Αν και κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, οι εκτιμήσεις δημοσκόπων και πολιτικών παραγόντων συγκλίνουν σε ένα βασικό συμπέρασμα: το ενδεχόμενο ηχηρής ήττας της κυβέρνησης που θα οδηγήσει στην ανατροπή της δεν φαίνεται με τα ως τώρα δεδομένα ότι είναι η πιθανότερη προοπτική. Βέβαια, αν διαψευστούν οι ως τώρα εκτιμήσεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που θα επικρατήσει μια ψήφος σταθερότητας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Αντιθέτως, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Είναι δεδομένο ότι, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα αλλάξει. Θα αλλάξουν επίσης πολλά και στα κόμματα που θα ηττηθούν. Και αυτά πιθανότατα θα είναι περισσότερα από αυτά που θα παραμείνουν ήρεμα το βράδυ της Κυριακής.

«Η κυβέρνηση πέτυχε με πολύ κόπο να επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Και κυρίως το πέτυχαν οι Ελληνες με πρωτοφανείς θυσίες. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει χρέος να περιφρουρήσει την πολιτική σταθερότητα και μετά τις εκλογές με κάθε τρόπο»
επισημαίνει στο «Βήμα της Κυριακής» στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες με την ψήφο τους δεν θα υπονομεύσουν όλες τις θετικές εξελίξεις και την αλλαγή του κλίματος που προδιαγράφεται ήδη στον ορίζοντα.
Οπως βεβαιώνουν και κορυφαίοι υπουργοί, μια σειρά επενδύσεις είναι έτοιμες να μπουν στο στάδιο της τελικής υλοποίησης. Το μόνο που συγκρατεί ακόμη εταιρείες-κολοσσούς για να οριστικοποιήσουν τις συμφωνίες τους είναι ο φόβος του πολιτικού κινδύνου που υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα.
Αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο θα επιχειρήσει να διασκεδάσει η κυβέρνηση από τις επόμενες ημέρες, με το Μέγαρο Μαξίμου να προγραμματίζει για τον Αντ. Σαμαρά μια σειρά συναντήσεις υψηλού επιπέδου που θα σηματοδοτήσουν ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει. Συγκεκριμένα:
  • Στις 16 Ιουνίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ για να συζητηθούν τα ζητήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν για την κατασκευή του αγωγού TAP και για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ από τη Socar.
  • Στις 17 Ιουνίου φθάνει στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεγκιάνγκ. Θα υπογράψει τον «φιλικό διακανονισμό» μεταξύ ΟΛΠ και Cosco και θα ανακοινώσει ότι οι Κινέζοι θα επενδύσουν ένα μεγάλο ποσό στον Πειραιά για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα διπλασιάσουν τα διακινούμενα φορτία.
  • Στις αρχές Ιουλίου ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής σημαντικών private equity funds που του ζητούν ραντεβού.
Επειδή πολλοί από αυτούς τους επενδυτές αλλά και τους αρχηγούς κρατών επισημαίνουν στην κυβέρνηση ότι η δομή της παραμένει ακόμη και σήμερα εχθρική προς τις επενδύσεις, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο την πιθανότητα ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού για να τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά για τις επενδύσεις πρόσωπα που μιλούν τη γλώσσα των αγορών.
Ενας από αυτούς είναι ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου, ο οποίος θεωρείται βέβαιον ότι θα μετακομίσει στην κυβέρνηση και τα καθήκοντά του στο Μαξίμου θα αναλάβει ο Δ. Πτωχός.
Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, εντός του Ιουνίου, αφενός για να αντικατασταθούν υπουργοί που αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις κυβερνητικές ανάγκες και αφετέρου για να μπορέσει η κυβέρνηση να κινηθεί πιο ευέλικτα στην περίπτωση αιφνίδιας προσφυγής στις κάλπες εντός των προσεχών έξι μηνών. Παράλληλα είναι πιθανόν να αξιοποιηθούν στελέχη που έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως π.χ. ο Α. Σπηλιωτόπουλος και ο Γ. Κουμουτσάκος.
Με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό θα απαντηθεί οριστικά και ο γρίφος για το πολιτικό μέλλον του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα. Οι φήμες στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ο κ. Στουρνάρας θα ανακοινωθεί ως τις 6 Ιουνίου ως ο διάδοχος του κ. Γ. Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι τον περιμένει στο Βερολίνο στις 11 Ιουνίου.

Εν αναμονή εξελίξεων
Τα πιθανά αποτελέσματα και οι επιπτώσεις τους

Τα σενάρια των εξελίξεων που μελετούν τα επιτελεία των κομμάτων θα ενεργοποιηθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα:

1. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί –έστω και με μία ψήφο διαφορά –την πρώτη θέση. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι ανανεώθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της και μάλιστα με πιο επιθετικούς ρυθμούς. Αν και ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί πιεστικές εισηγήσεις για να καταφύγει το ταχύτερο δυνατόν και σε εθνικές εκλογές, είναι σχεδόν βέβαιον ότι δεν θα υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις. Και αυτό γιατί ο κ. Σαμαράς αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ένας νέος εκλογικός κύκλος θα θέσει σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση για το χρέος, που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Νοέμβριο. Παράλληλα θα επωφεληθεί από έναν κύκλο εσωστρέφειας που θα ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια της εκλογικής ήττας, αφού και ο Αλ. Τσίπρας έχει δεχθεί ότι, αν είναι πρώτη η ΝΔ έστω και με μία ψήφο, αυτό θα είναι ήττα για την παράταξή του.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αλλά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ που δεν θα υπερβαίνει τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης, αφού το άθροισμα της δύναμης των δύο κυβερνητικών κομμάτων θα είναι ασφαλώς μεγαλύτερο και επιπροσθέτως θα έχει επικρατήσει στη συντριπτική πλειονότητα των 13 περιφερειών. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πια την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, καθώς το εξάμηνο από την προηγουμένη της 8ης Νοεμβρίου έχει πλέον παρέλθει. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κίνηση αυτή, εφόσον την αποφασίσει, θα είναι αφενός να διαλύσει κάθε κίνηση αμφισβήτησης από τη δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα και αφετέρου να εκβιάσει πιθανές διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με διαφορά άνω των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Στην περίπτωση αυτή είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αμφισβητήσει ευθέως τη σταθερότητα της κυβέρνησης και θα ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες, παρότι από τη στάση του τις τελευταίες εβδομάδες δεν φαίνεται να το επιθυμεί προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή την περίπτωση ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αλλά και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Και γι’ αυτό όλο και περισσότεροι βουλευτές αλλά και στελέχη των κομμάτων ξεσκονίζουν αυτές τις ημέρες τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ