλε έμμεσα και μήνυμα στην αντιπολίτευση, χωρίς να αναμένει θετική ανταπόκριση, τονίζοντας ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή.
Η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην κίνηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να μειωθεί στο μισό το «κούρεμα» των ομολόγων που ήδη χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας (η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα παρέχει επιπλέον 12 δισ. ευρώ ρευστότητα στις τράπεζες).
Κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως η ΕΕ επιθυμεί να εξομαλύνει τον δρόμο της Ελλάδας προς την πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

Η προεδρική εκλογή
Οι «κουμπαράδες» και οι 180
Το ερώτημα σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους είναι αν η λύση που θα δοθεί για τη χώρα μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά και είναι ικανή να αλλάξει το κλίμα εν όψει και πιθανών βουλευτικών εκλογών αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις να δημιουργηθεί σε στέρεες βάσεις και με πολιτικά επιχειρήματα που θα αφορούν το μέλλον της χώρας προεδρική πλειοψηφία. Μάλιστα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η «ευφάνταστη σεναριολογία», όπως τη χαρακτηρίζουν, περί «κουμπαράδων» και χρηματισμού βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διευκολύνει την κατάσταση.
Και αυτό διότι, καθώς δεν υφίσταται, όπως λένε, τέτοια επιχείρηση και είναι όλα αποκυήματα φαντασίας που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν σε κανένα εισαγγελικό γραφείο, απενοχοποιούνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ σημειώνεται και «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου πλέον λένε ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας δεν σημαίνει πως χρηματίστηκαν.
Υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων για τη ΝΔ που έχει και απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και η «γαλάζια» ΚΟ είναι σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Θα επιχειρηθεί τις επόμενες εβδομάδες αλλαγή του κλίματος και μια προσπάθεια (με 50 συγκεντρώσεις και ομιλίες υπουργών ανά την επικράτεια) να ξαναπιάσει η ΝΔ το νήμα της σχέσης της, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, με τους ψηφοφόρους της.
Αν και ο ανασχηματισμός «πάγωσε» και τα σχέδια για αλλαγές μπήκαν στο πρωθυπουργικό συρτάρι μετά την προ ημερών τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο, εν τούτοις υπάρχουν κεντρικά πρόσωπα του «γαλάζιου» συστήματος που επιμένουν ότι όλα είναι ανοιχτά για τις επόμενες δέκα ημέρες για να γίνουν μικρές διορθωτικές κινήσεις, με αφορμή και την αντικατάσταση του νέου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ